Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hozzátok milyen gyakran...

Hozzátok milyen gyakran mennek a gyerekeitek barátai?

Figyelt kérdés

Előre leszögezem, hogy én mindig is visszahúzódó, introvertált személyiség voltam, ami hozzájárult ahhoz, hogy gyerekkoromban nem sok barátom volt. Akik voltak, azokkal is főleg suliban, edzésen találkoztunk, vagy elmentünk sétálni, biciklizni, de egymáshoz ritkán mentünk. Talán 2-3 olyan barátnőm volt egész gyermek-és kamaszkoromban, aki többször is volt nálunk, vagy én náluk, de ezek az alkalmak sem voltak túl rendszeresek. Pedig a szüleim engedték volna.

A férjem más típusú, extrovertált, népszerű, sok baráttal, neki úgy telt a gyerekkora, hogy lakótelepi gyerekekként folyamatosan felmászkáltak egymáshoz, volt egy kialakult kis csapat, akik egy háztömbben laktak, ők szinte testvérként együtt játszottak, és normális volt hogy bejelentés nélkül felmentek egymáshoz, akár csak pár percre, akár egy egész délutánra.

Én ezt jó dolognak tartom, és kicsit irigylem is ezért, mert nekem sose voltak olyan gyerekkori barátaim, akikkel ennyire jóban lettem volna, sőt akik jöttek hozzánk néha, még azok elől is elpakoltam néhány játékomat, mert "szégyelltem"... szóval tudom, hogy a férjem példája jobb, és mindig szerettem volna, ha a gyerekeimnek is hasonlóan jó baráti kapcsolatai lesznek.

Viszont most mégis úgy érzem, hogy túlzás, ami nálunk megy mostanában. Egy 15 éves fiam és egy 13 éves lányunk van, és mindegyiküknek van egy barátja, akik rengeteget vannak nálunk, néha egyszerre mindkettő. De mégis szinte alig ismerem őket. Mert ilyenkor bezárkóznak a gyerekeim szobájába, neteznek, zenét hallgatnak, beszélgetnek, ami teljesen normális, de van hogy ezt egész nap, és csak akkor látjuk őket, ha wc-re kijönnek. Nyáron ez rengetegszer előfordult, szinte minden nap járt nálunk mindkét barát.

Nekem két problémám van ezzel. Az egyik, hogy mióta ennyiszer jönnek (a fiam barátja kezdett idejárni majdnem egy éve, és utána kezdte el többször hívni a barátnőjét a lányom is), szinte nincs közös családi programunk, alig találkozunk, mert mindig a két baráttal kuksolnak a szobájukban (de a négy gyerek egymással se barátkozik, csak ketten-ketten). Régen hétvégén legalább együtt voltunk, kirándultunk, bevásárolni is együtt mentünk egyfajta családi programként, társasoztunk, kártyáztunk, együtt filmeztünk, stb. Most semmi, mert minden hétvégén itt van ez a két másik gyerek.

Tudom, hogy már kamaszok a gyerekeim, és ilyenkor nem a mi társaságunkra vágynak, pontosan tudom, hogy a barát társasága ezerszer vonzóbb, mint az anyjáé-apjáé... De én ezt azért túlzásnak érzem. Tényleg a legtöbb hétvégén hatan vagyunk otthon, de 2-2-2 felosztásban, úgy hogy nincs köztünk interakció.

A másik ami zavar, hogy mivel az a két gyerek ennyit itt van, nyilván esznek-isznak is. Az étkezésekkor van az egyetlen alkalom, amikor látom őket... Nyilván kínálom őket is, de így sokkal több fogy mindenből, és ez már kezd zavarni, mert az én gyerekeim meg alig-alig járnak át a másikhoz, szóval elég egyoldalú a dolog. Nem vagyunk szegények, de azért hosszú távon nem mindegy, hogy két idegen gyereket is gyakran etetek, itatok. Azért írom, hogy idegen, mert tényleg nem ismerem őket, megjönnek, köszönnek és bemennek a gyerekeim szobájába, ennyi. A férjem mondta, hogy náluk más volt, ők a szülőket is nagyon jól ismerték, beszélgettek velük, stb, és kölcsönösen jártak át egymáshoz, szóval nem volt ennyire egyoldalú, és egyhuzamban nem is töltöttek ott annyi időt.

Szeretnénk csökkenteni a látogatások számát/idejét, csak nem tudjuk, ezt hogyan közöljük a gyerekekkel. Igazából a mi két gyerekünk nagyon jó tanuló, szóval arra nem lehet fogni, hogy többet kell tanulniuk. Milyen indokkal "tiltsuk ki" (persze nem végleg) a barátokat, úgy hogy a gyerekek ne utáljanak meg minket?

Vagy beszélgessünk el velük őszintén erről, hogy mi zavar minket? Nem vennék úgy, hogy mi nem akarjuk, hogy barátaik legyenek?

Vagy normális ez, hogy ennyit van nálunk a másik két gyerek, és ne csináljak semmit?

Hozzátok milyen gyakran mennek a barátok, vagy a ti gyerekeitek másokhoz? Mennyire zavar? Mi a "normális"?

Köszi minden választ, és bocsánat a regényért.

2016. szept. 28. 12:46
1 2 3 4
 1/34 A kérdező kommentje:
Most nézem, véletlenül írtam, hogy "15 éves fiam és egy 13 éves lányunk", mindkettő közös gyerek a férjemmel. :)
2016. szept. 28. 12:48
 2/34 anonim ***** válasza:
87%

Nekem 9 a lány, és 12 a fiú.

Én örülök, ha nálunk vannak, a szülőkkel is tartjuk a kapcsolatot valamilyen szinten.

Bejelentés nélkül nem szeretem, ha beesik valaki, ezt a gyerekeimmel tisztáztam. Volt már kellemetlen helyzet abból, hogy mi mentünk volna el, a gyerek elfelejtette, aztán hozta a barátját. Buszhoz vagyunk kötve, és időpontra megyünk: nincs mese, haza kellett küldeni.

A kisebb gyerek esetében mi szülők is egyeztetünk fb-on, hogy mehet-e délután, vagy átjöhet-e a kislány hozzánk. Így biztos, hogy nem lesz ebből keveredés.

A fiam esetében is meg lehet a srácokkal beszélni, hogy mikor jó, mikor van programunk.

Átlagban heti 2-3 napot vannak nálunk, és a miénk is ennyit van náluk. Így igazságos, és nem is túl megterhelő egyik családnak sem.

Volt már olyan is nyáron, hogy "kölcsön kértünk" egy barátot a szülőktől, hogy vonaton a 90%-os kedvezménnyel tudjunk utazni. :) Spóroltunk annyit a jegyen, hogy még három gyerekkel is olcsóbbra jött ki a városnézés vagy az állatkert. :)

A mi gyerekünk is volt, hogy elvitték magukkal a barát szülei strandra, mert a családi jegybe belefért.

De ezek ritka alkalmak, évi egy-kettő.

Viszont remek alkalom, hogy megismerjük mi is a srácokat. Kicsit olyan, mintha lenne két fél gyerekünk. :)

2016. szept. 28. 12:56
 3/34 anonim ***** válasza:
86%

nekem még kisebbek a lányaim (5-8 évesek)

és átjönnek a barátok,kb minden 2. vagy 3.héten.

Ennél sűrűbben még nem.

Azon kicsit csodálkoztam hogy azt írod nem tudtok közös családi programot szervezni mert mindig ott vannak.lehet hogy régimódi vagyok de pl a vasárnap az legyen a családé,az napra biztos nem akarnám hogy ott legyenek. én a helyedbe biztosan megbeszélném velül,hogy szívesen látod a barátaikat de egy kicsit csökkentsék a nálatok töltött időt. és a gyerekek szüleit sem értem.. én biztos mondanám a sajátomnak hogy azért nem illik ennyit ott lenni..

2016. szept. 28. 12:58
 4/34 anonim ***** válasza:
51%
Nem etetném őket ennyiszer, sajnálom. A gyerekek már nagyok, tudják, hogy minden pénzbe kerül. A barátok anyja-apja szerint ez rendben van?? Hogy etetitek őket rendszeresen? Megmondanám, hogy vacsora van, menjenek haza. Egyébként meg első a családi program, gondolom, az sem lenne állandóan, de hogy heti egyszer ne legyen együtt a család, ill. nincs beleszólásod abba, hogy ki van a házadban, azért eléggé elfajultak a dolgok, ülj le beszélni a gyerekekkel.
2016. szept. 28. 13:03
 5/34 anonim ***** válasza:
15%
Lányom 7 éves. Még egyszer sem volt át semelyik barátnőjénél, és hozzánk sem jött még át senki. Hívták már néhányszor szülinapi zsúrra, de még egyikre sem ment. Én nem szeretem vadidegen emberek otthonába engedni.Hiába barátok az iskolában, ha én nem ismerem a szülőket, akkor nem szívesen engedem át. De még van ezer másik okom is. Például hogy ketten 26 nm-en lakunk. Egyszerűen nem alkalmas a lakás arra, hogy kispajtásokat hívjunk.
2016. szept. 28. 13:10
 6/34 anonim ***** válasza:
47%
De társasozni, kártyázni, kirándulni el lehet hívni a másik kettőt is. Aztán hátha megnyílnak és nem lesz ilyen kellemetlen. Ha ezt így megmondod a gyerekeidnek, kamaszok lévén biztos, hogy megsértődnek, kiforgatják. Ha nektek ez így nem jó, akkor finoman kell éreztetni a vendégekkel, hogy nektek terhes ez a sok nálatok levés.
2016. szept. 28. 13:15
 7/34 anonim ***** válasza:
80%
Utolsónak igaza van, hívd őket el magatokkal. Be sem mutatták őket? És amikor esznek, akkor legalább beszélgettek? Kolléganőmnél is ez a probléma, hogy mindig náluk van a csaj, a fiánál, mert ő szívesen látja őket. Az ember a saját lakásában nem engedheti el magát, mert mindig ott van valaki és 50 m2-en ez nem vicces náluk.
2016. szept. 28. 13:28
 8/34 anonim ***** válasza:
76%

Nem irigyellek, mert ez egy nehéz menet lesz.

Ha megmondod a gyerekeidnek, hogy kevesebbet legyenek ott a barátaik, akkor -valószínű- rögtön támadni fognak, hogy "jobb lenne ha az utcán lennénk, vagy menjünk plázába, az jobb?"

Kompromisszumok kellenek, de ezeket a kamaszokkal nehéz lesz elfogadtatni.

Most vannak abban a korban, mikor "ciki" a családi program.

Kérdezd meg a gyerekeidet,hogy mi újság a másik családnál, hogy mindig nálatok vannak.

Kérd meg őket, hogy segítsenek főzni, ha már 6-an ültök az asztalnál. /Ezen rögtön meg fognak sértődni, de ragaszkodjál hozzá.../

Ha 6-an vagytok, ne főzzetek drága ételeket és csak annyit ami épp elég /ezen is meg fognak sértődni../

Ha nem tetszik a gyerekeknek, akkor itt a lehetőség elbeszélgetni velük, arról is, hogy néha jó lenne csak a családdal lenni és arról is, hogy ti nem tudjátok és nem akarjátok vállalni a +2 fő etetését rendszeresen.

Beszéld meg velük, hogy hetente hányszor és hány órát lehetnek barátok /idegenek/ a lakásban.

Ha azzal érvelnek, hogy "de nem zavarunk senkit" akkor erről is kell beszélgetni, mert az ember nem úgy viselkedik még a saját lakásában sem, ha a családtagokon kívül más is van ott.

2016. szept. 28. 13:39
 9/34 anonim ***** válasza:
32%

Szólj a gyerekeidnek, h csökkented a találkozókat heti 1-re, max 2-re.

Ne hívja át többször

2016. szept. 28. 13:42
 10/34 anonim ***** válasza:
48%
Sajnos vannak ilyen tirpák szülők, akik szerint az a liberális nevelés, hogy leszärják, hogy a gyerek merre kóricál. Az én egyik barátnőm szülei is ilyenek voltak. Tény és való, önálló lett a csajszi hamar, de az én szüleim pl. preferálták azt, hogy szombaton délután vagy vasárnap délután jól esik elnyúlni az ebéd után, de nem lehet, mert ha vendég van - akkor is ha hozzám jött - azért az ember valamelyest feszélyezve érzi magát. Plusz igen, amit írtál, a fogyasztás... ezt nálunk is sérelmezte anyukám. Utána végülis megegyeztünk úgy, hogy volt, hogy a barátnőm is hozott át üdítőt vagy csipszet, vagy felesben elmentünk vásárolni, persze ekkor már picit nagyobbak voltunk.
2016. szept. 28. 13:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!