Meg lehet fagyni otthon. Mit csináljak, ha a szüleim nem tesznek semmit?
A fatároló bennem is felmerült, én is barkácsoltam már olyat, nyilván a kérdező anyjának is menne, s az apjának is. Nem vagyok ügyes, szép bútort nem tudok, de egy tárolót igen s eső legyen a talpán, ami eláztatja a benne levő fát (van olyan, mert nem zárt, ez csak a bográcsozás fája, nem olyan fontos).
A villanyfűtés ajánlgatása elég érdekes, de sok kérdésnél láttam már, hogy egyesek azt hiszik, az olcsó. Laktam huzatos vályogházban, na ott a fafűtés is vagyonokba került s reggel hideg volt. Laktam szigeteletlen, de normál ablakos házban, ahol a cserépkályhás fűtés mellett is jég volt a szobában (a jelenlegi házam, szigetelés előtt).
Pár percre lehet szórakozni hősogárzóval vagy a fürdésre elengedni, de a villanyfűtés sokkal, sokkal drágább, mint a fafűtés, no persze, biztos van az a rossz kazán és vizes fa, hogy nem...
Én speciel villannyal fűtök s úgy sem extrém olcsó (bár nem drága), hogy közel passzívház szintű szigetelés van passzívház szintű, 3 rétegű, tökéletesen záró ablakokkal. Kicsit is tartós meleget csinálni egy brutális szigetelésű házban villannyal, na az nem fog menni semmiképp. Egyszer ki akartunk fűteni egy pár négyzetméteres építményt télen. Az is tanulságos volt, iszonyatosan drága, hiába pici, ha rosszul szigetelt (+vasajtó :D).
A traktor azért durva volt, utálom a pénzszórást, főleg, ha nincs...
Kérdező,
>A fürdéshez van valami ötletetek?
Én 10 éves koromig egy hokedlire tett lavorban fürödtem a konyhában, akkor lett kész a központi fűtés és a rendes fürdőszoba egy káddal. A felső testet így, a lavor előtt állva, fölé hajolva. Altesthez meg le a földre, beleáll a lavorba és úgy... Meleg vizet a sparheton tudsz csinálni egy hatalmas vizes fazékban. A vízmelegítésnél is keletkezik meleg, így ott közben tudsz tanulni is. A víz halkan suhog, még egyfajta hangulata is van a dolognak.
Azért a technikai tanács mellé egy kis szociálisat is adok, nem bántásként, hanem inkább azért, hogy ebbe is belegondolj:
Én a szülők macerálásában, feljelentgetésében, nyilvános vagy hatósági meghurcolásában csak a végső esetben hiszek. (Pl. kitartóan vernek, szándékosan éheztetnek, stb.) Mert az ilyesmi visszafele sül el általában, mivel a szüleid kifejlett egyedek, nem nevelésre váró gyerekek.
Mellesleg 9 éves kor után a gyereket is inkább tanítani, partnerként kezelni lehet, mintsem nevelni...
Ha ilyennel próbálkozol, megutálnak és esetleg nagykorúságod betöltése után könnyen az utcán találhatod magad, hogy "próbáld meg magadnak fiam akkor megteremteni azt a jólétet, amit mi önző módon nem adtunk meg". Hamar rájössz, hogy ez nem is olyan egyszerű és valami joguk bizony a szülőknek is van az élet fukarul osztogatott örömeire. A másik, hogy talán meg se fordult a fejedben, hogy az a traktor egyszer úgyis a tied lesz, esetleg édesapád azért vette, hogy a mezőgazdaság felfutásával Te vagy Ő pénzt kereshet vele, értéket teremthet, vagy baj esetén pénzzé teheti. Szerintem többet ér, mintha valaki bankba tenné pénzét. De ezekkel tényleg nem bántani szeretnélek, csak más szemszögből láttatni a helyzetet.
Fel a fejjel, fiatal vagy, hamarosan itt a nagykorúság és kereshetsz pénzt, változtathatsz az életeden.
sokan viccet csinálnak a kérdésből és nem hiszik el,hogy ilyen tényleg van.. pedig de..
én szólnék a helyedben az osztályfőnöknek bizalmasan,hogy mi a helyzet otthon és hogy nem tudsz tanulni és kipihenni magad, mert nagyon hideg van otthon. nem -e tud segíteni. szólni fog a gyerekvédelemnek és rátok néznek majd.. szerintem a szüleid nagyon is megérdemlik ezt. nem normális,hogy ilyenek, nem törődnek veled.
nem lenne olyan nagy dolog még nyáron kiszárítani a fát és fedett részre rakni vagy legalább letakarni.utolsó igénytelen emberek hagyják kint az esőn.
az ablakok szigetelését meg tényleg meg lehetett volna csinálni még nyáron,hiszen gondolom tavaly télen is befújt a szél,tudták hogy milyen rosszak..
tényleg szólj egy felnőttnek,hogy mi a helyzet otthon. az ofőd jó erre vagy egy másik tanár akiben megbízol.
de ha vannak rokonaid akik normálisak nekik is szólhatsz(nagyszülők,nagynéni stb)
ideiglenesen annyit tudsz tenni,hogy a szobádban az ablak réseit kitömöd valamivel. ha dupla ablak,akkor a két üveg közé tegyél be régi,nem használt ruhákat. valamennyire felfogja a hideget.meg írta valaki a szivacsot is. lehet kapni ilyen vékony szivacsot,amit direkt erre találtak ki,hogy ne fújjon be annyira a szél. + öltözz fel rendesen otthon.
de ha van amúgy normális rokonod,akkor nem lenne megoldható,hogy hozzájuk költözz a hideg hónapokban? esetleg nagyi vagy ilyesmi?
egyébként ezek után én úgy tűznék el a helyedben 18 éves,mint a sicc. nagyon nem normális,hogy 5 milliós traktorra telik,de arra nem,hogy megjavítsák a kazánt és az ablkakokat..vagy legalább kapj egy olajradiátort
Nálunk sincs túl meleg, mivel nincs pénzunk fát venni, és a kazán is nagyon vacak. Csak akkor kezdtunk futeni, amikor már más javában futott. Anyuék is fáznak, de ez van, mivel nincs rá pénz. Már volt lekapcsolva is az áram nálunk, de nehezen megoldottuk.
Tanulj konyvtárban, estig nyitva tart, este kapcsold be a melegítot a furdoszobában. Ha suttok, akkor onnan is meleg van. Nálunk penészednek a falak is, így nem túl jó a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!