Miért van az, hogy 18 éves létemre a szüleim úgy kezelnek mintha kisgyerek lennék? (18/F)
Semmit nem engednek meg, ha el akarok menni egy barátommal valahova, vagy nem engedik egyáltalán, vagy csak úgy, hogy ha megadom a gyerek nevét, címét és telefonszámát.Egyszer engedtek el egy szülinapi bulira így, hogy konkrétan minden infót megadtam a gyerekről.
Ezen kívül nem hordhatok olyan ruhát amilyet szeretnék, ha elmegyek fodrászhoz megszabják milyen hajam legyen, és ha neadjisten olyan hajat vágatok ami nekik nem tetszik, jön a balhé, és azt mondják hogy proli vagyok, biztos az osztálytársaimtól tanulom el ezeket a dolgokat, és rossz hatással vannak rám, stb.
Én tudom, hogy amíg velük lakok és ők tartanak el sok mindent nem tehetek ellene, de ez már egyszerűen zavar, és nagyon kínosnak érzem, mikor mondjuk pár haverom elhív valahova, hogy mindenki megy csak én nem, mert a szüleim nem engedik.Félreértés ne essék, nem utáljuk egymást a szüleimmel, csak zavar hogy mint valami 10 évest, úgy kezelnek.Leülni és beszélni velük már próbáltam, nem sok sikerrel, ha elmondom az én verziómat, akkor jön ez a tipikus "akkor csinálj amit akarsz, legyél tróger" szöveg.Mit javasoltok mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A szüleid túlságosan irányítani akarnak. A férjemmel ugyanezt csinálták amikor anno amikor tini, fiatal felnőtt volt, annyi, hogy ő ki tudott lépni ebből, és egy idő után nem foglalkozott velük, nem vette magára az üres fenyegetéseiket. Az öccse sajnos még mindig a szülők hatása alatt van, 29 éves nemrég költözött külön, de még mindig olynra festette ki a lakásán a falait, amilyenre a szülei mondták neki, mert ha nem így tesz akkor jött volna a szöveg, hogy "mert nem szófogadó fiú, meg nem hallgat az idősebbre, tapasztaltabbra stb."
Köztes megoldás kellene, és a szüleidnek be kellene látnia, hogy 18 évesen azért bőven vannak már olyan dolgok amiket magad is el tudsz dönteni, hogy mit szeretnél, hogyan, és van önálló stílusod, véleményed, baráti társaságod. Én lehet, hogy azt tenném, hogy levágatnám a hajam olyanra, amilyenre szeretném, úgy öltözködnék ahogyan nekem tetszik, ha pedig elkezdenék a proli dumát, akkor közölném, hogy igen, ha ők így látják, akkor így van. És pont. Előbb-utóbb bele fognak törődni, főleg ha látják, hogy már nincsenek rád akkora hatással. Nyilván azért erős lenne, ha egyik-napról a másikra tennéd ezt, de fokozatosan szerintem nem lehet belőle nagy baj, így a szülők is hozzászoknak.:)
Maholnap megnősülsz kb... Nekem ha nyomatnák ezt a trógeres dumát, megmondanám, hogy oké, akkor tróger leszek, szevasztok. És mennék a dolgomra.
Nem vagyok a drasztikus megoldások híve, de van az a szint, amikor már nem használnak a kompromisszumok. Hát ez az pontosan az a szituáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!