Csak szerintem baj, hogy ennyire berögzült a társadalom gondolkodásába, hogy a felnőttek tapasztaltabbak?
Azt vettem észre, hogy ha hallanak az emberek egy gyerek-szülő konfliktusról, akkor mindenkinek az első ítélete az, hogy biztosan a szülőnek van igaza és a tapasztalatlan gyerek ezt nem látja át. Egyik kérdésem hogy jól látom-e ezt, másik pedig, hogy ez nem káros? Egyes szülők olyan apró dolgokban beleszólnak a gyerek életébe, hogy milyen ruhába menjen utcára (most nem a tanga-melltartó párosra gondolok, csak egy az átlagosnál mondjuk vagányabb ruhára) vagy hogy rakjon rendet, de nem jó egy óra múlva, hanem most. Vagy nagyobb dolgokban, például, hogy rossz a gyerek barátnőjének a bőrszíne, kora, súlya. Hazavisz a fiú egy fekete lányt (vagy a lány egy fekete fiút) és a szülők megkreálják a családban történt minden eddiginél nagyobb drámát. Nem durva, hogy a család legnagyobb problémája egy teljesen felesleges hülyeség a szülők miatt? Miért vagyunk az ilyen szülőkkel szemben is elfogultak a gyerekkel szemben?
És mondjuk egy mégkomolyabb dolgot előhozva. A gyerek meleg és nem meri bevallani, sokszor teljesen jogosan. Vagy ha be is vallja elhordják mindennek. Tehát a szülők pont az ellenkezőjét csinálják, mint ami a feladatuk lenne, rosszat tesznek a gyereknek. A gyerek meg örülhet, ha sikerül megadnia a szülőknek a felvilágosítást a melegségről, amit szerintem fordítva kéne. Akkor mégis mik a szülők, ha őket kell nevelni és nem ők nevelnek?
Nagyon egysíkúan látod a dolgokat. Amúgy a gyerek mégis hogyan, mitől lenne tapasztaltabb, mint a szülő? És kinek kéne nevelni a szülőket, tán a gyereknek? :-)
Ami példákat hoztál:
- ruhaügy viszonylag gyakori, eltérőek az ízlések, tényleg sokszor előfordul, hogy a szülő lehetne toleránsabb. Viszont, mint magad is írtad, ez apróság, nem befolyásolja különösebben a gyerek személyiségfejlődését.
- Az azonnali rendrakás hátterében általában az van, hogy elhangzott már 20-30-szor a kérés, a gyerek elengedte a füle mellett, szülő legyen a talpán, akinek nem gurul el ettől a gyógyszere, úgyhogy ez a példa nem releváns.
- Valljuk be, elég ritka a fekete fiú/lány problematikája, nem általánosítanék belőle. Egyébként a legtöbben nem is állnak az ilyen szülők pártjára.
- homoszexualitás - ugyanaz, mint előző. Agyhalott szülőnek (igen, ilyen is van) hiába tart kiselőadást a gyerek a melegségről, a normális (vagyis a többség) pedig elfogadja a gyereket olyannak, amilyen.
Akkor mégis miből vonod le azt az általános következtetést, hogy a szülő nem nevel?
Nem berögzült a gondolkodásba, hogy a felnőttek tapasztaltabbak, hanem egyszerűen tényleg tapasztaltabbak. Nyilván nem az életkor egyedül határozza meg a tapasztalatok mennyiségét, de azért valljuk be, sokkal könnyebb úgy tapasztaltnak lenni, ha az ember 50 éves és nem 16.
A tapasztalat olyan élethelyzetekből van, amikkel a szülő találkozott már hosszabb élete során és ezek java részt olyanok amikkel a gyereke is találkozni fog később, például az amiket felhoztál, a kamaszkori lázadás tipikus esete, ezen mindenki átesett.
A felhozott dolgaid meg totál jelentéktelenek vagy témaidegenek:
Öltözködés: hidd el anyádéknak van igaza, 5 év múlva te is röhejesnek fogod gondolni az öltözködési stílusodat. Nekem is már most 23 évesen sül a pofámról a bőr, hogy hogy lehettem ilyen majom 15-6-7 évesen.
Rendrakás: most komoly?
Néger/kínai/hottentotta barátnő: azt ne mondd, hogy te tucatszám hordod fel a fekete nőket. Sőt, nyakamat rá, hogy egyáltalán nem hordod fel őket.
Meleg téma: nyakamat rá, hogy ez az eset sem forog fenn az esetedben. Ráadásul ez nem is a szülő tapasztalatán vagy annak hiányán múlik, elég megosztott a társadalom ezen a téren.
"hidd el anyádéknak van igaza, 5 év múlva te is röhejesnek fogod gondolni az öltözködési stílusodat"
De ez mindenkivel így van, mikor az öt évvel azelőtti, lejárt frizurájú, divatú képeket nézegeti. Azt meg senki nem tudja előre, mi lesz a ciki 5 év múlva.
Nem azt mondtam, hogy a szülő nem nevel. Csak sok esetben inkább a gyerek neveli a szülőt. Szerintem akkor is kijelenthetjük egy szülőről, hogy rossz szülő, ha utálná a gyereke barátját a bőrszíne miatt, de nem történik meg, mert éppen talált fehér barátot.
Lehet igazatok van, és én tapasztalom rosszul. Tény, hogy a gyerekhez közelebb állok még korban, mint a szülőhöz. De valahogy úgy képzelem el, hogy egy szülő a szülőtársára például a meleg téma kapcsán áldozatként tekint. Tényleg csak elképzelem, mert nem ismerek egy ilyen esetet se. Szerintem nem áldozatként kell rá tekinteni, hanem a elvárni tőle, hogy ha eddig hátráltatta a gyerek pszichoszexuális fejlődését, akkor legalább a jövőben ne tegye.
"De ez mindenkivel így van, mikor az öt évvel azelőtti, lejárt frizurájú, divatú képeket nézegeti. Azt meg senki nem tudja előre, mi lesz a ciki 5 év múlva."
5 év alatt nem fordul akkorát a divatvilág. Nem azért gázok azok a képek, hanem mert egyszerűen röhejes a szerelés. És ezt más korombéliektől is hallom saját magukkal kapcsolatban.
De ezért miért kell megszólni a gyereket? Majd rájön. Én elképzelni se tudom magamat olyan szülőnek, aki megszabja mit vehet fel a gyereke. Ennyit fogok változni, ha lesz gyerekem?
Egyébként nem pontoztam le senkit.
A szülőket sajnos nem lehet nevelni. Senki sem tökéletes. A hibák általában nem a tapasztalat hiányából, hanem a nem megfelelő hozzáállásból fakad. Gyakori, hogy később ugyan azokat a hibákat követed el a saját gyereked nevelése során amelyeket elkövettek veled is a saját szüleid.
Például vannak akik verik a gyereküket. Komolyan. Nem csak úgy hébe-hóba, hanem kékre-lilára.
Vagy van egyszerűen úgy, hogy a szülő nem érti meg a gyereket, mert nagyon mások. Ezzel sem lehet mit tenni. Jobb esetben csak apróbb hibák vannak, amik nem okoznak maradandó mentális sérülést a gyerekben - a másik esetben javasolt szakemberhez fordulni, mert ha a gyerek kritikáját nem veszi komolyan a nevelési technikáit illetően akkor hátha majd egy szakemberét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!