Mit szólnátok, ha a ilyen ideológiával állítana be? Támogatnátok gyermeketeket továbbra is anyagilag, ha az első diplomája után,21-22 évesen kijelenti, hogy szeretne egy második diplomát szerezni?
Játszva tanulni lehet munka mellett is, nem kell ezért 60 éves koráig nappali tagozatos egyetemre járnia. Értem én, hogy robotszerep, meg mókuskerék, meg kreativitás kiölése, de kérdem én, miért pont a szüleinek kell ebbe a mókuskerékbe beállnia, hogy ő kiélhesse az önfejlesztési alternatíváit? A szülőknek nem jár huszon-harminc év mókuskerekezés után egy kis kreatív produktivitás?
Rövidebben: elhajtanám a dolgozni a kis királyfit, vagy ha a munka büdös, akkor a híd alá, aztán önfejlesszen.
"ő így képzeli el az életét, hogy "játszva tanulás a sírig","
És azt megkérdezte, hogy ti hogyan képzelitek el az életeteket most, hogy őt felneveltétek?
" a "hagyományos robotszerep csak a mókuskerék-effektusba hajszol, és kigyilkolja az egyén önfejlesztési alternatíváit, az ember kreatív produktivitásának legnagyobb mérge""
:DD Nem kellett volna bölcsésznek taníttatni.
Komolyra fordítva a szót: végighallgatnám az érvelését, lehetőleg komoly arccal. Aztán elmesélném, hogy én azt tervezem most, hogy neki mindent megadtam, ami az önálló életkezdéshez kell, hogy a felszabaduló pénzemből, amit eddig rá fordítottam, utazgatni fogok, lecserélem a házat kisebb, de takarékosabb passzívházra, ill. egy részét nyugdíjpénztári befizetésre fordítom. Ugyanis nem akarom őt azzal terhelni, hogy ha megöregszem, akor anyagilag támogasson, netán ápolnia kelljen. Ennek fényében kezdjük elölről a beszélgetést, és próbáljunk konszenzusra jutni.
A megbeszélés eredménye vélhetően az lenne, hogy egy év múlva (ennyi folyamatos munkaviszony kell) adok önrészt a saját lakáshoz történő hitelfelvételhez. Ha ezt tanulásra fordítja, az ő dolga, részemről ezzel kimaxoltam a támogatást.
Tipikusan önsajnáltatós, komolynak tűnő szavak mögé rejtett szimpla lustaság és félelem a valódi élettől!
Ha megvan az első diploma amivel már eltud helyezkedni, és nem szeretné ezt tovább vinni (mester), vagy kiegészíteni valamivel, hogy egy tökéletes kombinációt kapjon, akkor illő elmenni dolgozni.
A második diploma szimplán kifogás. Kombinálni a szórakozást és a tanulást? Ez rendben van, de csak a saját kárára!! (Ez durvának hangozhat, de igaz!)
Ha ennyire érdekli a másik képzés, akkor ahogy az egyik válaszoló ajánlotta. Megnézheti a tantervet, könyveket kiveheti, és tanulhat/"okosodhat" ha annyira érdekli a téma. Sőt.. ha már diplomája van, akkor tudhatja, hogy az előadásokra akár egy vadidegen is beülhet és hallgathatja... A tanár úgysem tudja kiszúrni, több 100 emberből, hogy oda való-e vagy nem.
Az agyontekert kijelentésére azt válaszolnám, hogy:
Nem mindenki szorul bele a hagyományos robotszerepbe! Tegyél ellene, hogy ne szorulj bele. Azonban az általános dolgokat, mint azt, hogy dolgozol, pénzt kapsz érte, és menetelsz a ranglétrán ne nevezzük mókuskeréknek. Ez az élet velejárója.
Önfejlesztési alternatívát sem lehet kigyilkolni. Ha fejlődni akarsz, akkor fejlődni is fogsz. A többi csak kifogás.
Az emberi kreativitást meg ne is keverje ide... attól nem lesz kreatív, és állít elő nyerőképes ötleteket, hogy bulizni és húzni akarja az időt.
Szóval, ha tényleg tanulni akar, azt megteheti munka mellett is.
Végül jöjjön a csavar a válaszomban.
A gyerekemnek mindig csak a legjobbat akarnám. Ha Ő ezt érzi jónak, és már van egy diplomája amivel később tudja fedezni a megélhetését, akkor támogatnám.
Miért? Mert ez boldoggá teszi...
Egy szülő sokszor nem logikus, és érzelmek alapján dönt. Én sem tennék máshogy. :)
Valóban?:D Szerintem, ha a kreatív energiáit nem az ideológiagyártásra fordítaná, sokkal könnyebben elérné a célját. Kulimunkát végezni tényleg sz..r lehet, aki viszont talált olyan területet, ami a szenvedélye (ő, ugyebár, ezt szeretné tanulni a szülei pénzén), annak a benne végzett munka öröm, és megtalálja az önfejlesztés és a kreatív kibontakozás lehetőségét. Ha valóban jó benne, akkor pedig még jól meg is él belőle.
N.B. van mérnökhallgató fiam, egyetem mellett dolgozik heti 3 napot olyan, szakmába vágó területen, ami érdekli. Önszorgalomból képezi is ebben magát (pluszként, nem tananyag), a szakdogáját is ebből írja. Ja, és mellesleg meg is él belőle, már most, én csak az albérletét fizetem, és félreteszek neki kezdőtőkét. Nem tudna egy ilyen hintába beültetni (magam sem teszkópénztáros vagyok:-)), de nem is akar, ennél jóval értelmesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!