Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Megmondhatom az apámnak, hogy...

Megmondhatom az apámnak, hogy a függősége elvette a gyerekkoromat és még most, felnőttként is megkeseríti az életemet?

Figyelt kérdés

Egyedül nevelt, így kvázi szülő nélkül nőttem fel, ő általában nem volt olyan állapotban, hogy betöltse ezt a szerepet...

Arra vagyok kíváncsi, hogy úgymond van-e "jogom" megmondani neki, hogy én ezt így gondolom... Mostanában sokat veszekszünk az alkoholizmusa miatt, amit ő tagad, hogy lenne neki. Ezen veszekedések alkalmával én jócskán visszafogom magam, nem mondom meg, hogy mennyi fájdalmat okozott nekem, mert sajnálom. Ugye egyrészt már nem tudna rajta változtatni, másrészt, meg tudom, hogy ő is úgy tanulta az apjától ezt a mintát... (Igen, tudom, hogy a mentegetés egy tipikus tünet az alkoholista szülők gyerekénél, ezért kérdezem, mert én nem látok reálisan...)

Már nem lakom otthon, ha valakiben esetleg felmerülne a kérdés, de tartjuk a kapcsolatot.

Köszönöm, ha tudtok véleményt mondani.

2017. máj. 2. 23:12
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
63%

Igen, mondd meg neki!

De nem lesz rá fogékony..:(

2017. máj. 2. 23:19
 2/22 anonim ***** válasza:
56%
És ha megmondod, akkor mi van? Akkor hirtelen felhagy az alkoholizmussal? Vagy térdenállva bocsánatot kér és esti mesét mesél neked? mégis mire számítasz? Az ember cselekedeteit a ráció vezérelje. Azt csináljuk, aminek értelme van. Ennek nincs. Maximum te 5 percre megkönnyebbülsz, aztán ugyanott fogsz tartani, mint előtte. Rajta nem változtatsz semmit, a kapcsolatotokon viszont súlyosan rontasz. Ha nem szereted, és úgy találod, hogy nem érdemli meg, nem kell vele kapcsolatban lenni. De jól beolvasni minek?
2017. máj. 2. 23:50
 3/22 A kérdező kommentje:
Remelem 5 percre te is megkonnyebbultel ettol a stilustol amit itt lenyomtal :))
2017. máj. 3. 00:01
 4/22 anonim ***** válasza:
84%

Nekem a véleményem a következő:

"Ezen veszekedések alkalmával én jócskán visszafogom magam, nem mondom meg, hogy mennyi fájdalmat okozott nekem, mert sajnálom. "

Ő nem sajnált akkor, amikor veled ezt tette.

És igen, van jogod.

Bár ez semmit se fog változtatni a helyzeten.

Ha jóban vagytok, akkor meg lehet ezt mondani nem haraggal is. Az attól függ, hogyan tálalod.

De jogod, az mindenképpen van hozzá.

Ha meg nem volt olyan állapotban, hogy betöltse ezt a szerepet - te írod -, akkor meg már a jognál is erősebben mondhatod, nem kell sajnálni érte egyáltalán!

2017. máj. 3. 00:07
 5/22 anonim ***** válasza:
50%

Kérdező kár pofátlanul itt válaszolnod, mert az előttem lévőnek itt igaza van!

Vagy te is azt a vonalat folytatod, amit a kedves apád???

2017. máj. 3. 00:08
 6/22 A kérdező kommentje:

Most kicsit elvesztettem a fonalat :D

Gondolom, hogy a 4. es az 5. valaszt iro ugyanaz a szemely, ami fura, mert a 4. valasznak van ertelme, az 5-nek meg nem sok...

De kedves 5-os valaszolo, megprobalok arra reagalni, amit ertek a kerdesedbol:

1, Nem mondtam, hogy a 2. valaszolonak nincsen igaza, csak nehezmenyeztem a stilusat

2, Azert mert valaki nem szereti ha ordenare stilusban beszelnek vele, attol meg nem lesz pofatlan

3, Azert mert valaki nem szereti, ha ordenare stilusban beszelnek vele meg nem lesz alkoholista sem

2017. máj. 3. 00:22
 7/22 anonim ***** válasza:
93%
A mi családunkban is van egy maszív alkoholista, illetve volt másik 2 régebben is. Hidd el, semmi nem érdekli! Mondhatsz neki bármit, egyik fülén be, a másikon ki. Szerintem elmondhatod a falnak is, az még végig is hallgat. Én a te helyedben biztosan nem állnék egy ember elé, és önteném ki neki a szívem, mikor telibe szrja, hogy érzek. Ha érdekelnéd, akkor veled foglalkozott volna, nem a piával. Vannak alkoholisták, akik gondoskodók és foglalkoznak a családdal. A te apád nem ez! Vannak alkoholisták, akik küzdenek azért, hogy meggyógyuljanak, hát a te apád semmit nem tesz ezért. Ordíbálhatsz vele, verekedhetsz vele, felolvashatsz a Bibliából, mondom, a fallal jobban járnál, az végig is hallgat ...
2017. máj. 3. 04:52
 8/22 anonim ***** válasza:
87%
Megmondani megmondhatod, csak éppen sehová nem vezet és saját magad is belekergeted egy kiutat nem jelentő ördögi körbe, amiből láthatóan nem is akarsz kilépni, mert mindig egyszerűbb mást hibáztatni saját gyengeségünkért, miközben másokban akarunk bűntudatot kelteni. Írd jóvá neki, hogy mégis csak ő nevelt fel, azaz megvan benne az alapvető emberi jóérzés. Az meg, hogy alkoholista, az sajnos lehet nemcsak minta, de öröklött fogékonyság is. Ő ebből nem tudott kilépni, mint ahogyan te sem tudsz kilépni a mások hibáztatásából.
2017. máj. 3. 06:26
 9/22 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy írták, nem lesz sok értelme. Még csak megkönnyebbülni se fogsz tőle. Én a helyedben egy szakembernek mondanám el, ő segíthet is abban, hogy feszültség feloldódjon benned. De az apád nem fogja ezeket feloldani.
2017. máj. 3. 07:01
 10/22 mi lenne ***** válasza:
55%
ha már nem laksz otthon ez is egy jó dolog. a kapcsolatot tartást őrizd meg. ha meglátogatod, vigyél neki egy flaskát a kedvencéből. beszélgessetek ha az állapota engedi. ennyit tehetsz. lehetne harcolnod évekig, hogy kihúzd segítséggel ebből az állapotból, de az én véleményem, hogy rózsaszín álom. köreimben nem 1-2 eset van. volt aki 8 évig bírta tisztán. utána vissza esés és tragédia. fogadd el így. előttem írták, hogy végül is fölnevelt, nem ütött-vert, nem kerültél intézetbe, idegenekhez..stb. légy türelemmel, hisz ők már beteg emberek.
2017. máj. 3. 07:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!