Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Régen miért adtak vicceskedő...

Régen miért adtak vicceskedő neveket egy gyerek megütésének?

Figyelt kérdés

Ha két felnőtt beszélgetett egymással (sokszor a gyerek előtt),általában úgy viccelődtek azon,hogy ki hogyan ütötte meg a gyerekét (még 15-16 évest is!),hogy különböző szófordulatokat találtak ki rá:

A fal adta a másikat

A szeme körtáncot járt

Megtanulta,hol lakik a magyarok istene

Megérdemelte az istenes parasztlengőt

Hurkákat növesztett

Neki se kell már fogorvos (úgy orrba b.,hogy kiköpte a fogait)

Stb.

Ez kiskorban is megalázó volt,nemhogy kamaszként,ráadásul sokszor úgy röhögtek a gyereken,mintha ott se lenne. Ha sírva elvonult,még jobban röhögtek. Ha szólt érte,letorkollták,hogy ez a természetes,majd legközelebb jobban viselkedik.

Ha meg nagyon sírt érte,kapta a következőt. Biztos emlékeztek erre a szülői mondatra: "Nem bírta abbahagyni a sírást. Elpcsáztam,mindjárt ment neki."

Ezek régen miért voltak? Ezek a szülők utálták a gyerekeiket? Mert mindig volt valami lekezelő,leereszkedő,ingerült stílus a hangjukban,ahogy ezeket mondták.

Mi a véleményetek erről?

2017. ápr. 10. 13:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
47%
Egyszerűen a műveletlen magyar parasztság értelmi szintje. "Ha jól beb...sztam, megverem az asszonyt, a gyereket meg a szomszédot."
2017. ápr. 10. 14:01
 2/13 A kérdező kommentje:
Akiket én ismertem,egy se ivott soha. Nem részegen csinálták ezeket. Sőt elvileg tanult,kifelé intelligens emberek voltak. Otthon meg ez volt,de valahogy mintha ez lett volna a norma (másoktól is tudom).
2017. ápr. 10. 14:04
 3/13 anonim ***** válasza:
73%

Nem utálták őket, csak hajlamosak voltak nagyzolni...

Mellesleg jópár gyerekre ráférne egy istenes pofon, mert ocsmány, ahogy és amiket beszélnek még a felnőttekkel is.

2017. ápr. 10. 14:23
 4/13 anonim ***** válasza:
83%

Egyetértek az előző hozzászólóval: Egy istenes pofon néha nem árt, helyreteheti a dolgokat a pofátlanabb gyerekeknél.

Ugyanis mostanában azt tapasztalom, hogy a gyerekek csak azt látják mi "jár nekik" de a kötelességeiket nem hajlandók csinálni. A szülő bankautomata, aki azon kívül hogy pénzeli őket , kussoljon. Elég szétnézni itt az oldalon: a tizenhat éves kiscsaj berágott a szüleire mert nem akarják hogy negyvenes pasival kavarjon, a másik azon nyafog hogy azt a pár százezres, olcsó vacakot nem veszi meg neki az apja. Tanulni, esetleg megdolgozni azért a cuccért persze büdös. segíteni otthon büdös, csak a szülők pénze nem az...

Nem dumálok mellé. én se voltam jó gyerek, és is kaptam nem egy jogos pofont apámtól - és csak hasznomra vált. Igaz, nem akkor láttam be hogy neki volt igaza.

2017. ápr. 10. 15:07
 5/13 anonim ***** válasza:
75%

Bocsi, hogy off, de manapság nem pont az a baj, hogy a szülők nem akarják úgy nevelni a gyereket ahogy őket nevelték?

A sok fusztrált szülő nem tudta hol a határ és olyanokért bántotta a gyereket, mint pl nem mosogatott el maga után, vagy 10 évesen nem tudta berakni a tüzet mert rövid volt a keze. (igaz sztori alapján) És ezek nem akartak a szülőre hasonlítani ezért ma minden gyerek azt csinál amit akar.

Ahelyett, hogy megkeresték volna a középutat. (Akinek nem inge)

2017. ápr. 10. 15:09
 6/13 anonim ***** válasza:
85%
Sok felnőtt korú emberre is ráférne egy pofon. Mondom ezt 42 évesen..
2017. ápr. 10. 15:13
 7/13 anonim ***** válasza:
83%
Van benne valami utolsó, nem is arra gondoltam hogy a semmiért is üssék a gyereket. Én személy szerint nagyon szemtelen voltam anyámmal, pedig szegénykém a belét kidolgozta hogy mindenünk meglegyen. Na apám ezért ütött meg. Egyszer annyira, hogy szó szerint a fal adta a másikat. De a mai fejemmel igenis úgy gondolom hogy nagyon megérdemeltem azokat a pofonokat. És sok gyerek ma is megérdemelné a pofátlanságáért, csak a szülőknek lassan nem lesz eszköze a fegyelmezésre. Dolgoznak, sokszor alig vannak otthon, a gyerekek meg valamiféle uraknak hiszik magukat, akit a szülő köteles minden feltétel nélkül kiszolgálni.
2017. ápr. 10. 15:17
 8/13 anonim ***** válasza:
80%

Egyik kedvencemet kihagytad:

"úgy szájba vágta, hogy a fogai körmérkőzést játszottak a bent maradásért". :-D

Nem tudom mi a gond ezekkel a kifejezésekkel, szólásokkal? Igen, némelyik vicces, pont azért mert általában túloz, felnagyít. Nincs ezekkel semmi baj, sok manapság is él ezek közül, sőt szerintem újabbak is születtek/születnek.

Nemcsak gyerekkel kapcsolatban használják egyébként, hanem mindenféle verés/verekedés esetén előfordul.

Ha két felnőtt verekszik és utána ezeket mondják, azzal nincs baj?

Az a véleményem erről, hogy vihar egy pohár vízben (csak hogy maradjunk a szólásoknál)...

Megint lehet kavarni a sza(lámi)t gyerekverés ügyben. Pfff!

2017. ápr. 10. 15:41
 9/13 anonim ***** válasza:
54%

Régi mondás:

Vessző nem töri csontját a gyereknek.

Úgy gondolták, hogy ha nem verik meg, akkor nem lesz belőle rendes ember, hanem el fog zülleni. Mivel szerették a gyereket, ezért nem hagyták ezt. Továbbá a nagyapa volt a minta, hogy ő is verte a gyerekeit, úgyhogy ő miért ne verje?

2017. ápr. 10. 17:34
 10/13 anonim ***** válasza:
0%
Mert minden szülő idióta.
2017. ápr. 10. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!