Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha már a szülők kövérek,...

Ha már a szülők kövérek, miért kell a gyereket is felhízlalni?

Figyelt kérdés

Ismerek pár ilyen családot, és sehol sem betegség miatt kövérek a szülők.

Panaszkodnak, hogy milyen nehéz kiszállni a kocsiból, fájnak az izületeik, magas a koleszterin, stb. Viszont mindegyik ilyen általam ismert családban a gyerekek is vagy kövérek, vagy minimum ducik. Egyszer az egyik túlsúlyos anyuka még el is mondta, hogy tudja, hogy egészségtelenül étkeznek, de hát ha a gyerekeknek izlik, akkor ő nem lesz kegyetlen, és nem vonja meg tőlük.

Nem akarok beleszólni az életükbe, de nem értem ezt. Ha a szülők túlsúlyosak, és érzik is, hogy micsoda teher az a +30-40-50 kiló, akkor miért akarják, hogy a gyerekük is szenvedjen?

Láttam ilyen amerikai műsort is. Ott is sírtak-bömböltek a kövér szülők, hogy a gyerekük már extrém túlsúlyos (150-200-250 kiló), és ha az orvosok nem segítenek hamar, akkor bele fog halni. Több epizódot is láttam, és bizony 20 siránkozó, aggódó szülőből 16-17 is túlsúlyos volt!

És it most tényleg nem azokról van szó, akik betegség miatt kövérek.

Miért kell ezt tenni a gyerekkel?

Elhiszem, hogy a gyerek rossz példát lát otthon, na de a szülőket ez nem zavarja? Pedig egészségeset, kevés kalóriájú könnyű ételt nem nehéz készíteni.

2016. dec. 12. 22:54
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
96%

Nyilván nem direkt hizlalják fel, de nem főznek külön a gyereknek, aki így az egészségtelen kaját eszi, nassol, zabál, mert a szüleitől is ezt látta, ez természetes neki.

Akiket ennyire nem érdekel, hogy mit esznek, attól hiába vársz el bármit is, azt mondják, ami nekik jó, az a gyereknek is.

2016. dec. 12. 23:50
 12/24 anonim ***** válasza:
96%

Még az előzőhöz. Aztán persze a gyerek is megszokja ezt az étrendet, és tiltakozik, ha egészségesebbet kap, mert egyszerűen nem ízlik neki.

Mint például a nem túlsózott ételek a menzán sokaknak ehetetlen, mert egy átlagos családban 3x több sót esznek az egészségesnél.Örültek a gyerekek és a szülők az egészségesebb kajának? Sokan nem, hanem inkább sót vittek be a gyerekek. Szóval ez is valami hasonló.

2016. dec. 12. 23:56
 13/24 anonim ***** válasza:
97%
Egyébként jó szó a "felhízlalják". Látják saját példájukon, hogy az addigi étkezéseik milyen hatást tesznek a testre, mégsem változtatnak. Mert saját komfortzónájuk fontosabb, mint a gyerek testi-lelki egészsége. A gyerek meg magától biztos nem fog zöldséget kérni köretként, sültkrumpli helyett, nem fog gyümölccsel ízesített túrót enni desszertnek, csokoládé helyett. Anyuka meg büszke magára, hogy ő nem von meg a kicsikéjétől semmit.
2016. dec. 12. 23:57
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos sok ember van (és nem csak elhízottak), akiknek halvány fogalmuk sincs az egészséges táplálkozásról, és azt hiszik, fogyni csak íztelen salátákkal, szenvedve lehet, napi több órás edzés mellett, így inkább meg sem próbálják. A saját gyerekének általában jót akar az ember, de a külön főzés azért sem működőképes, mert a kisgyerekek úgyis abból fognak kérni, amit a szülő eszik, ráadásul nagyon sok gyerek habzsolja a cukrot, még ha látszólag egészséges formában is (pl. gyümölcsjoghurtok, gabonapehely, gyümölcslevek). Én nagyon sok és sokféle zöldséget eszem, és igyekszem a családomat is egészséges ételekkel ellátni, a gyerekeim mégis csak kb. ötféle zöldséget esznek meg, a többi "fúj". Az ovis étkeztetés annyiban jó, hogy néha kénytelenek olyan ételeket is megenni vagy legalább megkóstolni, amit otthon hiába próbálnék adni nekik, viszont ott van a kakaós tejbegríz és a bolti lekváros kenyér is...

Aki pedig rájön, hogy fogyni tápláló, kalóriadús, finom ételekkel is lehet, és már az is valami, ha az ember nem csak ül és fekszik egész nap, hanem aktív életet él, sétál, biciklizik, lift helyett lépcsőt használ, kertészkedik stb., az tud változtatni. De ehhez olvasni, tanulni és gondolkodni kell, mert ezt nem tanítják az iskolában, a szüleink pedig elhitték, hogy a cukor, a tej és a búzaliszt alapvető élelmiszer, a margarin és az étolaj pedig egészségesebb, mint a zsír és a vaj...

2016. dec. 13. 00:41
 15/24 anonim ***** válasza:
70%
Nyilván nem akarattal hizlalja fel. Ezt a példát látta otthon, ezt ismeri. Plusz az egészséges étkezés anyagilag is megterhelobb. Egy paprikaskrumpli kolbásszal, fehér kenyérrel jóval olcsóbb, mint a párolt hal vegyes zöldséggel. Arról nem is beszélve, hogy az előbbi jóval előbb és tovább ad teltseg érzetet. Nem könnyű át állni, még akkor sem, ha anyagilag megoldhato. Én Pl pár hónapja dolgozom rajta -próbálom elhagyni a lisztes, cukros, nagy szénhidrát tartalmú dolgokat, de nagyon nehéz.
2016. dec. 13. 06:28
 16/24 anonim ***** válasza:
86%

Nálam a szüleim elhízottak. Mindkettejükön legalább 30-40 kiló többlet van. Kajákról is bőven tudnék mesélni. 3 mélyhűtőnk van tele pizzákkal, fagyasztott készételekkel. Nálunk a spagetti vagy a töltött paprika alap étel. Én is azt eszem ami itthon van, sajnos tanulok, így nincs pénzem arra, hogy külön kaját vegyek magamnak. Azt látom, hogy a szüleim zabálnak, és híznak. Anyám a cipőjét nem tudja bekötni úgy, hogy ne lihegjen mint aki 2 km-t futott volna. Én is hízékony vagyok genetikailag. Ezért ha már egészséges ételeket nem tudok enni akkor eszek mértékkel. Nagy nehezen azért rábeszéltem a szüleimet, hogy legyen itthon hal, lazac, és borsó meg répa.. Így most én kalóriát számolok, mellette sportolok. Fogytam is, és szerintem a 165 cm magasságomhoz az 56 kiló nem rossz. Az ételek minőségén nem tudok változtatni, de azt tudom magamtól is , hogy ne zabáljak annyit mint a szüleim. Nem követem a példájukat. A legtöbb fiatal is megtudná ezt tenni, de az igazság az, hogy nem is akarják. Aki már 14 éves elmúlt, és vannak önálló döntései az eltudja dönteni azt is, hogy mit és mennyit eszik.

Sok esetet ismerek ahol a gyerek nem a szülei példáját követi. Így nem is kövérek.

16/L

2016. dec. 13. 09:26
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Az én anyám vékony, apukám nagydarab, de nem nevezhető kövérnek. Én apukám alkatát örököltem, ezért hízékony vagyok. Falun nőttem fel, a mama meg a papa folyton szalonnával, kolbásszal, kenyérrel etetett, anyám pedig minden nap vette a chipset, a csokit és csak és kizárólag cukros üdítőkkel itatott. Ennek meg is lett az eredménye, óvodában már túlsúlyos voltam, a fogaim pedig ki voltak rohadva. 10 évesen már tele lett a testem striákkal mindenhol. Szépen lassan 80 kg lettem, nem kaptam magamra egy jó nadrágot, alig tudtam leguggolni, mert fájtak a lábaim. Anyám meg a mamám persze folyamatosan csúfolódott, hogy milyen dagadt disznó vagyok. Amikor elkezdtek érdekelni a fiúk nagyon szégyelltem magam és elhatároztam, hogy lefogyok. Le is fogytam, mára 55 kg vagyok 170 cm-hez, de folyamatosan azt érzem, hogy dagadt vagyok, és le kéne adnom minimum 10 kg-t. Folyamatosan számolom a kalóriákat, edzek stb. Anyámat zavarja, hogy lefogytam, állandóan hozza a chipset, a csokit, hozza be a szobámba a kajákat, de természetesen már visszautasítom. azt mondja haragszik rám, hogy lefogytam, nem is fog velem szóba állni. Állandóan próbálgatja a ruháimat, ha valamelyik nem megy rá szó szerint agybeteg lesz. Múltkor is próbálta fel az egyik felsőmet, már elkezdett pattogni a cérna, de azért felrángatta magára. -.-
2016. dec. 13. 09:49
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok. A striák miatt rengeteg komplexusom lett. Nem merek strandra menni és kb. gyomorgörccsel vetkőzök le, undorodom magamtól.
2016. dec. 13. 09:50
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Anyósomék is ilyenek... a vőlegényemnek pajzsmirigy betegsége van, így ő vékony, de mindenki más gurul. Miután én is elkezdtem anyósom főztjét enni +10 kiló jött fel rám. Nem mondom, elfér. De a 9 évesen alacsony, de 50kilós gyerekre annyira nem. A suliban is cikizik miatta, az anyja is tudja, dehát "ő ilyen alkat, ez van" Napi 2 csomag chips is lemegy a zsíros kaják mellé.

Tehát nem, őket nem zavarja.

2016. dec. 13. 10:05
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Jajj ne is mond.

Ismerek ilyet, épp karácsonykor megyünk hozzájuk (rokonok)- egyértelműen látszik mitől híztak meg. Pl. a 10 éves kislány Kinder Pinguit eszik vacsorára stb.

Közös étkezésnél hatalmas adagokat pakolnak ki maguknak, utána pár szelet süti egy kiló tejszínhabbal már meg sem kottyan nekik.

Én csak azért vagyok dühös rájuk, mert a gyereket is így tömik. Pl. Nyaraláson a kislánynak egy óriás adag gépi fagyi simán bement ( mi meg csak néztük, hogy ebéd előtt ezt megeszi és után 2 helyett ebédelt) hát gáz volt nagyon...

Meg szerintük az egészséges étkezés egy butaság, amivel az embereket hülyítik...

Elhízott szülő-hízásnak indult gyerek példa.

2016. dec. 13. 10:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!