Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan értessem meg a szüleimm...

Hogyan értessem meg a szüleimmel, hogy jövőre még nem megyek egyetemre? Más szülők is így viselkednének?

Figyelt kérdés

A jelentkezéskor még nem volt konkrét elképzelésem a továbbtanulást illetően, úgy átlagosan mindenből jó jegyeim voltak és valamilyen szinten minden érdekelt, nem tudtam kiemelni egyetlen egy témát, területet sem, amivel a legszívesebben foglalkoznék a jövőben. Ezt a szüleim is tudták, de nem kifejezetten segítettek a döntés meghozatalában. Én legszívesebben nem jelöltem volna meg egyetlen egy szakot sem mert teljesen feleslegesnek éreztem, de a szüleim rábeszéltek, hogy egyet válasszak ki, úgymond "biztosítékul", ahová felvesznek, ha esetleg közben meggondolom magam és így legalább majd tudok válaszolni a tanárok, rokonok, ismerősök kérdéseire, hiszen valóban mindenki ezzel "zaklatott" egész évben. Azonban közben rájöttem, hogy nem igazán érdekel ez a szak és inkább mást szeretnék tanulni, a köztes időt pedig minél hasznosabban eltölteni (önkéntesség, tanulás, utazás, ami a szüleimnek egy forintjukba sem kerülne). Ezt elmondtam nekik is és úgy tűnt, hogy megértették, de még azóta is folyton azt hallgatom, hogy másoknak mesélik, hogy "képzeld, a lányom ide fog menni tanulni, ez lesz belőle" stb. és már kész tervük van, hogy mi hogyan lesz (az utazásom, a lakhatásam stb.) Nekem is folyton mondogatják, hogy majd ez meg ez lesz, ha majd az egyetemre fogsz járni... Már elmondtam nekik többször, hogy meggondoltam magam, de olyan mintha fel sem fognák, amit mondok nekik...Folyton elkezdenek velem vitatkozni, hogy "nem azért jártál gimnáziumba, hogy ne tanulj tovább", "előbb végezd el ezt, biztos, ami biztos, aztán majd később elvégzel egy másik iskolát is", "de hát azt hittem, hogy már megbeszéltük, hogy mi lesz"...Szerintem nem is figyelnek rám oda, hogy mit mondok nekik...Már többször elmondtam nekik, hogy én mindenképpen szeretnék egyetemen továbbtanulni, egyrészt azért mert egy diplomában több lehetőséget látok mint egy szakmában és mára már találtam is olyan területet, ami érdekelne és szó sincs arról, hogy én nem akarok tanulni...Ennek ellenére mindig azt hallgatom, hogy "persze, most ezt mondod, de az XY is kihagyott egy évet, aztán nem ment vissza tanulni" stb. Nem is értem, hogy mit gondolnak, egy érettségivel semmit nem tudnék kezdeni, illetve körmösökkel, kozmetikusokkal, felszolgálókkal stb. már Dunát lehetne rekeszteni, arra pedig gondolom ők sem számítanak, hogy 18 éves lány létemre elmegyek mondjuk hegesztőnek vagy betanított fizikai munkásnak.

Persze, 18 éves vagyok, tulajdonképpen azt csinálok, amit akarok, de ők valamiért úgy érzik, hogy ilyen ügyekben is van joguk döntéseket hozni és megmondhatják nekem, hogy mikor, mit csináljak, holott szerintem a jövőmet érintő kérdésekben inkább én vagyok a kompetens. Ettől függetlenül még valóban van nagyon sok olyan dolog, amiben szükségem van a segítségükre, tanácsaikra, támogatásukra, ezért is lenne fontos, ha sikerülne zöld ágra vergődni mert nem akarok velük sem összeveszni, sem pedig bármilyen nagyobb konfliktusba keveredni. Hogyan fogadtassal ezt el velük? Ti is így reagálnátok a helyükben?

2017. máj. 14. 22:42
1 2 3 4 5
 11/43 A kérdező kommentje:

Szeretnék kiállni a saját elképzeléseim, a saját terveim mellett, viszont írtam is, hogy nem szeretnék velük komolyabban összeveszni vagy olyasmit tenni, ami tökreteheti a kapcsolatunkat mert ezt a dolgot leszámítva semmi más problémám nincsen velük és jól kijövünk egymással. Valamint szerintem ez egy olyan "probléma", amit intelligens emberek módjára meg lehetne beszélni és semmi szükség nincsen ilyen drasztikus megoldásokhoz, mint pl. költözés (amit meg sem tudnék tenni).

Szerencsére az anyagiakkal nincsen semmi probléma,(ez nem azt jelenti, hogy felvet minket a pénz, de mindenkünk megvan és átlag színvonalon élünk), így a szüleim meg tudják engedni maguknak, hogy támogassanak engem, ezért is nem írtam erről a kérdésben. A szüleim eddig is eltartottak és az ígéretük szerint, a további tanulmányaim során is támogatni fognak anyagilag (függetlenül attól, hogy az ő elképzelésiek alapján alakítom-e a dolgaimat vagy pedig sem), ez a "köztes időszakban" is így fog történni, nem fognak kidobni otthonról...

Írtam, hogy nem "lébecolni" szeretnék, hanem minél hasznosabban eltölteni az időmet. Szeretnék külföldön önkénteskedni, nyelveket tanulni-nyelvvizsgákat szerezni, befejezni a jogosítványomat és ezeknek a költségeit a saját megtakarításomból is tudom fizetni. Ezeket mind el tudom intézni és tudom, hogy mi a menete, tehát nem is arról van a szó, hogy csak úgy egyik reggel felkeltem és gondoltam egyet, hogy ezt és ezt fogom csinálni...

Szerencsére a tanulással sosem volt problémám, mindig rá tudtam venni magamat, ha olyan dolggal kapcsolatos, ami az érdeklődési körömbe vág és szükséges a célom elérésében, akkor pedig pláne, tehát nem tartok attól, hogy kiesek a ritmusból és emiatt nem fogok tudni boldogulni az egyetemen. Persze, lehetséges, hogy ez az én naivitásom és egy tapasztaltabb embernek már más a véleménye, de írtam, hogy igazából más lehetőségem nem is nagyon van. Valamint nekem azért más lenne a helyzetem, én nem kezdenék el dolgozva, saját magamat ellátva élni az önálló kis életemet, hanem tulajdonképpen egy kettő közötti átmenetről lenne szó.

Én is attól félek, hogy ha elkezdeném ezt az egyetemet, akkor az lenne, amit az egyik hozzászóló is írt, hogy akkor már az egyik dolog, húzná maga után a következőt és végül lenne a kezemben egy olyan diploma, amire igazából soha életemben nem vágytam. Az leírva szépen hangzik, hogy az ember egy életen át tanul és persze, akár harmadik meg negyedik diplomát is szerezhet, viszont azért ilyen magas tandíjjak mellett nem lehet játszadozni az államilag támogatott félévekkel...Semmi értelmét nem látom annak, hogy olyasmit tanuljak, amihez nincsen kedvem, nincsenek ambícióim.

Nyilván, én is sokkal jobban örülnék, ha most nem lennék ebben a helyzetben, hanem inkább azon tudnék aggódni, hogy vajon felvesznek-e a vágyott egyetememre. Nekem sajnos nem voltak ilyen gyerekkori álmaim, hogy pl. "állatorvos leszek", a szüleimnek sem voltak velem ilyen jellegű tervei és nincsen semmilyen családi tradíció, amit követnem "kellene", nem sikerült időben megtalálnom a helyemet és a céljaimat. Szerintem ezzel azért nem vagyok egyedül, 18 évesen még nagyon sokan vannak, akik keresik a helyüket és szerintem keveseknek vannak határozott elképzeléseik. Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy még mindig jobb most meggondolnom magamat, mikor még könnyebben tudnék változtatni, mint mondjuk évekkel később megbánni, hogy elvesztegettem 3 évet az életemből egy olyan diploma megszerzésére, amelynek a birtoklása nem okoz örömet.

2017. máj. 14. 23:52
 12/43 A kérdező kommentje:
Valamint, köszönöm szépen az eddigi válaszokat!:)
2017. máj. 14. 23:52
 13/43 anonim ***** válasza:
22%

Van akkreditációs lehetőség, tehát amit elvégzel ott, ahova felvettek, azt beszámítják az új iskoládban, és ott már nem kell elvégezni.

Hasonlítsd össze a leendő iskolád tantárgylistáját a mostanival, és végezd el az azonos tárgyakat az egy év alatt. Mellette szabadidőd is lehet a 2 szak átfedésétől függően sok vagy kevés, azalatt tudsz önkénteskedni, stb.

Addig a szüleid is nyugodtak, mert bejársz az egyetemre.:)

2017. máj. 15. 00:09
 14/43 anonim ***** válasza:
55%

"Szeretnék külföldön önkénteskedni, nyelveket tanulni-nyelvvizsgákat szerezni,"

Sok egyetemen van korlátlan ingyenes nyelvtanulási lehetőség, ingyenes nyelvvizsgázási lehetőség, szóval ezen a téren is jobban jársz, ha beiratkozol. Van ösztöndíjlehetőség is külföldön néhány hónapra az egyetem keretén belül, az is ingyenes.

2017. máj. 15. 00:11
 15/43 anonim ***** válasza:
52%

A saját fejed után semmiképp ne kezdd el kitalálgatni, hogy szerinted melyik tárgyakat ismernék el. Mindenképp kérdezd meg előre a fogadó iskolád tanulmányi osztályát.

De ha egy mód van rá, ne csináld. Csak pazarolnád a féléveket.

2017. máj. 15. 00:14
 16/43 anonim ***** válasza:
79%
Ingyenes nyelvoktatás szinte sehol nincs, ingyenes nyelvvizsga meg egyáltalán sehol nincs.
2017. máj. 15. 00:16
 17/43 anonim ***** válasza:
78%
Valamint elsőévesként nem mehetsz Erasmusra.
2017. máj. 15. 00:17
 18/43 anonim ***** válasza:
15%
16: Ja, én csak 3 egyetemen tanultam ingyen nyelvet (ELTE, Corvinus, BME) és ebből csak 2 egyetemen tettem le ingyenes nyelvvizsgát (Corvinus, BME).:)
2017. máj. 15. 00:24
 19/43 anonim ***** válasza:
15%
17: Nem csak az Erasmus van!
2017. máj. 15. 00:24
 20/43 anonim ***** válasza:
6%
15: Nekem több, mint 2 félévnyi kreditet számítottak be, pedig az egyik társadalomtudományi, a másik mérnöki szak volt, tehát szaktantárgyi átfedés kevés volt.
2017. máj. 15. 00:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!