Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek mi okozza ezt a...

Szerintetek mi okozza ezt a nagy eltérést a szülők és a fiatalok gondolkodása között? (bővebben és érthetőbben lent)

Figyelt kérdés

Most vagyok a második félévemben és egyenlőre nagyon nem tetszik a szak. Van egy olyan tervem, hogy passziváltatok 1 évre és addig dolgozok, leteszem a jogsit és megpróbálok keresni valamit, amit élveznék csinálni vagy tanulni. Barátaim, ismerőseim és itt a gyakorikérdéseken is mindenki azt mondja, hogy ez egy tök jó dolog, mert keresem, ami boldoggá tenne, meg egy viszonylag konkrét tervem is van. Szüleim meg azt mondják, hogy hát ez ilyen, végig kell szenvedni és aztán minden jó lesz.

Apámmal nem sokat beszéltem, Anyámmal élek és már ott tartunk, hogy minden nap szinte kiabálva veszekszünk, mert nekem nem tetszik az egyetem, keresnék valamit, amit élveznék csinálni és/vagy tanulni (otthagyni vagy szakot váltani), de ő meg tök máshogy gondolkodik, hogy végezzem el vért izzadva aztán majd ha végeztem, azt csinálok, amit akarok. Annyi még hozzá tartozik kiegészítésképpen, hogy nagyon nehéz a szak és teljesen másra számítottam, mikor ide jöttem és már egyáltalán nem érdekel a dolog és nem is tartom magam annyira okosnak, hogy el tudjam végezni.

2017. ápr. 26. 17:08
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
80%

Első vagyok, de most már végre notebookról.

Pedig de, hiszen a nevében is benne van. Tesóm is ezen végzett csak az SZTE-n. Ő is vért pisált, de végig csinálta.

Ha érdekel az informatika, akkor valóban jó döntés volt errefelé nézelődni, mert az átlag fizu alsó hangon kétszeresét lehet keresni.

A feleségem mérnök infót végzett. Mielőtt összejöttünk teljesen le volt maradva és rosszul állt hozzá a dolgokhoz. Csúszott is nem is keveset. Aztán beálltam mögé és támogattam a tanulásban, aztán erőre kapott és végén már egy kis ösztöndíjat is kapott. Én személy szerint villamosmérnökin végeztem.

Én mint külső szemlélő kevésbé látom olyan tragikusnak a helyzetet. Igen sok definíció van, de nem lehetetlen megtanulni. Persze ha hiányzik az elhivatottság, akkor értelemszerűen nehezebb lesz a célt elérni.

Ha feladod az egyetemet, az egy törés lesz az életedben, mert olyanba kezdtél bele, amit igazából nem akartál, vagy akartál, de nem voltál elég kitartó.

Ha otthagyod az egyetem akkor menj mérnök infó szakra. Ott jóval kevesebb lesz a matek, de a programozást ugyanúgy megtanítják.

2017. ápr. 26. 18:36
 12/34 A kérdező kommentje:

Ettől tartok én is, hogy talán nem nekem való az egyetem. Vagy csak ez a szak. Hiába, azért külföld nem Magyarország, hogy valaki válogat az állások közül egyetemi végzettség nélkül.

És ha én nem csúsztatok/passziváltatok, attól annak a másnak jobb lesz? Nem.

Ha csúsztatok/passziváltatok, rosszabb lesz annak a másnak? Nem.

Nem értem, hogy ha meg van a lehetőség arra, hogy passziváltassak, annak reményében, hogy találok valamit, ami tetszik, akkor miért ne éljek vele? Ha nem találok semmit, gond nélkül folytathatom az egyetemet ott, ahol abba hagytam. Passziváltatás alatt nem csak láblógatást terveztem. Anya meg kerek perec megmondta nekem, ha csak úgy otthon leszek és nem tanulok és nem is dolgozok, akkor kirak. Szóval az 'otthon tespeds evekig "halasztas" cimszoval' dolog valószínűleg nem fog bekövetkezni.

Ebben igazad lehet.

2017. ápr. 26. 18:36
 13/34 A kérdező kommentje:

Nézegetem is az alternatívákat ezerrel és egyelőre pont a mérnökinfónál tartok. Mások is mondták már, hogy ott nem annyira kemény a matek része. A másik amit még Anya mondott kicsit régebben, hogy a logisztikával tudna engem elképzelni. De hogy miért, azt már nem tudta elmondani...

2017. ápr. 26. 18:42
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
Az volt a kérdés, hogy mi okozza a jelzett eltérést a két generáció gondolkodása mögött. Az, hogy az egyetemre járás, egyetemen tanulás 20-25 évvel ezelőtt nem olyan feltételek mellett történt, mint most. Az anyád generációja csak a saját múltbeli tapasztalata alapján tud véleményt mondani. Ráadásul mögötte ott van a munkában töltött 20-25 év is, ami nálad hiányzik.
2017. ápr. 26. 19:27
 15/34 anonim ***** válasza:
29%

"Szerintetek mi okozza ezt a nagy eltérést a szülők és a fiatalok gondolkodása között?"

TÉVEDÉSBEN vagy, csak simán alkalmatlan vagy. Semmi generációs probléma nincs.

2017. ápr. 26. 19:28
 16/34 A kérdező kommentje:

Ezt kifejtenéd bővebben? Régebbi feltételek alatt miket értesz? Ezzel kapcsolatban az egyetlen tapasztalat, nem is tapasztalat, a biosz tanárunk mondta még középsuliban, hogy "Amit én most nektek tanítok itt 11-ik osztályban, azt én még az egyetemen tanultam." Nem tudom, hogy mikor volt ő egyetemista, nem volt fiatal a biosz tanárnőnk.

Nem is problémára utaltam... Legalább is a célom nem az volt. Az meg simán meglehet, hogy alkalmatlan vagyok. Épp ezt próbáltam meg bővebben kifejteni. Mert ezzel pont azt igazolod, amit én kifejtettem a kérdésemben. Anya szerint izzadjak vért és végezzem el. De ha alkalmatlan vagyok erre? Míg a korombeliek és itteni emberek szerint jó ötlet a kísérletezgetés, hogy megtaláljam azt, ami tetszik.

2017. ápr. 26. 19:34
 17/34 anonim ***** válasza:
28%
Én biológus vagyok, de semmi olyat nem tanultam egyetemen, amit a gimiben tanultunk volna :D
2017. ápr. 26. 19:36
 18/34 anonim ***** válasza:
89%

Alapból nem értem, neked minek kell anyád véleménye. Nem tetszik a szak, nem ezt akarod? Kiiratkozol, keresel munkát, dolgozol és kitalálod a következő jelentkezésig. Ennyi, mit kell ezen többet pörögni?

nem te vagy az első és az utolsó ilyen. Jó, két állami félévet elcsesztél, na bumm. Van még elég. Azért annyira nem nagy kiváltság egyetemen tanulni ma már.

2017. ápr. 26. 20:20
 19/34 A kérdező kommentje:

Nagyjából ez a jelenlegi tervem. Csak azért szólok neki, hogy mi a helyzet, erre összeveszünk, mert máshogy gondoljuk a dolgokat. Az az egy év meg... Azért sok. Persze kinek mi a sok, meg hol. 6 félév, azaz 3 éves ez a programozós szak, a 9. félév már nem államilag támogatott. Ilyen szempontból sok azaz egy év.

2017. ápr. 26. 20:25
 20/34 anonim ***** válasza:
74%
Azt kell anyáddal megértetni, hogy ez a te életed és lesz szíves az ágyába ezt beletuszkolni, feldolgozni. Hidd, el, semmi az az egy év. Alapból ha egy 6 féléves szakot 8 alatt nem tudsz elvégezni, ott valami gond van.
2017. ápr. 26. 20:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!