Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan értessem meg a szüleimm...

Hogyan értessem meg a szüleimmel, hogy jövőre még nem megyek egyetemre? Más szülők is így viselkednének?

Figyelt kérdés

A jelentkezéskor még nem volt konkrét elképzelésem a továbbtanulást illetően, úgy átlagosan mindenből jó jegyeim voltak és valamilyen szinten minden érdekelt, nem tudtam kiemelni egyetlen egy témát, területet sem, amivel a legszívesebben foglalkoznék a jövőben. Ezt a szüleim is tudták, de nem kifejezetten segítettek a döntés meghozatalában. Én legszívesebben nem jelöltem volna meg egyetlen egy szakot sem mert teljesen feleslegesnek éreztem, de a szüleim rábeszéltek, hogy egyet válasszak ki, úgymond "biztosítékul", ahová felvesznek, ha esetleg közben meggondolom magam és így legalább majd tudok válaszolni a tanárok, rokonok, ismerősök kérdéseire, hiszen valóban mindenki ezzel "zaklatott" egész évben. Azonban közben rájöttem, hogy nem igazán érdekel ez a szak és inkább mást szeretnék tanulni, a köztes időt pedig minél hasznosabban eltölteni (önkéntesség, tanulás, utazás, ami a szüleimnek egy forintjukba sem kerülne). Ezt elmondtam nekik is és úgy tűnt, hogy megértették, de még azóta is folyton azt hallgatom, hogy másoknak mesélik, hogy "képzeld, a lányom ide fog menni tanulni, ez lesz belőle" stb. és már kész tervük van, hogy mi hogyan lesz (az utazásom, a lakhatásam stb.) Nekem is folyton mondogatják, hogy majd ez meg ez lesz, ha majd az egyetemre fogsz járni... Már elmondtam nekik többször, hogy meggondoltam magam, de olyan mintha fel sem fognák, amit mondok nekik...Folyton elkezdenek velem vitatkozni, hogy "nem azért jártál gimnáziumba, hogy ne tanulj tovább", "előbb végezd el ezt, biztos, ami biztos, aztán majd később elvégzel egy másik iskolát is", "de hát azt hittem, hogy már megbeszéltük, hogy mi lesz"...Szerintem nem is figyelnek rám oda, hogy mit mondok nekik...Már többször elmondtam nekik, hogy én mindenképpen szeretnék egyetemen továbbtanulni, egyrészt azért mert egy diplomában több lehetőséget látok mint egy szakmában és mára már találtam is olyan területet, ami érdekelne és szó sincs arról, hogy én nem akarok tanulni...Ennek ellenére mindig azt hallgatom, hogy "persze, most ezt mondod, de az XY is kihagyott egy évet, aztán nem ment vissza tanulni" stb. Nem is értem, hogy mit gondolnak, egy érettségivel semmit nem tudnék kezdeni, illetve körmösökkel, kozmetikusokkal, felszolgálókkal stb. már Dunát lehetne rekeszteni, arra pedig gondolom ők sem számítanak, hogy 18 éves lány létemre elmegyek mondjuk hegesztőnek vagy betanított fizikai munkásnak.

Persze, 18 éves vagyok, tulajdonképpen azt csinálok, amit akarok, de ők valamiért úgy érzik, hogy ilyen ügyekben is van joguk döntéseket hozni és megmondhatják nekem, hogy mikor, mit csináljak, holott szerintem a jövőmet érintő kérdésekben inkább én vagyok a kompetens. Ettől függetlenül még valóban van nagyon sok olyan dolog, amiben szükségem van a segítségükre, tanácsaikra, támogatásukra, ezért is lenne fontos, ha sikerülne zöld ágra vergődni mert nem akarok velük sem összeveszni, sem pedig bármilyen nagyobb konfliktusba keveredni. Hogyan fogadtassal ezt el velük? Ti is így reagálnátok a helyükben?

2017. máj. 14. 22:42
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
13%
Aztán majd a bilibe lóg a kezed.
2017. máj. 15. 00:32
 22/43 anonim ***** válasza:
23%
2017. máj. 15. 00:34
 23/43 anonim ***** válasza:
19%

[link]

"A karon folyó nyelvi képzésről

Can you speak foreign languages at the Faculty of Public Administration?

Természetesen!

Az intézmény – különös tekintettel a közigazgatási szaknyelvre – számos kiváló nyelvtanulási lehetőséget biztosít a kar a hallgatóinak, illetve nem utolsósorban a közigazgatásban dolgozó szakembereknek. A munka világában történő versenyképes elhelyezkedéshez elengedhetetlen idegen nyelv tudása kiemelten fontos intézményünk számára. Szaknyelvi képzésünk minden nappali tagozatos hallgató számára két félévben kötelező kurzus. A kar rendelkezésére álló 16 fős multimédiás laboratóriumban és egy 8 gépes teremben oktatás és vizsgáztatás zajlik. Karunkon az igazgatásszervező alapfokozat (BA) megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú „C” típusú vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga szükséges. Nagy örömmel és nem kis büszkeséggel tölt el minket, hogy a Közigazgatástudományi Karon működő Idegennyelvi Lektorátus Profex Jogi és Közigazgatási Szaknyelvvizsga helyként működik angol és német nyelvből."

Tehát mivel kötelező a szakmaival bővített középfokú nyelvizsga a diplomához, ingyenes. A nyelvvizsga is az volt.

Emellett olaszul is tanultam ingyen, és korlátlan inygenes nyelvtanulási lehetőség van. De most nem találom az oldalt, amin ezt leírják.

2017. máj. 15. 00:40
 24/43 anonim ***** válasza:
15%

A másik, hogy a BME-n nem csak magyar nyelven végezheted a mérnöki szakodat, hanem angol, francia vagy német nyelven is.

Tehát minden tárgyat idegen nyelven tanulsz abban az esetben, ha nem a magyar nyelvű szakot választod.

Ezt bárki választhatja, aki felvételt nyert az egyetemi szakra.

Ennyit arról, hogy egyetemen nincs ingyenes nyelvtanulási lehetőség...

2017. máj. 15. 00:42
 25/43 anonim ***** válasza:
24%

"Nekem sajnos nem voltak ilyen gyerekkori álmaim, hogy pl. "állatorvos leszek", a szüleimnek sem voltak velem ilyen jellegű tervei és nincsen semmilyen családi tradíció, amit követnem "kellene", nem sikerült időben megtalálnom a helyemet és a céljaimat. Szerintem ezzel azért nem vagyok egyedül, 18 évesen még nagyon sokan vannak, akik keresik a helyüket és szerintem keveseknek vannak határozott elképzeléseik."

Februárban beadtad a jelentkezést úgy, hogy még nem tudtad, mit akarsz. Most, május közepére pedig megvilágosodtál?:-)

3 gyerekem van, a legkisebb 10.-es, és pontosan tudja, hova akar menni, mit akar dolgozni, így jelölte a fakultációkat is. Egy már végzett, ő is hasonlóképp volt, egy jövőre végez, 14 évesen pontosan tudta, mit akar csinálni, ő az egyetlen, aki szakközépbe ment, technikumot is végzett, utána kezdte a szakterületen az egyetemet. Egyikőjüknek sem mondtuk meg, hova menjenek, nem "kell" követniük családi hagyományt sem, teljesen más területet választottak, mint amiben mi dolgozunk. A baráti körük nagyrészt hasonlóképp voltak.:-) Igaz, mi rengeteget beszélgettünk már általánosban a pályaválasztásról, utánanéztünk dolgoknak, voltak kiállításon, tanácsadáson.

Nyelvet tanulni, nyelvvizsgát letenni lényegesen könnyebb középiskolában, pláne, ha nem okozott gondot a tanulás. 3 egyetemet ismerek behatóan, mindegyiken van ingyenes nyelvoktatás. Erasmus, nyári külföldi diákmunka is van, elérhető. Az, hogy a szülők támogatnak, nem azt jelenti, hogy ezzel vissza lehet élni, érzésem szerint te egyszerűen csak minél később akarsz kilépni a gyerekszobából.:-)

2017. máj. 15. 00:43
 26/43 anonim ***** válasza:
69%
Nins korlátlan ingyenes nyelvtanítás a Corvinuson, a követelményekhez igazítva biztosítanak adott számú órát. A vizsga nem volt ingyen (vagy ha vizsgáztál ingyen, az nem akkreditált nyelvizsga volt).
2017. máj. 15. 00:48
 27/43 anonim ***** válasza:
25%

26: Légy szíves, mondd meg, milyen minőségben állítod ezt, ugyanis nekem 2 diplomám van onnan, és nekem volt lehetőségem ingyen járni, amire csak akartam.

De 20 perce még azt állította, hogy egyáltalán nincsen semmiféle egyetemen semennyi ingyenes nyelvtanulási lehetőség, és EZÉRT ne pazaroljon el 2 félévet egyetemen a kérdező!!!! Ehelyett pedig az az igaz, hogy egy csomó egyetemen annyi nyelvet tanulhat 2 félév alatt, amennyi a fülén folyik ki. Áthallgatni (= vizsgázni néhány tantárgyból egy másik egyetemen) is van joga bárhova, ha fel van véve bárhova!

Ostobaság azt állítani, hogy kárba veszne a 2 féléve.

2017. máj. 15. 00:53
 28/43 anonim ***** válasza:
93%

Kedves #25, én is tudtam már kb. 11. osztályos korom óta, hogy bölcsészkarra szeretnék majd menni. Olyan emelt magyar érettségit nyomtam, amilyet álmomban sem gondoltam volna, hogy sikerül elérjek, úgyhogy hátradőltem a fotelemben és vártam, hogy felvegyenek.

Így is történt, csont nélkül. Aztán elkezdtem bejárni, és rájöttem, hogy ez az egész nagyon nem olyan, mint amilyennek hittem, gondoltam és reméltem. És hiába voltam 2x nyílt napon, hiába olvastam el a gyönyörű, színes tájékoztatókat, hiába beszéltem felsőbb éves hallgatókkal, nem segített. Abszolút nem azt kaptam, amire vágytam. Van ez így, és ezért szerintem egy 18 évest sem lehet hibáztatni. És nagyon sok olyan ismerősöm van, akinek csak a 2. vagy akár a 3. szak jött be. Kívülről minden nagyon izgalmasnak tűnik, de bekerülve jönnek a meglepetések.

2017. máj. 15. 01:42
 29/43 anonim ***** válasza:
78%

Jaj,hagyjuk már ezt,hogy mekkora kiesés 1 év.

A legtöbb rokonomnak a 25-30 éves gyereke otthon lakik még,van,akit el is tartanak.

Akinek az a célja,hogy kipaterolja a gyereket 18 évesen a házból,az ne vállaljon gyereket.

Hidd el,van,aki 25 évesen vagy később kezd másik szakba,és azt is támogatják a szülei.

Ha csak nem 60 évesek a szüleid,akkor 1 év bőven belefér.Az alatt tanulj nyelvet,vagy hasonló.

Inkább most essen ki 1 év,mint 4-5 év múlva jöjj rá,hogy elkezdtél valamit,és már csak azért befejezed,mert 1 évet kijártál belőle..

Az meg,hogy "nem fog az agya" egy marhaság.Unokatesóm 2 gyerek mellett 35 évesen diplomázott le 10 év tanulás kihagyás után...

2017. máj. 15. 01:53
 30/43 anonim ***** válasza:
100%
Én is "tudtam" már 17-18 évesen, hogy hova szeretnék járni. Anyukám baráti körében is többen végeztek ott és az érdeklődési körömnek is megfelelt. Csont nélkül felvettek, aztán egy éven belül kiderült, hogy én ezt nem akarom. Jött egy lehetőség, hogy ki lehet menni 5 hónapra nyelvet tanulni külföldre ösztöndíjjal. Kimentem, aztán a tanfolyam után dolgozni kezdtem kint, az egyetemre többet nem mentem vissza, viszont megtaláltam, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Itt kint beiratkoztam a főiskolára és most, 25 évesen fogok végezni. Szóval nem lehetetlen később is elvégezni az egyetemet, ráadásul mivel sokszor dolgoztam előtte-alatta, 1,5 év szakmai gyakorlattal vágok neki a munkakeresésnek. Nyugodtan hagyj ki egy évet, semmi probléma nem lesz.
2017. máj. 15. 05:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!