Régen miért adtak vicceskedő neveket egy gyerek megütésének?
Ha két felnőtt beszélgetett egymással (sokszor a gyerek előtt),általában úgy viccelődtek azon,hogy ki hogyan ütötte meg a gyerekét (még 15-16 évest is!),hogy különböző szófordulatokat találtak ki rá:
A fal adta a másikat
A szeme körtáncot járt
Megtanulta,hol lakik a magyarok istene
Megérdemelte az istenes parasztlengőt
Hurkákat növesztett
Neki se kell már fogorvos (úgy orrba b.,hogy kiköpte a fogait)
Stb.
Ez kiskorban is megalázó volt,nemhogy kamaszként,ráadásul sokszor úgy röhögtek a gyereken,mintha ott se lenne. Ha sírva elvonult,még jobban röhögtek. Ha szólt érte,letorkollták,hogy ez a természetes,majd legközelebb jobban viselkedik.
Ha meg nagyon sírt érte,kapta a következőt. Biztos emlékeztek erre a szülői mondatra: "Nem bírta abbahagyni a sírást. Elpcsáztam,mindjárt ment neki."
Ezek régen miért voltak? Ezek a szülők utálták a gyerekeiket? Mert mindig volt valami lekezelő,leereszkedő,ingerült stílus a hangjukban,ahogy ezeket mondták.
Mi a véleményetek erről?
Nem utálták őket, csak hajlamosak voltak nagyzolni...
Mellesleg jópár gyerekre ráférne egy istenes pofon, mert ocsmány, ahogy és amiket beszélnek még a felnőttekkel is.
Egyetértek az előző hozzászólóval: Egy istenes pofon néha nem árt, helyreteheti a dolgokat a pofátlanabb gyerekeknél.
Ugyanis mostanában azt tapasztalom, hogy a gyerekek csak azt látják mi "jár nekik" de a kötelességeiket nem hajlandók csinálni. A szülő bankautomata, aki azon kívül hogy pénzeli őket , kussoljon. Elég szétnézni itt az oldalon: a tizenhat éves kiscsaj berágott a szüleire mert nem akarják hogy negyvenes pasival kavarjon, a másik azon nyafog hogy azt a pár százezres, olcsó vacakot nem veszi meg neki az apja. Tanulni, esetleg megdolgozni azért a cuccért persze büdös. segíteni otthon büdös, csak a szülők pénze nem az...
Nem dumálok mellé. én se voltam jó gyerek, és is kaptam nem egy jogos pofont apámtól - és csak hasznomra vált. Igaz, nem akkor láttam be hogy neki volt igaza.
Bocsi, hogy off, de manapság nem pont az a baj, hogy a szülők nem akarják úgy nevelni a gyereket ahogy őket nevelték?
A sok fusztrált szülő nem tudta hol a határ és olyanokért bántotta a gyereket, mint pl nem mosogatott el maga után, vagy 10 évesen nem tudta berakni a tüzet mert rövid volt a keze. (igaz sztori alapján) És ezek nem akartak a szülőre hasonlítani ezért ma minden gyerek azt csinál amit akar.
Ahelyett, hogy megkeresték volna a középutat. (Akinek nem inge)
Egyik kedvencemet kihagytad:
"úgy szájba vágta, hogy a fogai körmérkőzést játszottak a bent maradásért". :-D
Nem tudom mi a gond ezekkel a kifejezésekkel, szólásokkal? Igen, némelyik vicces, pont azért mert általában túloz, felnagyít. Nincs ezekkel semmi baj, sok manapság is él ezek közül, sőt szerintem újabbak is születtek/születnek.
Nemcsak gyerekkel kapcsolatban használják egyébként, hanem mindenféle verés/verekedés esetén előfordul.
Ha két felnőtt verekszik és utána ezeket mondják, azzal nincs baj?
Az a véleményem erről, hogy vihar egy pohár vízben (csak hogy maradjunk a szólásoknál)...
Megint lehet kavarni a sza(lámi)t gyerekverés ügyben. Pfff!
Régi mondás:
Vessző nem töri csontját a gyereknek.
Úgy gondolták, hogy ha nem verik meg, akkor nem lesz belőle rendes ember, hanem el fog zülleni. Mivel szerették a gyereket, ezért nem hagyták ezt. Továbbá a nagyapa volt a minta, hogy ő is verte a gyerekeit, úgyhogy ő miért ne verje?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!