Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nagyon nagy bajban vagyok....

Nagyon nagy bajban vagyok. Szorongó, pánikbeteg, egy rakás feldolgozatlan problémával, az anyámmal való kapcsolatom miatt. Hogy nyugodjak meg?

Figyelt kérdés

Lassan 27 éves lány vagyok, az életem romokban....

A gyerekkorom arról szólt, hogy az idegbeteg, kissé szadista anyám nyakán voltam a kolonc. Folyton a kiabálás, a pesszimizmus, az őrület ment nálunk, kicsi koromtól fogva. Az ő hibáiért is mindig úgy hozta ki, hogy minden miattam, kb azért mert létezek. Tönkretett pszichésen, anyagilag, mindenhogy. 18 éves koromtól kb belemenekültem mindenféle rossz párkapcsolatba, ami mindenről szólt, csak szerelemről nem. Többnyire arról, hogy menekülhessek otthonról. (Akkor még ezzel nem voltam tisztába, hogy mit miért csinálok, felnőttebb fejjel döbbentem rá) Testvérem nincs, apám meghalt (amúgysem ismertem), nincs senkim, csak a jelenlegi párkapcsolatom, amiben szintén nem vagyok biztos, hogy vele akarok családot alapítani, igazából 3 éve ő is egy menekülés volt... Jó srác különben, de nem vagyok biztos benne, hogy olyan nagyon szeretem. Együtt élünk, de csak hétvégén vagyunk együtt, mert külföldön dolgozik. 1 éve súlyosbodott el rajtam a szorongás, a pánik, a kétségbeesés és a folytonos stressz miatt. Dolgozni sem tudtam már, most ott tartok, hogy nyugtatókon én antidepresszánson élek, hogy legalább a tüneteimet nyomja el, mert lehet, hogy már halott lennék, de sokszor így is rosszul vagyok. Munkahelyem nincs, nem is merek sehova felvételizni, mert a sarki boltba ha elmegyek is pánikrohamot kapok. Ha tudnék dolgozni, akkor sem tudnám magam eltartani, mert tartozásom van, amit egyből vonni kezdenek, nem tudnék egy albérletet kifizetni és megélni, rá vagyok utalva a páromra.

Az anyámmal nem tudok semmit megbeszélni, tele vagyok fájdalommal, hogy hányszor bántott testileg, lelkileg, szeretetet soha nem kaptam, degradálást annál többet. A mai napig belém tapos néha, és automatikusan fel-fel jönnek a régi emlékek, gyerekkori traumák, nem tudom elnyomni, elfelejteni őket és folyton sírok, meg rosszul vagyok. Anyám szerint zárt osztályra való vagyok, vagy hisztérika, nincs is semmi bajom. Fogalma sincs róla, hogy milyen szinten hibás azért, hogy a pszichés fejlődésem megakadt kb egy 10 éves gyerek szintjén. Soha nem volt igazából egy rendes párkapcsolatom se, soha senkibe nem tudtam megbízni, se átadni magam semmilyen érzéseknek. Megrekedtem és egyre lejjebb csúszok a lejtőn, hogy tudnám feldolgozni az életem, és a sérüléseimet helyretenni. Mindig is labilisabb voltam sajnos. Úgy érzem már soha nem lesz belőlem ember, mert egy rakás szerencsétlenség vagyok, aki belerokkant a múltjába. Nincs hobbim, nincs életcélom, azt sem tudom minek létezek,nincs mellettem senki.... Mit csináljak? Pszichológusra nincs pénzem,a páromtól szégyenlek kérni még erre is.

2016. szept. 2. 17:42
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
81%

"Sajnálni sem tudlak, mert nem egyedi a problémád és nem súlyos. Ismerek nálad roncsabb embert."

Mert ezt aztán nagyon jól meg tudod ítélni "kedves" utolsó. És ha másnak némileg szarabb akkor senkinek se fájjon a saját pokla? Hülye egy hozzáállás, Inkább ne írtál volna minthogy belerúgj abba aki máris a padlón van. Gratulálok, emberségből megbuktál.

2016. szept. 2. 20:05
 12/32 anonim ***** válasza:
17%

"Inkább ne írtál volna minthogy belerúgj abba aki máris a padlón van. Gratulálok, emberségből megbuktál."

Nem én írtam ezt, de így ismeretlenül egyikőtök sem tudhatja, hogy mi ráz fel egy padlón lévő embert. Nem biztos hogy az, ha babusgatják és azt erősítik benne, hogy nyugodjon maradjon a padlón, megèrdemli, ha már ilyen szomorú sorsa volt. Szóval az sem biztos, hogy a sajnálgatás jót tesz neki, főleg ha ennyire hajlamos mások hibáztatására és kihasználására, miközben önállóan nem tett semmi erőfeszítést az előrelépéshez. Nem kizárt, hogy pont egy verbális fenékberúgástól kap észbe.

2016. szept. 2. 20:20
 13/32 anonim ***** válasza:
81%

"Nem kizárt, hogy pont egy verbális fenékberúgástól kap észbe."

Te milyen iskolaban tanultad ezt? Mert a valosagban nem igy van. Okoskodhatsz itt hogy de te ugyis jobban tudod, de kerdezz mar meg egy valodi pszichologust vagy mas szakembert mielott hulyeseget beszelsz.

2016. szept. 2. 20:22
 14/32 anonim ***** válasza:
77%

Velem az apám csinálta ugyanezt, szinte ugyanilyen problémákkal küzdök, bár én igyekszem nem elhagyni magam, de a labilitás nálam is jelen van. Ha gondolod, írj és beszéljünk!

35/N

2016. szept. 2. 20:37
 15/32 anonim ***** válasza:
26%

Keresd Istent, Imádkozz!

Tudom ez első pillanatra csak olyan odavetett válasznak tűnik; de hidd el, nem az; hanem valóság.

Saját tapasztalatból tudom.

Ha érdekel, írj, szívesen írok részletesebben is.

2016. szept. 2. 20:39
 16/32 anonim ***** válasza:
42%

Drága 13-as válaszoló, először is nem állítottam semmit, hanem felvetettem egy másik szempontot. Neked ez az okoskodás? Nem tudnál te is kulturáltan érvelni személyeskedés helyett?

És hogy hol "tanultam" ezt, hát a saját családomban. Ahol a harmincas unokahúgom addig-addig sajnáltatta magát a valóban vacak gyerekkora miatt, amíg mindenkinek elege lett belőle, érzelmileg és anyagilag is lehúzott mindenkit. És miután hátat fordítottunk neki és nem adtunk több pénzt, láss csodát, rögtön munkába tudott állni és elköltözni egy saját kis albérletbe. Azóta már családja is van. Neki pont a fenékberúgás kellett ahhoz, hogy ne mástól várjon mindent.

2016. szept. 2. 20:42
 17/32 anonim ***** válasza:
56%
Kedves Kérdező! Nagyon megértelek. Elolvastam a páromnak a kérdésedet, sírva..., mert ahogy olvastam, mindent átéltem, amit te átélsz. Én 39 éves vagyok (lány), egyke, apám alkesz, anyám áldozat. Mindent megéltem, amit te. Ne várd, hogy túl leszel rajta. Mindig fájni fog, hogy nem te voltál a legfontosabb. Pedig a családban te kellett volna legyél az, akit mindennél jobban szeretnek. 8 éve van párom. Nagyon szeret engem. Mégis betege vagyok annak, ahogy bántak és bánnak velem a szüleim. Nem szeretnek, nem becsülnek, nem tisztelnek. Hogy mit ártottam, nem tudom. Hiszen gyermekkoromtól így van. Páromnak már csak az édesanyja van, édesapja, párom 10 éves korában elhunyt. De az édesanyja, akit megmondom őszintén nem zártam a szívembe (nem találjuk a közös hangot) nagyon szereti a gyermekét. Távol laknak egymástól, de naponta telefonon nagyon sokat beszélnek. Élmény hallgatni azt a szeretetet amit tanúsítanák egymás iránt (persze veszekednek, és egyebek, de a szeretet megkérdőjelezhetetlen). Csodálom őket, és ez nagyon jó érzés. És bár én nem találom a közös hangot az anyóssal, nagy boldogsággal tölt el, hogy a fiát feltétel nélkül szereti, felnéz rá, büszke rá, ezt nem győzi hangoztatni, mindig dicséri, mindig van hozzá egy jó szava. Kedves kérdező, ez nekünk kimaradt, de sebaj, próbáljunk meg ..., nem is tudom mit próbáljunk meg. Talán próbáljunk meg szarni az egészre, és próbáljuk meg elfogadni azt, hogy mi nem voltunk soha olyan fontosak a szüleinknek, amennyire fontosnak, értékesnek kellene lennie egy gyermeknek az anya és apa számára. Hidd el, nem te tehetsz róla... Sosem fogom megérteni, hogy mit ártottam, ártottunk. Próbáljunk meg ezzel együtt élni, ahogy szeretett párom javasolja.
2016. szept. 2. 20:45
 18/32 anonim ***** válasza:
91%

A veszekedő válaszolóknak üzenem: ezt most komolyan itt kell elintézni?

Kérdező, több jó válasz is született, sokan írtak saját tapasztalatukból, az ő kommentjeiket még párszor olvasd át! Többen írtak terápiás csoportot, otthonról végezhető munkát, hogy szakítsd meg anyáddal a kapcsolatot, javasolták, hogy imádkozz... esetleg keress fel egy lelkészt, ha ilyen irányba is elmennél. Én csak sok sikert, erőt és kitartást tudok neked kívánni!

2016. szept. 2. 20:49
 19/32 anonim ***** válasza:
38%
Igen, az is egy megoldás, hogy megszakítod a kapcsolatot édesanyáddal, de nem biztos, hogy menni fog, hiszen ő azért még ha rombolóként is, de egy biztos pont az életedben. Sajnos az ember nem tudja megtagadni a szüleit. Ahogy írtam korábban, apám alkesz (volt), szájrákja miatt leszokott. Mégsem tudom megszakítani velük a kapcsolatot. Mindig ott vagyok, amikor kellek, viszem az onkológiára, orvoshoz, stb. Ez nekik világi természetes dolog, elvárják. Amikor anyámmal beszélek, hogy miért nem vált el, miért tett engem ki annak gyermekkoromban, hogy apám napi rendszerességgel péppé verte őt, akkor azt a választ kapom, hogy mert nem volt hová mennie. Egy szerető anya nem teszi ki ennek a gyerekét, nem nyomorítja meg a gyerek lelkét, nem teszi tönkre ezzel felnőttkorát. Ismerek olyan családot, ahol azt mondta az anya, hogy elválik az alkesz apától. Az életük rendben van, mert az anya szerette a gyermekét, és nem tette tönkre az életét. Ha anyámnak felhozom, hogy vajon miért tartok ott ahol tartok, és miért nem tudom feldolgozni a sok gyermekkori sérelmet, fájdalmat, amit kaptam, akkor az a válasz, hogy ez az ÉN hibám, az embernek túl kell tennie magát a dolgokon. De sajnos nem vagyunk egyformák, van aki érzékenyebb, van akinek nagyon fájnak a sebek. Erről nem mi tehetünk. Nem ezt érdemeltük. Minden gyermek egy szerető családot érdemel, hiszen a legerősebb védőfaktor a család. Ott kellene minden megkapni, ami egy egészséges fejlődéshez szükséges. Éppen ezért nem gyermek hibáztatható, ha beteg felnőtté válik.
2016. szept. 2. 21:09
 20/32 anonim ***** válasza:
83%
... és aztán egy fejlődésében félrecsúszott felnőttnek mondhatod, hogy kezdjen új életet, felejtsen el mindent. Hát, kedves kérdező, minden jót kívánok Neked az életben. Meg fogod oldani a problémát, idővel, szép lassan, lépésről, lépésre. Kívánom, hogy így legyen.
2016. szept. 2. 21:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!