Teljesen patthelyzetben vagyok! Mit tegyek?
Ha már fennáll egy ingatlanon a haszonélvezet - esetleg haszonélvezettel terhelt ingatlant vásároltunk - akkor tudni kell, hogy a haszonélvezeti jog elvonja a tulajdonos egyes jogait. A haszonélvező az ingatlant ugyanis birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti, mégpedig mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Bármiféle ellenszolgáltatás esetében nem haszonélvezetről beszélünk, hanem adott esetben bérleti jogról. Az ingatlan tulajdonosa csak olyan esetben gyakorolhatja a fentebb említett jogokat, amennyiben a haszonélvező ezekkel a jogokkal nem él. Ha azonban nem él a jogaival a haszonélvező, az még nem jelenti azt, hogy megszűnne a haszonélvezete az ingatlanon.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a haszonélvező akár a lakás tulajdonosa számára is megtilthatja, hogy másnak engedje át használatra a lakást, és ennek érdekében például teljesen jogosan kicseréltetheti a zárakat. Ezzel szemben a haszonélvezőt ilyen tekintetben nem korlátozhatja a tulajdonos, tehát bérbe is adhatja a lakást.
Befektetésnek is jó ilyen ingatlant venni. A haszonélvező ugyanis egyszer meghal, és az ingatlan felszabadul a haszonélvezet alól.
A tulajdonos (vagy a gyereke, örököse) pedig innentől szabadon rendelkezhet vele, pl. eladhatja jelentős haszonnal.
Mièrt j nekem 2 haszonèlvezővel?
Mert a lakás tulajdonjoga nálam van ami erősebb mint a haszonélvezeti. A haszonélvezeti jogot a te esetedben megtámadhatja a tulajdonos, mivel a haszonélvezők eddig nem gondolkodtak az ingatlanról és millios tartozást halmoztak fel.
Az a baj hogy nagyon sok okos és dörzsölt anyagias ember pillanatok alatt kitudja játszani azokat akiknek fogalmuk sincsen a lehetőségeikről, jogaikról és ingóságuk értékéről.
De tulajdonoskênt jelzáloghitellel is terhelhetem a magas értékű házat igy a haszonélvező teljesen padhelyzetbe kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!