1 éves kisgyereknek lelkileg segíteni?
Most 14 hónapos a kisfiunk, és megszületett a kistestvére.
A nagyobb eddig hozzá volt szokva, hogy Anyun nem kell osztozni és 1-2 hónapja már a határait is feszegeti, így a most kialakult helyzetet nem viseli túl jól. Várni kell anyura, és addig nem játszik vele, nem nagyon figyel senki rá úgy ahogy ő szeretné.
A probléma az, hogy az újszülött még sokat sír, igényli a törődést, így a nagyobbra jóval kevesebb figyelem jut, főleg amíg én a munkahelyemen vagyok.
Nyilván majd megszokja a helyzetet idővel, de szeretném neki megkönnyíteni a változás feldoglozását amennyire ez lehetséges.
Van ebben tapasztalata valakinek, vagy van ötletetek?
köszi
1 azért ez a probléma a legtöbb kétgyerekes családnál megoldódik anélkül, hogy a nagyobb gyerek komolyan bántalmazná a kisebbet
Kérdező! Sok gyereknevrlési könyv szól erről és általában minden elsőszülött gyereknek gondot okoz, amikor kistestvér érkezik, 14 hós gyerek nagyon kicsi, szóval nem lehet neki elmagyarázni a dolgokat, megbeszélni vele a helyzetet, a legtöbbet akkor teszed ha sokkal többet foglalkozol a naggyal, mint eddig tetted, neki ez a legfontosabb.
Szerencsére a kistesó iránt inkább érdeklődik, nem bántja, viszont sokszor sír, nyugtalanul alszik, sokat felébred sírva. Sokszor produkálja magát a figyelemért, sokszor csak a kezét tördelve téblábol zavartan.
Rossz így látni és jó volna valahogy hatékonyan segíteni neki.
Az első hülyeséget ír, nem fogja bántani a kicsit, sőt, még az állatok sem csinálnak ilyet, max a válaszoló családjában volt ez szokás.
Kedves kérdező, csak annyit tudsz segíteni, hogy próbáltok vele is foglalkozni, esetleg kaphatna valami nagy ölelős plüsst, hátha lekötné a figyelmét.
Ha nem akarod, hogy tébláboljon akkor adj neki rajzolós,festös vagy bármit ami elfoglalja feladatot.
Külön szobában alszik?-ha igen, telepitsd vissza mert kell a közelséged. A mi ágyaink T alakban vannak elrendezve, fönt a két kiságy egymásnak tolva és a t alak szára a franciaágyunk, igy,( mig a kisfickó szopizott) éjjel (20 hónapos koráig), tudtam fogni a kislány kezét ö pedig elégedetten alukált. Ha fölkel megsimiztem, odateszi a kezembe a kezét és minden ok. Mindig mondom elalvás elött, hogy Mámmá, Páppá, Matyi szeret! -és megpuszilom. Segit még egy bármilyen plüssállat is amit szeret, csinálja amit te a kicsivel, akkor nem fog unatkozni.
Plüssállatai vannak amit hébehóba szeretget, de megpróbálom majd kicsit jobban előtérbe vonni "őket".
Két szobásban lakunk, úgyhogy most a nagyobbik velem alszik a hálószobában és ha néha felsír vagy átkéredszkedik akkor magam mellé veszem.
Az anyukája a másik szobában a picivel egyelőre, de pár hét után ha már a kinti sírás nem zavarja annyira a nagyobbat átszokatjuk a picit is a hálóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!