Nektek elmondta ezeket a dolgokat a gyereked? Fontosnak tartjátok? Ha igen miért igen, ha nemm miért nem?
Kedves válaszadók,ezt a szövegrészletet egy ismerősöm mondta.
"Én nem beszéltem az anyukámmal a menstruációról,szerintem egy nagyon undorító téma,én elintéztem a tamponvásárlást magamnak,vagy vettem el az övéből,ebből nyilván kiderült számára,hogy nekem már van havim.Azt sem mondtam el neki,hogy már nem vagyok szűz,mert úgy gondoltam,hogy az az én dolgom.De az óvszert is megtalálhatt volna a szekrényben,nem rejtegettem előle.Azt sem tudta,hogy voltam már nőgyógyásznál,ha 'beteg' voltam, vagy ,hogy terhestesztet csináltam. Nem is értem,hogy képesek erről beszélni a szülők meg a gyerekeik."
Nem igazán tudtam mit reagálni,ugyanis én sok dolgot elmondtam anyukámnak.
Ti sem beszéltek ezekről anyukátokkal/lányotkkal?
Vagy ez csak kivételes eset?
Én is 12 voltam amikor megjött, meg voltam ijedve, bár volt fogalmam róla mi is ez, mivel van egy 5 évvel idősebb nővérem, így kapizsgáltam a dolgot. Szóltam anyunak, ő adott betétet, de aztán "lerázott", hogy kérjek a nővéremtől felvilágosító kiskönyveket erről, amiket még iskolában kapott annak idején, meg beszélgessek vele.
A szüzességem 17 évesen veszítettem el, ismerték a párom, tudták, hogy párkapcsolatom van egy ideje, így nem volt titok, és nem lepődtek meg amikor közöltem velük, hogy lefeküdtünk. Annyit kérdeztek, hogy védekezünk-e, természetesen addigra már tisztában voltam ezekkel a dolgokkal, de ezt is nővérem, barátnők, internet által. Tudta, ha nőgyógyászhoz megyek, de nem kísérgetett, meg túlságosan nem tárgyalgattuk ezeket, max ha valami probléma volt, azt elmondtam, hogy épp azért megyek stb. 1 tesztemről tudott anyukám, amikor 20 éves voltam késett a menstruációm már több napja, de mivel fogamzásgátlót szedtem akkor már 2 éve, és mindig pontosan jött meg, megijedtem. Mivel teljesen önhibámon kívül történt volna a terhesség,(mindig pontosan szedtem, sosem volt csúszás, vagy hogy kimarad 1 szem) így beavattam, hogy kétségbe vagyok kicsit esve, ez a helyzet. Vettem tesztet, amit az akkori párommal csináltunk meg, anyukám is otthon volt, és tudta, hogy tesztelek, természetesen tájékoztattam az eredményről is. (Negatív lett)
Tehát mi úgy voltunk, hogy beszéltünk is róla, meg nem is. Nekem ez így elég volt, de van akinek nem az, lásd a hülye kérdéseket itt gyakorin.
11 voltam amikor először menstruáltam. Azonnal elmondtam anyukámnak, sőt mivel nem tudtam hogy kell berakni a betétet (azt hittem a nadrágra kell tapasztani :-D ) még ezt is megmutatta.
A szexuális életem kezdetét nem mondtam el mert elég fiatal voltam (16), viszont éreztem hogy tudja szavak nélkül is. 17 évesen irattam fogamzásgátlót, ő elkísért a dokihoz.
Mai napig nem titkolok előtte semmit, és ő sem előttem, valószínûleg ezért ilyen jó a kapcsolatunk :)
A menstruációmról tudott. Aznap egésznap nyavajogtam,hogy fáj a hasam,anyum pedig sejtette,hogy mi lesz.(12 voltam)
A szüzességem elvesztésének időpontját csak sejtheti. (19.szülinapom utáni hétvégén, azóta is vele vagyok,és már menyasszony)
A védekezésről és a szexualitásról nyíltan tudunk beszélgetni,nincsenek tabuk. Közre játszhat az is, hogy anyukámat megerőszakolták 20 éves korában.
30 éves vagyok. Kb 10 évesen anyukám leültetett és mesélt a menstruációról, de úgy rémlik, eléggé kínosan éreztem magam, nem nagyon voltak sosem olyan igazi anya-lánya beszélgetések. Adott egy felvilágosító könyvet is, aztán hajrá. Hozzá kell tenni, őt a nagyszülei nevelték fel, és a szomszéd nénitől tudom, hogy a régi öregek idejében nem volt semmi felvilágosítás, szóval valszeg anyukámnak sem mondtak annak idején semmit. Anyukám egyáltalán nem is szeretett ilyesmiről beszélgetni, pl azt a szót, hogy menstruáció, sosem hallottam tőle (azt a beszélgetést leszámítva), mindig azt mondta, "színes adás". Így én is vmiért abban voltam, hogy ez ilyen tabutéma.
A szexről akkor nem beszélt, akkortájt 10 évesen még korai is lett volna, a könyvben, amit adott, volt arról is szó. Vártam, hogy majd eljön az a beszélgetés is, de ez nem történt meg, így nem is meséltem neki soha arról, ha akárcsak csókolóztam egy fiúval egy buliban.
A húgomat egyáltalán nem világosította fel, ő csak abból a könyvben olvasta, mi a helyzet. Majd mikor 20 évesen összeköltözött a barátjával, megkérdezte anyukám, hogy szed-e gyógyszert.
Ha egyszer lesz gyerekem, én azért szeretném másképp csinálni...
Nekem a menstruációval elkéstek, 12 éves voltam, valamiért azt hitték, ráérnek még vele - nem. Nagyjából tudtam, mire számíthatok =vérzésre), de sok volt a fehér folt. Arról például fogalmam se nem volt, hogy ez meddig tart. Kinyúlt a szemem, mint a csigának, amikor közölték velem, hogy akár egy hétig is. MIVAAN?!
Aztán megtanultam az egésznek a metódusát, hogy mi miért történik a szervezetben, de ezt nem a szüleimtől, hanem bioszórán, azt is csak egy vagy két évvel később, mert akkor tartott ott a tananyag. (7. vagy 8. osztályban, már nem emlékszem pontosan.)
Viszont azért ha kérdeztem, igyekeztek válaszolni. A szexualitás és az emberi test sem volt tabutéma. Az első szexuális alkalmat viszont nem rögtön utána jelentettem be, hanem kicsit később, amikor épp szóba került a téma és adódott a helyzet.
Azt mindenképp szeretném továbbvinni a saját gyerekemmel, hogy bármikor fordulhat hozzám a témában, de arra jobban figyelek majd, hogy korábban érnek a gyerekek és inkább előbb elmondok neki dolgokat, mint utólag.
Eleinte egy szégyenlős és félénk típusú lány vagyok és nem szeretek mindenkinek mindent elmondani. De a menstruációról ha kell beszélek anyával, nincs ezzel bajom. Ő is elmondta nekem régen hogy ne ijedjek meg majd ha megjön, ő sem szégyenllte előttem, nem titkolta kiskoromban sem. Amikor megjött, először nem volt sok és pont a mamámnál voltam, még abban sem voltam biztos hogy az biztos a menstruáció. Nem mondtam el anyukámnak pedig elmondhattam volna csak szégyenlős voltam. De a következőnél erőt vettem magamon és elmondtam neki. Ez 11 éves koromban volt. Mindkettőnk bátran beszél róla ha akar. Veszünk betétet, bejelöljük a naptárba hogy kinek mikor jön meg stb. De különösebben én sem szeretek beszélni róla.
A szüzességet szerintem én sem mondanám el, mert az már tényleg túl személyes lenne nekem. De van akinek nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!