Szülők, elengednétek a 16 éves fiatokat bulizni?
Úgy hogy aznap este egy barátjánál alszik?
egy pesti szórakozóhelyről van szó
29-es:
nekem ne magyarázd mi van az utcákon. Taxisként látok ezt-azt a hétvégi éjszakában. De zömével pont a fiatalok (14-20 évesek) a kultúráltabbak, mindegy, hogy fiú vagy lány. Jönnek a bulikból, látszik, hogy nem hétköznapi a viselet, kicsit érezni, hogy ittak, de találják az egyenest, meg tudják mondani hol laknak, ha rakok nekik egy kis zenét, akkor a taxiban kultúráltan folytatják a szórakozást (énekelnek, viháncolnak stb.) Egynémelyik valóban az élet császárának hiszi magát, és akkor mi van? Az éjszakákat összesítve a fiatal utasaimnak kb 1% az, amelyik csatak részeg, és úgy kell a háznál vagy a kolesznál kiimátkozni az autóból, de még ez az 1% is a maga módján kultúrált. Egyszerű általánosításokat ír le a "te fajtád" (csak hogy én is általánosítsak). Engem pl régen féltettek attól a szüleim, de főleg a nagyszüleim, hogy egy ideig DJ voltam. Mert szerintük (megint csak általánosítva) a diszkó=drog. Pedig nem. Diszkó+hülye barom=drog, de ebből az egyenletből a diszkót éppen ki is hagyhatjuk. Aki hülye, és akarja, az bárhol, még a suliban is drogozhat, mert nehezíteni lehet a beszerzését, meg a használatát, megakadályozni nem lehet.
A piával is hasonló a helyzet. Attól, hogy legális, van olyan káros, vagy még károsabb is, mint egyes illegális drogok. Csak más a hatása, másként hat a tudatra, de hosszú távú egészségkárosítása szinte ugyanaz.
Én eljárkáltam 16 évesen buliba, voltam koleszos, ittom fiatalon alkoholt, volt, hogy nem is keveset. Ellenben az évek során bár kínáltak ekivel, speed-el, fűvel, ezek valahogy nem tudtak érdekelni, nem próbáltam ki. Hogy miért? Főként mert nem akarom jogilag megütni a bokámat, még véletlenül se, illetve bőven eleget hallani ezen szerek veszélyeiről ahhoz, hogy inkább elkerüljem (fölöslegesen nem akarok megdögleni, csak ha nagyon muszáj). Egy kakukktojás van azért azok között amit soroltam. A fű. A koleszban lát az ember ezt-azt, és bátran kijelenthetem, hogy előbb tenném illegálissá az alkoholt, mint a füvet. Részeg ember sokszor üvöltözik, randalírozik, saját hányásában fetreng, mi a "befüvezett" az elvan, filozofál, és nem igazán árt senkinek. Legalábbis én ezt vettem észre, amikor koleszos voltam.
Fölösleges ennyire félteni őket, akárhány éves is mindig a gyereked marad. Mindig félteni fogod, mindegy hány éves. Akkor azzal az erővel soha nem engeded ki?
El kell velük beszélgetni mindenről, nem üres fejjel kiengedni őket az éjszakába, aztán ha értelmes a gyerek nem egyik fülén be másikon ki felfogása van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!