Mennyit hagyod a szüleidre a 6 hónapnál kisebb babádat? Szerintetek kinek van igaza? Önző lennék?
Holnap lesz két hónapos a kislányunk. Fiatalok vagyunk a vőlegényemmel, én 21 éves vagyok, ő 25. A szüleink és a nagyszüleink is élnek és mivel a babánk az első (és valószínűleg utolsó) unoka a családban, mindenki odavan érte és szeretnének vele lenni. Örülök, hogy van segítségem, mert a barátnőim leginkább csak "babázni" jönnek, de a legjobb barátnőmön kívül egyikőjükre sem hagynám, amíg mondjuk elszaladok hajat mosni, vagy ilyenek.
Szóval tényleg nem zavar, hogy mindenki lelkes, de anyukám már kezdi túlzásba vinni... A baba alapjáraton nagyon nyugis, eszik és alszik egész nap, ráadásul tápszeres, szóval nem is életbevágó, hogy mellette legyek mindig, de nem szeretem 2 óránál tovább másra hagyni. Anyukám ezt nehezményezi, hogy miért nem bízok meg benne, a mindene ez a baba és hogy ő csak nekem/nekünk akar jót.
Ma azon vesztünk össze, hogy csütörtökön megyünk wellnessezni a párommal és a lányunkkal. Anya pedig mondta, hogy ne vigyük a picit, vigyáz rá azon a 4 napon. Oké, hogy ismeri anyukámat, naponta van vele, van babaszoba náluk is, de akkor sem szeretném majdnem egy hétre másra hagyni a szinte most született babát. Nem akarom bántani, de nem neki vállaltuk a babát és örülök, hogy segít és számíthatunk rá, de ez már kicsit sok...
Szerinte meg önző vagyok és kisajátítom a gyereket, mikor ő nem akar rosszat.
Szerintem a kérdést két oldalról lehet megközelíteni.
Lehet támadni a kérdezőt a wellness miatt, ami teljes mértékben a szülők döntése és felelőssége, bárki bármit mond. Ha más gyerekét akarná elvinni akárhová, akkor érzem jogosnak, de úgy, hogy a saját babájáról akar dönteni, szerintem nincs helye a támadásnak, nyilván nem akarja megnyomorítani a picit. :)
A nagyszülők hozzáállása az érem másik oldala. Ha a nagymama ennyire szeretne segíteni, annak egyik oka lehet az, hogy valamiért, akármiért még jobban bele akar folyni a lánya életébe, döntéseibe, mert nem tartja elég erősnek/érettnek/okosnak/tapasztaltnak/akárminek az önálló élethez. Ha nem erről van szó, hanem csak simán a babával akarja újraélni a kisgyerek nevelést, akkor ezt lehet emberi hangnemben tisztázni még időben, hogy ne verjék az ajtót, hogy kérik 1-2 hétre az egy évest, a fél nyárra a három évest, vagy az ünnepeket kisajátítsák.
Az sem segítség, hogy gyerek nélküli nyaralásra küld el merő jó szándékból. Ha szül az ember lánya, jó esetben előre átgondolja a következményeket és utána már többnyire gyerekkel töltött nyaralásban gondolkodik, nem éri sokként az életmódváltás.
Az alkalmasság és felkészültség meg szerintem nem életkorfüggő.
Na jó, elkezdtem elolvasni a kommenteket, de nem bírtam tovább, ezt a sötétséget!
En 41 évesen szültem, szoval nem volt "túl korai". 3 hónaposan több mint 1000 kilométeres útra vittük, semmi gond nem volt vele, aludt, néha megálltunk etetni, tisztába tenni.
5 hónaposan kikapcsolódni mentünk vele pont ugyanennyi időre, es megsúgom, ilyen idős korban a környezetet pont leszarja, az anyja ott legyen, az a lenYeg.
Elvittuk a medencéhez a kis uleseben es valamelyikunk mindig figyelt ra. A sobarlangba pedig velem jött, nagyon tetszettek neki a színek.
Szoval - bar nem ez volt a kérdés - menjetek nyugodtan, es ugyanilyen nyugodtan kozold mindig a csaladoddal, hogy mit szeretnél. Például most magaddal vinni a gyereket, abszolút jogos. En is pont ezt tennem.
43 -nak nincs tökéletesen igaza. A legtöbb gyerek tényleg nem bírja, de én magam láttam olyan babát, aki órákig elvolt csendes nézelődéssel bármilyen idegen társaságban, amíg a kaja rendben volt, aztán bealudt, minden zavarótényező között, 2 perc simogatás után. Kellett neki az anyja közelsége is , de ezen kívül semmi. Nagyon szerencsés az ilyen anya és elég ritka, de létezik. Ő tuti nem zavarna téged semmiben.
Szerintem ilyenféle gyerek juthatott a kérdezőnek is, ha eszébe jut 2 hónapossal fürdőbe menni. Én irigykedek is irigykedek rá, de majdnem biztos, hogy az anya jobban el tudja dönteni, hogy mi való a családjuknak, mint a kommentelők.
43-as pont illusztrálta a sötétséget, amitől írtam, ez a szóhasználatbol is látszik (liberális, azt sem tudod, mi az, csak azt hiszed), ha valaki nem fogja fel, hogy nem a gyerek megy wellnesbe, hanem a szülők, és viszik a gyereket is. Undoritoak, tényleg.
Mint írtam, mi is vittük a miénket, kabe akkoriban rajtunk kívül más nem is volt ott. Bírom az ilyeneket, akik megmondanák, mikor és hova és kivel menjenek a gyerekesek, mikor járjanak ki a nyugdíjasok, stb.
Kicsit sok benned az indulat, végig kene gondolnod.
A gyereket meg lehet nevelni, csitítani, ugyanakkor meg a társadalom részeként nem kiutalni a gyerekeseket, hanem tolerálni egy szintig.
Mondom ezt ugy, hogy azon en is kiakadtam, mikor anyuka a ket gyerekével labdazgatott a medencében, miközben húszan meg lapultak a szélen. Minden "csak" intelligencia kérdése.
42-es
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!