Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mihez kezdtek az eletukkel...

Mihez kezdtek az eletukkel azok, akik nem tanulhattak tovabb a szulok nem akarasa vagy anyagi okok miatt?

Figyelt kérdés
Annyira el vagyok keseredve. Egy kisvarosban elek Szabolcs megyeben. Ha valaki tovabbtanul innen vagy Nyiregyhazara vagy Debrecenbe megy. De sajnos keveseknek jon ossze. Egyreszt a szulok/csalad miatt. Nagyon egyszeru felfogasu, az ismeretlenre agresszivan reagalo kozosseg vannak itt. Borzalmas. En mar 'csodabogar' vagyok a szuleumnek negativ ertelemben, mert kiprobaltam uj recepteket, vagy mert a valo vilag helyett olvasok. Szeretnek tovabbtanulni. Tobbre vagyok kepes, mint ami ebben a kisvarosban lehetseges. A szuleim elbol elutasitottak. Sokmindennel indokoltak: nem szokas mifelenk, minek, hiszen ugyse er semmit, meg fogok valtozni majd es le..rom oket, apam szerint elku...vulok, meg reszegen fogok fetrengeni az utcan mint egy troger (ezt a jelzot hasznalja szinte mindenre), es ugye a penz. Emelt szinten kene erettsegiznem, ahoz kene tanar, mert van olyan amit olyan silanyan tanitanak a suliban, hogy keves hozza. Akkor a vizsgara is be kell menni, mivel nalunk nem vizsgaztatnak emelt szinten, el kell buszoznom a megyeszkhelyig. 2 irasbeli, 2 szobeli odavissza. Ha felvesznek kellenek konyvek, kollegium, etel, piperek, utazas stb. Itt semmi nincs. Ha makom van mehetek gyari munkara, vagy boltba eladonak, esetleg masik varosba szakmunkasnak. En ezeket nem akarom. Semmi, de semmi diakmunka nincs itt. Meg a kornyezo varosokban sincs, de ha lenne, ahoz is penz kellene hogy jarjak. Kerdeztem az igazgatot meg az osztalyfonokot is, hogy nincs e valami lehetoseg a kesobbiekben. Mondtak, hogy nincs erre tamogatas. Az egyik tanar konkretan megmondta hogy ne almodozzak inkabb, mert innen nagyon nehez kikerulni. Nem akarok itt maradni. Tanulni szeretnek. Szeretnek nyelveket beszelni, muvelodni, utazni, fejlodni. De hogyan induljak el? Annyira felek hogy nem jon ossze. Nincs mibol eljezdeni az egeszet. Ott a nagy 0 var ram :(
2016. szept. 27. 14:56
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Azért szerintem a környezeted túllihegi ezt kicsit :D egyáltalán nem olyan nehéz továbblépni ebből a helyzetből. Ha van egy adott szak, amihez kell az emelt és mindenképp arra szeretnél menni, akkor macerásabb, de ha ezt nem tudjátok megoldani, keress olyan szakot, amihez kb jó az is, ha az alap tárgyakból középszinten jól érettségizel. Vannak azért még ilyenek is. Ha nem támogatnak jó lehetőség a diákhitel + egy kis diákmeló. Nyíregyházán olcsóbb a lakhatás, Debrecenben sokkal drágább, de a DE jobb hírű, viszont nyíregyházán könnyebb diplomát szerezni. Ne add fel!!! Sok szerencsét!
2016. szept. 27. 15:06
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Tedd le az emelt érettségit és felvetelizz Debrecenbe. A Nyíregyházi Főiskola harmatgyenge . Én is Debrecenben vagyok egyetemista, megoldható munka mellett is, rengeteg diák szövetkezet van. Nyáron nehéz munkát találni, de évközben rengeteg munka végezhető folyamatosan. + vannak alkalmi munkák is.. Kollégiumot meg az alap dolgokat tudod belőle fizetni.

Nem tudom milyen szakra mész, de még a nehezek mellett is legalább a hétvégi munka belefér. Ha mégsem tudsz megélni, igényeld a szociális ösztöndíjakat+ végső soron diák hitel is ott van.

Mindenképpen megéri tanulni, hogyha van hozzá eszed. Hidd el, szülői támogatás nélkül is lehet, sokan csinálják.

2016. szept. 27. 15:08
 3/16 anonim ***** válasza:
56%

" Emelt szinten kene erettsegiznem, ahoz kene tanar, mert van olyan amit olyan silanyan tanitanak a suliban, hogy keves hozza. Akkor a vizsgara is be kell menni, mivel nalunk nem vizsgaztatnak emelt szinten, el kell buszoznom a megyeszkhelyig. 2 irasbeli, 2 szobeli odavissza"

Ezek alapján amúgy elég nehéz lenne neked az egyetem, elég életképtelen vagy... Tanulj otthon az érettségire, rengeteg jó könyv és honlap van erre ingyen. Egyetemen sem rágnak mindent a szádba. Az meg, hogy buszozni kell az érettségi miatt.. Hát istenem. Ha másik városba akarsz költözni, akkor nem kéne, hogy ilyen nagy dolog legyen egy buszozás..

2016. szept. 27. 15:11
 4/16 A kérdező kommentje:
Ne eletkeptelen vagyok. A szuleimet ideztem. Latom nem erted mit irok. Nincs mibol eluszozni oda. Nincs kitol kerni. Nincs jogsim. Az aranylancomat eladnam de ahoz is buszoznom kene, mert itt nem lehet. Azert kilatadtalan .ert 5 Ft-ot nem tudok szerezni hogy elinduljak.
2016. szept. 27. 15:17
 5/16 anonim ***** válasza:
92%

Ne másoktól várd a megoldást, hanem saját magadtól.

Például a mi helyzetünk: a lányom most fog érettségizni, naponta 70 km-t buszozik /35 oda, 35 vissza/, rossz az anyagi helyzetünk, ezért hétvégenként egy bárban pincérnősködik, néha hétközben is beugriksuli után pár órára, és megy a tanulás is neki. Tavaly kitüntetéssel végzett, annak ellenére dolgozik is a suli mellett.Te nem tudnál valami munkát szerezni suli mellett?

2016. szept. 27. 15:22
 6/16 anonim ***** válasza:
94%

Arra biztos adnak 5 ft-ot, hogy találj munkát, nem hiszem, hogy ők akarnak örökké eltartani.

Én úgy indultam el, hogy kerestem olyan állást, ahol adtak az első évre szállást is. Dunántúlon van most is ilyen hirdetés szép számmal.

Aztán félretettem, amennyit tudtam, kerestem kisebb albérletet, amit fenn tudok tartani, és összeköltöztem egy baráttal.

Elmentem felvételizni, és sikerült. Levelezőn tanultam tovább. A munkahelyemen is beadtam a papírokat, hogy szombatonként fősulira járok, ezeken a napokon mentsenek fel a munka alól.

Mivel én fizetek mindent, belehúztam, hogy minél előbb végezzek, véletlen se bukjak meg.

Amint lehetett, átmentem gyakornoknak egy céghez, diákmunkásként alkalmaznak, mellette természetesen tanulok, és gyakorlatom is lesz, mire végzek.

Ne úgy állj neki, hogy a szüleidnek kell fizetniük a továbbtanulásodat. Nagyon sokan vannak, akik már évek óta dolgoznak, és utána kezdenek tanulni. Akár szakmán belül képzik magukat tovább, akár pályát módosítanak.

Van olyan ismerősöm, aki 27 évesen világosodott meg, hogy óvónő akar lenni. Már férjes asszony, van két gyereke: bután nézne ki, ha a szüleitől várná hogy fizessék.

Most ez tudom, hogy elképzelhetetlen neked, főleg hogy azt látod, hogy másoknak meg ez az ölébe hullik. De ettől még járható út, hogy előbb saját lábra állsz, és aztán kezdesz el továbbtanulni.

2016. szept. 27. 15:29
 7/16 anonim ***** válasza:
60%

Aki akar es motivalt annak nincs lehetetlen

Gyerekesen gondolkodsz masokat hibaztatsz sajat sorsod miatt.

Ha mas nem dolgozol egy evet sporolsz es utan mesz tanulni

Ps es munka mellett estin eretsegiztem majd foiskola kesobb masterkepzes ugyancsak munka mellett csinaltam es mar volt egy gyerekem.

Nincs lehetetlen csak tehetetlen

2016. szept. 27. 15:31
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Tanulj jól, állami ösztöndíj és kollégium.
2016. szept. 27. 15:46
 9/16 A kérdező kommentje:
De nem ertitek hogy nem hibaztatok senki? A szuleim azt akarjak hogy maradjak itt a varosban. Es nem, nem adnak 5 ftot se mert nincs mibol adniuk. A motivaciom megvan. Ami kovet meg tudtam mozgatni, megmozgattam. Irtam a diakszovetkezetnek hogy itt a sok fold, gyujtsenek ide diakmunkasokat. Jartam az onkormanyzatnal, nem tudnak segiteni. Megpalyaztam egy csomo tanulmanyt, palyazatot, fuzom a szuleimet, hirdetem magam munkara: takaritas, gyerekvigyazas, kerti munka, mezogazdasagi munka, barmi! De egyszeruen semmi munka nincs itt. A tobb szamaval rendelkezo felnottek nem tudjak eltartani magukat. Bujom a konyveket, kituno vagyok, probalok fejlodni de egy szinten megreked. A varosi kinyvtarbol szinte minden mozdithatot kikolcsonoztem. Online nyelvi kurzust vegzek. Nem a f..mat verem itthon. Nem ertem miert ez jon le.
2016. szept. 27. 15:47
 10/16 anonim ***** válasza:
81%
Én Budapestet ajánlanám. Kollégium, diákhitel 1+2. Van sok diákszövetkezet tudsz találni munkát. Nincs olyan tanár aki tudna korrepetálni az emeltre a sulidban? Milyen szak érdekelne? Egy kis pénzre szükséged lennea kezdéshez.
2016. szept. 27. 15:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!