A szülő bezárhatja a 18 éves gyerekét?
Megteheti, hogy bezárja a szobájába, mert nem akarja, hogy találkozzon a barátjával?
Vagy 18 éves kor után a szülő nem korlátozhatja a gyerek helyváltoztatását?
Anya nem engedi, hogy találkozzak a barátommal és így akar minket távol tartani egymástól.
Szerinte ő belevinne engem a rossz dolgokba, pl.: cigi, drog, pia és csak a szexet akarná tőlem.
18/F
#19 "Itt szó se volt róla, szimplán megtiltotta/bezárta (kiváncsi vagyok, hogy a házba vagy tényleg a szobájába) a kérdezőt." - ami szimplán bűncselekmény, ugye?
"Személyi szabadság megsértése
194. § (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." - vágod?
Szóval éppen te tetszel logikátlannak lenni, amikor egy bűntettet próbálsz mosdatni... ezt azért tisztázzuk.
Egyébként igazad van, a Kérdező helyében logikusabb lépés lenne rendőrt hívni, az majd elmagyarázza a a magáról megfeledkező kedves anyucikának, hogy mégis mi merre hány méter.
Nem jogászkodó (szerintem) a kérdésfelvető.
Vagy tévedek?
Azért a jogot ne tekintsük az atyaúristen megoldásának.
Szerintem hagyjuk.
Lehet, hogy a jogorvoslás gyakorta nem is "orvoslás", hanem kényszer helyzet.
A legtöbb esetben meg pénz, pénz, pénz.
Ez esetben nem fog fizetni jogorvoslatért (egy normális ember).
Mert azért az embereket nem kéne mindenért jogi macerákba bele tuszkolni.
#19 - ez még kimaradt. "Alap esetben nem. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia a dolgokat, de a szülő miért ne szólhatna bele a jogilag már felnőtt gyereke életébe, ha veszélyt lát? Lehet jobban ismeri a körülményeket, mint amennyire a lilaködös kérdező bevallaná."
Mert ugye a szülő mindenkor veszélyt lát, amikor a gyereke le AKAR térni az általa elképzelt, és helyesnek tartott útról... ugye???
Egy állítás, bizonyíték nélkül. Tudod, van az ártatlanság vélelme; lehet csak pénzt nem adott a gyereknek, ő meg felfújta.
Szóval addig ne nevezzük bűnténynek, amíg a rendőrség és a bíróság le nem futja a kötelező köröket.
De egyébként igen, hívja a rendőröket és majd kitapasztalja milyen következményei vannak a felnőtt létnek.
Azért ne keverjük azt, amikor a gyerek dolgozni akar menni egyetem helyett és azt, hogy most az anyja eltiltja-e a pasijától vagy sem. Azért elég más súlya van a kettőnek; ill. nem, átlag normál szülő nem lát mindenben veszélyt. Olyan szinten általánosítasz olyan minimális információból, hogy az rettenetes. Abból, hogy nem engedi el az anyja a pasijához a kérdezőt, te már rossz szülőnek és bűnözőnek állítod be. És mire fel? Mert egy sértődött tini khm.. fiatal felnőtt hisztizik.
#26 :DDD
logikád kikezdhetetlen, ehhez már tényleg nem tudok hozzászólni.
Hmm.. Kezdesz elveszteni. Bezárni nem zárhatja be, valóban, ehhez nincs joga; de beleszólni beleszólhat.. Amíg érvényes bírósági határozat nincs ellene, addig nyugodtan megteheti (sőt utána is, csak igaz lesznek jogkövetkezmények)
Igazából azért nem vitázok veled róla tovább, mert:
1) a kérdező meg se mukkan a kérdés kiírása óta, ergo többet nem tudtunk meg (lehet már reszeli a pasija miközbe tolja intravénásan bele a cuccot, csak hírtelen felindulás volt a kérdése)
2) én az ilyeneket sose tudom egyoldalúan nézni, kiváncsi lennék a másik oldalra is, mert átlag szülő ok nélkül nem tiltja el a gyereke párját, ergo nem veszem készpénznek az állításait
3) te a jogot és a gyakorlatot kevered. Egyfelől elvárod azt, hogy tartsa el, mert törvény kötelezi, de másfelől meg ne szóljon bele az életébe, mert nem ő akart a világra jönni. Meg se próbálsz egy arany középútban gondolkodni. Az ilyen az nem család, hanem valami degenerált kihasználtság.
Ha meg a kérdező drogos/terhes esetleg a kettő kombinációja lesz és emiatt otthagyja a sulit, akkor a szülő meg nyugodtan kiteheti a házból is. Ja nem, átlag szülő nem tenné, még ha a törvény nem is kényszeríti rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!