Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan értessem meg a szüleimm...

Hogyan értessem meg a szüleimmel, hogy jövőre még nem megyek egyetemre? Más szülők is így viselkednének?

Figyelt kérdés

A jelentkezéskor még nem volt konkrét elképzelésem a továbbtanulást illetően, úgy átlagosan mindenből jó jegyeim voltak és valamilyen szinten minden érdekelt, nem tudtam kiemelni egyetlen egy témát, területet sem, amivel a legszívesebben foglalkoznék a jövőben. Ezt a szüleim is tudták, de nem kifejezetten segítettek a döntés meghozatalában. Én legszívesebben nem jelöltem volna meg egyetlen egy szakot sem mert teljesen feleslegesnek éreztem, de a szüleim rábeszéltek, hogy egyet válasszak ki, úgymond "biztosítékul", ahová felvesznek, ha esetleg közben meggondolom magam és így legalább majd tudok válaszolni a tanárok, rokonok, ismerősök kérdéseire, hiszen valóban mindenki ezzel "zaklatott" egész évben. Azonban közben rájöttem, hogy nem igazán érdekel ez a szak és inkább mást szeretnék tanulni, a köztes időt pedig minél hasznosabban eltölteni (önkéntesség, tanulás, utazás, ami a szüleimnek egy forintjukba sem kerülne). Ezt elmondtam nekik is és úgy tűnt, hogy megértették, de még azóta is folyton azt hallgatom, hogy másoknak mesélik, hogy "képzeld, a lányom ide fog menni tanulni, ez lesz belőle" stb. és már kész tervük van, hogy mi hogyan lesz (az utazásom, a lakhatásam stb.) Nekem is folyton mondogatják, hogy majd ez meg ez lesz, ha majd az egyetemre fogsz járni... Már elmondtam nekik többször, hogy meggondoltam magam, de olyan mintha fel sem fognák, amit mondok nekik...Folyton elkezdenek velem vitatkozni, hogy "nem azért jártál gimnáziumba, hogy ne tanulj tovább", "előbb végezd el ezt, biztos, ami biztos, aztán majd később elvégzel egy másik iskolát is", "de hát azt hittem, hogy már megbeszéltük, hogy mi lesz"...Szerintem nem is figyelnek rám oda, hogy mit mondok nekik...Már többször elmondtam nekik, hogy én mindenképpen szeretnék egyetemen továbbtanulni, egyrészt azért mert egy diplomában több lehetőséget látok mint egy szakmában és mára már találtam is olyan területet, ami érdekelne és szó sincs arról, hogy én nem akarok tanulni...Ennek ellenére mindig azt hallgatom, hogy "persze, most ezt mondod, de az XY is kihagyott egy évet, aztán nem ment vissza tanulni" stb. Nem is értem, hogy mit gondolnak, egy érettségivel semmit nem tudnék kezdeni, illetve körmösökkel, kozmetikusokkal, felszolgálókkal stb. már Dunát lehetne rekeszteni, arra pedig gondolom ők sem számítanak, hogy 18 éves lány létemre elmegyek mondjuk hegesztőnek vagy betanított fizikai munkásnak.

Persze, 18 éves vagyok, tulajdonképpen azt csinálok, amit akarok, de ők valamiért úgy érzik, hogy ilyen ügyekben is van joguk döntéseket hozni és megmondhatják nekem, hogy mikor, mit csináljak, holott szerintem a jövőmet érintő kérdésekben inkább én vagyok a kompetens. Ettől függetlenül még valóban van nagyon sok olyan dolog, amiben szükségem van a segítségükre, tanácsaikra, támogatásukra, ezért is lenne fontos, ha sikerülne zöld ágra vergődni mert nem akarok velük sem összeveszni, sem pedig bármilyen nagyobb konfliktusba keveredni. Hogyan fogadtassal ezt el velük? Ti is így reagálnátok a helyükben?

2017. máj. 14. 22:42
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
52%

Kerüld őket, és amint lehetőséged van költözz.

Oké hogy egy szülő agódik a gyereke jövője miatt. De szerintem ez így elég gáz, pláne hogy te ki is jelentetted hogy tanulni akarsz.

2017. máj. 14. 22:47
 2/43 anonim ***** válasza:
87%

Ne vessz velük össze, nincs rá semmi szükség. Úgyse fogják elhinni, hogy komolyan gondolod, eddig is palira vettek, és valószínűleg még büszkék is rá. Az ő szemszögükből ez úgy néz ki, hogy eleinte húzódoztál, de aztán rábeszéltek az ésszerű döntésre. Most egy kicsit rádjött a hoppáré, hogy nem is lesz így jó, biztos az idegesség miatt, majd elmúlik.

Egyszerűen csak nem mész majd el beiratkozni, és akkor nem kell oda járnod.

2017. máj. 14. 22:56
 3/43 anonim ***** válasza:
45%
Értjük. Tehát minimum 1 évig lebecolni akarsz. Munkát kerestél, ha már tanulni nem akarsz?
2017. máj. 14. 23:01
 4/43 anonim ***** válasza:
47%
Miből fogsz megélni a "köztes időben"?
2017. máj. 14. 23:01
 5/43 anonim ***** válasza:
86%
Tarts ki az álláspontod mellett, kedvesen, udvariasan, de határozottan. Mondd el, hogy hova fogod beadni a jelentkezést, egészen pontosan hogyan tervezed a következő 1 évet, mikor indulsz önkéntes munkára, mit tettél érte, hogy valóban mehess - ez ugyanis nem 2 nap alatt intéződik. Érthető a szülők aggodalma, 1 évre kiesni a tanulásból és utána elkezdeni egyetemet sokkal nehezebb, mint amikor úgymond folyamatos tréningben van az agyad.:-) Mivel vélhetően ők tartanak el egyetemi tanulmányaid alatt, nem teljesen mindegy, mégis meddig szorulsz rá erre - ezt én, mint 2. gyerekem diplomáját váró szülő, át tudom érezni, ha te nem is. Az sem ad túl nagy bizalomra okot, ha a gimi 4 éve alatt sem sikerült döntésre jutnod, hogy tulképp merrefelé is akarsz továbbtanulni. Normál esetben már faktot annak megfelelően választ egy diák, hogy mire lesz szüksége a felvételinél.
2017. máj. 14. 23:02
 6/43 anonim ***** válasza:
68%

Az a baj, hogy erre akkor jössz rá, mikor ott vagy, később, öregebb fejjel.

Sajnos valóban 1 évet kihagyni hatalmas hiba. Egyrészt, mert az agyad még rááll a tanulásra, másrészt, mert mikor már fizetőképes ember vagy, hozzászoksz ahhoz az életszínvonalhoz, és azt lentebb adni nehéz. Pedig egy diáknak a tanulás az első, mellette persze lehet dolgozni, de nem úgy és nem annyiért, stb...

Na midnegy, nem akarlak kioktatni. eszembe sincs. Kövesd el a saját hibáidat és tanulj belőlük. Én is kihagytam 2 évet és szörnyű volt. Velem egy idősek szívattak, annyira kellemetlenül éreztem magamat és megalázónak, hogy a szociális életem az egyetemen nulla volt. Mindenki fiatalabb volt nálam és ez engem baromira frusztrált. Eleve koraérett voltam és összekerültem olyan csajokkal, akik még ott tartottak, hogy ki hogy néz ki, milyen ruhát hord, stb. Felszínességet kb. 14 éves koromban kinőttem. Jobban érdekelt az olvasás meg a világot megváltó ötletek. Első félévben megbuktam 4 tárgyból, mert suli mellett nem tudtam dolgozni és fenntartani egy albérletet, amiben kb. 5en laktunk..

Kemény időszak volt, és ott kellett hagynom a sulit.

Nem vagyunk egyformák, te lehet más vagy. Én is azt mondanám, mint ismeretlen, hogy folytasd ha elkezdted. Végezd el, utána egy jól fizető állás mellett levelezőn tanulhatsz mást. Lehet utálnád, de lazán kibírod ha nagyon akarod. Abban a szemeszterben élvezd ki az egyetmista éveket, az se baj ha lazábban veszed, sőt, lehet a végén megszereted, mert nem görcsölsz rá (kivéve ha orvosnak vagy ügyvédnek tanulsz, mert ott magolni kell ész nélkül). Utazni, élni egyetem mellett is tudsz. A kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.

Anyudék nyugodtan lennének is te is élvezed a bulis éveket.

De persze halaszthatsz is, de az se könnyű... sőt..talán ez a legnehezebb. Visszaállni. Több ismerősöm is van, aki 3x vagy 4x is belekezdett az egyetembe és mindig más szakra, mert sosem tudta hogy mi legyen. De olyan is van, aki elvégezte élete szakmáját, majd a munka világába kikerülve tapasztalta meg, hogy ő bizony pályát tévesztett, mert előtte imádta a sulit és a szakot.

Te döntesz. Hogy mi a jó döntés azt senki sem tudja. Én csak remélem, hogy úgy fog alakulni az életed, ahogyan szeretnéd lés mindenben megtalálod a boldogságot! Sok sikert! :)

2017. máj. 14. 23:10
 7/43 anonim ***** válasza:
59%
#2 vagyok, még annyit, hogy ha leállsz velük vitatkozni, akkor az lesz a program, hogy oké, bejárni nem muszáj, de az első félévet még ingyen ott lehet hagyni, hát iratkozz már be, drága csillagom, lesz diákigazolványod, ingyen tb-d, járhatsz diákmunkára... Teljes joggal várják majd, hogy rábólintasz, ugyanez a taktika jött be a jelentkezésnél is. Aztán jön az, hogy ha már beiratkoztál, nézd meg, milyen, hát hiszen nem is tudod, hogy rossz, csak úgy gondolod. Aztán foglalkozz egy picikét az anyaggal, különben honnan tudhatnád, hogy érdekel-e? Aztan ha már ennyi energiát beleöltél, vizsgázz le belőle, sosem tudhatod, mire lesz jó az a kredit. Aztán ha már az első félévet megcsináltad, látod, megy ez neked, igazán kár lenne most már otthagyni.
2017. máj. 14. 23:13
 8/43 anonim ***** válasza:
62%
Mintha magamat olvastam volna! Én aupairkedni akartam egy évet gimi után, és a környezetem pontosan úgy reagált, ahogyan leírtad! Kitartottam a célom mellett és kiköltöztem a diákmunkából összespórolt pénzemből. Jogsit szereztem, nyelvismeretet, aztán visszajöttem és elkezdtem azt, ahová eleve felvettek, csak addig passziváltam. Sajnos el is végeztem, ami azért sajnos, mert én is csak úgy bejelöltem és egy év alatt nekem nem jött más ötlet, ezt a diplomámat meg nem szerettem meg. Sebaj, most készülök a másodikra, ami mellett dolgozom és épp férjhez megyek, tehát üzenem a szüleidnek, 25 vagyok, az életem sínen, azzal az egy év kihagyással sokkal többet nyerhetsz, mint veszíthetsz. A következő pár évben úgyis a felnőtté válás lesz a programod, kezdd azzal, hogy kiállsz magadért. Sok sikert! :)
2017. máj. 14. 23:13
 9/43 anonim ***** válasza:
44%
Talán ha nem a szülőkkel szemben vagy ilyen kis határozott, uttsó, hanem az életpályád megválasztásában, akkor most nem 25 évesen kéne elkezdened azt a szakot, amivel majd talán 30-32 évesen tudsz is valamit kezdeni. Persze az előremutató, konstruktív, felelősségteljes döntésképesség sokkal nehezebb, érettebb személyiség szükségeltetik hozzá, mint a szimpla ellentmondáshoz.:-)
2017. máj. 14. 23:21
 10/43 anonim ***** válasza:
88%

Nekem más tapasztalataim vannak.

Fél évet hagytam ki, közben dolgoztam két helyen is. Az egyiket szeretem, viszont sehol sem kerestem jól. Igazi felüdülés volt visszaülni az iskolapadba utána. :)

Ez csak akkor lesz jobb, ha tudod már, hogy mit akarsz pontosan, és fel tudod vezetni a szüleidnek a céljaidat. Ha júliusig sikerül eldönteni, akkor még a pótfelvételi is bejöhet.

21/L, egyetemista

2017. máj. 14. 23:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!