Szerintetek mi okozza ezt a nagy eltérést a szülők és a fiatalok gondolkodása között? (bővebben és érthetőbben lent)
Most vagyok a második félévemben és egyenlőre nagyon nem tetszik a szak. Van egy olyan tervem, hogy passziváltatok 1 évre és addig dolgozok, leteszem a jogsit és megpróbálok keresni valamit, amit élveznék csinálni vagy tanulni. Barátaim, ismerőseim és itt a gyakorikérdéseken is mindenki azt mondja, hogy ez egy tök jó dolog, mert keresem, ami boldoggá tenne, meg egy viszonylag konkrét tervem is van. Szüleim meg azt mondják, hogy hát ez ilyen, végig kell szenvedni és aztán minden jó lesz.
Apámmal nem sokat beszéltem, Anyámmal élek és már ott tartunk, hogy minden nap szinte kiabálva veszekszünk, mert nekem nem tetszik az egyetem, keresnék valamit, amit élveznék csinálni és/vagy tanulni (otthagyni vagy szakot váltani), de ő meg tök máshogy gondolkodik, hogy végezzem el vért izzadva aztán majd ha végeztem, azt csinálok, amit akarok. Annyi még hozzá tartozik kiegészítésképpen, hogy nagyon nehéz a szak és teljesen másra számítottam, mikor ide jöttem és már egyáltalán nem érdekel a dolog és nem is tartom magam annyira okosnak, hogy el tudjam végezni.
Elárulom, hogy semmi sem fog tetszeni mindig. Főleg az informatika. Én is oda járok, ahova te. Lássuk be: unalmasak az órák, borzalmas az egész és a tanárok nagy része is szar, de a munkámat imádom, amit kaptam vele.
Most még nem tudod elképzelni, de hatalmas érték a rugalmas munkaidő, a magas fizetés és az informatikában jellemző munkakörnyezet. Én az építőiparból váltottam. Imádtam építőmérnöknek tanulni, csak amikor reggel 8-kor már 200 km-re voltam otthonról, random túlóráztattak és még nem is fizetik annyira jól, akkor elgondolkozol, hogy kell-e ez neked. Pedig ott odatettem magam, TDK, szakmai gyakorlat, jó átlag, stb. Infón épp átmegyek, nem érdekel különösebben és kétszer annyi pénzért dolgozom egy jó helyen. Szerintem ne add fel, mert nagyon kevés olyan jó munkahely van ebben az országban, mint programozó állások. Senkit sem érdekel a diszkrét matematika, mindenki gyűlöli a progtételekkel töltött idő minden percét, de ha megcsinálsz még 2 félévet, akkor mehetsz dolgozni. Átjelentkezel estire, aztán befejezed, amikor befejezed.
Továbbtanulásnál volt annyi pontom, hogy államira mehettem. És ez a lehetőség továbbra is fenn áll. Nyilván nem mindenhol, de amik eddig tervben vannak, azok között van olyan, ahol nem lesz hirtelen akkora pont emelkedés, hogy ne kerülhessek be államira. Ha hallgatói jogviszony megmarad, akkor tudtommal lehet csúsztatni ezt a visszafizetést. Ha meg elveszne a hallgatói jogviszonyom, úgyis kénytelen lennék dolgozni, tehát nem Anya fizetné vissza az elhasznált féléveket.
Én elhiszem, hogy ez egy jó szakma. De már nem érdekel annyira. Az a még két félév meg gondolom sikeres vizsgákra szól. A vizsgáktól tartok a legjobban. Oda kell tudni a rengeteg tételt és definíciót. Egyszerűen nem tartom magam képesnek rá a rengeteg sok matek miatt. Meg olvastam olyat is, hogy amit itt tanítanak programozásnak, az teljesen más, mint amit a való életben elvárnak. Ez csak egy szemléletet ad. Továbbá azt is olvastam, hogy gazdinfo diplomával is lehet menni programozónak. Gondolom meg vannak a maga hátrányai, de lehetséges. S amit eddig hallottam, az egy könnyebb szak.
Gazdinfóval nem értem, hogy miért vagy előrébb. Ott is van matek. Hacsak nem egy ZSKF szintű gittegyletbe akarsz beiratkozni, akkor nem leszel sokkal előrébb. Amúgy nem feltétlenül rossz szak az sem, csak nem látom, hogy jobb lesz tőle neked.
Ha tudni akarod, akkor amit az egyetemen tanítanak programozás címen, az használható a gyakorlatban is. Mármint az objektumorientált szemléletet egész jól átadják és onnantól kezdve az összes ilyen szemléletű nyelvet meg tudod tanulni egyedül elég rövid idő alatt. Én amúgy nagyrészt az eltén tanultakból élek jelenleg. Egy junior szintig ez teljesen működőképes. Persze, vannak dolgok, amit máshogy csinálunk, de a szemlélet ugyan az, csak van egy belső rendszer, aminek meg kell érteni a működését. Igazából néhány design pattern és alap objektumorientált szemlélet mentén meg lehet érteni, onnan meg csak c++. Aki azt állítja, hogy ehhez nem tanult semmit az eltén az hazudik (vagy nem bírta elvégezni).
Egyik barátom ganzdinfo-ra jár (Azt hiszem BGF-re. Mindig keverem a BME és a BGF-t, ami már nem is BGF hanem BGE) és ő mondta, hogy náluk nem vészes a matek egyáltalán. Például mesélte, hogy csak 1 matekja volt első félévben, bár megbukott belőle, de azért az 1 az mégsem 3-4... Meg ott vannak olyan dolgok (legalábbis ez a barátom állítása alapján, ő meg minek hazudna), hogy hálózatok, rendszergazdasághoz tartozó dolgok és hasonlók. Talán marketinget is említette? Elfelejtettem már... Nem újdonság...
Ha váltanék (még semmi sem biztos), akkor megismerkedhetnék új dolgokkal. Erre ugyanúgy van lehetőség itt is az ELTE-n specik keretein belül, de ha a kötelező órák sem mennek, akkor nem fogok nekiállni felvenni mindenfélét. Tudom, hogy kell felvenni kötelezően megadott számú kreditnyi specit, így vettem fel a web1-et. Amúgy visszatérve az elejére a válaszomnak, a haverom állítása szerint nem nehéz az, amit ő tanul gazdinfo-n. Nyilván ami neki nem nehéz, lehet, hogy nekem az. De mindenképpen csábít, hogy lényegesen kevesebb a matek. És bár sok helyen olvastam, hogy büfészak, legalább ugyanannyin olvastam, hogy nem az.
Mindezek mellett a mérnökinfót is már ez a kérdés alatt is mondták, hogy egy esetleges alternatíva lehet, csak ott meg a fizikától félek. Na az sosem ment olyan könnyen, mint a matek. 4-es voltam belőle középsuliban, de nagyrészt tanári jóindulat miatt.
Összegezve továbbra is bizonytalan vagyok, de legalább már van kettő szak, ami felé nézegetni tudok, hogy hátha. És köszönöm szépen az eddigi rengeteg sok választ! Nagy segítség ez nekem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!