Nektek elmondta ezeket a dolgokat a gyereked? Fontosnak tartjátok? Ha igen miért igen, ha nemm miért nem?
Kedves válaszadók,ezt a szövegrészletet egy ismerősöm mondta.
"Én nem beszéltem az anyukámmal a menstruációról,szerintem egy nagyon undorító téma,én elintéztem a tamponvásárlást magamnak,vagy vettem el az övéből,ebből nyilván kiderült számára,hogy nekem már van havim.Azt sem mondtam el neki,hogy már nem vagyok szűz,mert úgy gondoltam,hogy az az én dolgom.De az óvszert is megtalálhatt volna a szekrényben,nem rejtegettem előle.Azt sem tudta,hogy voltam már nőgyógyásznál,ha 'beteg' voltam, vagy ,hogy terhestesztet csináltam. Nem is értem,hogy képesek erről beszélni a szülők meg a gyerekeik."
Nem igazán tudtam mit reagálni,ugyanis én sok dolgot elmondtam anyukámnak.
Ti sem beszéltek ezekről anyukátokkal/lányotkkal?
Vagy ez csak kivételes eset?
Én már felnőtt vagyok és hálás az anyukámnak, hogy sok mindenről beszélgethettünk, bár én a saját gyerekeimmel sokkal nyíltabban tudok szót érteni. Már nekem is van felnőtt gyerekem, de kicsik is. Azon az állásponton vagyok, ha kérdez egy gyerek, arra válaszolok, persze a korának megfelelően. Márpedig tőlem kérdeztek:
-Mi a menstruáció?
-Hol jön ki a kisbaba a hasamból? És hogy kerül oda?
-Hol voltak ők amikor még nem születtek meg?
Szerintem fontos beszélni a gyerekekkel és addig jó, amíg a szülőktől kérdeznek. Persze fontos a testvérekkel és a barátokkal is beszélni, de nem árt időnként helyre tenni a dolgokat. Én vettem nekik jó kiadványokat is arról, hogy működik a testük.
Ez nem egy olyan téma, hogy kb 12 évesen menstruálsz aztán a fiú használjon gumit. Létezik szexuális etika is, ami nem csak aktus. Fontos lelki útravaló is egy gyereknek, és a kettő (felvilágosítás és lelki támogatás) nem szétválasztható. Mindez része kell, hogy legyen a gyerek nevelésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!