Mit csináljak ha a lányom folyton hazudozik nekem de én tudom az igazságot?
Pl. Ma véletlenül ahogy mentem boltba akkor megláttam egy fiúval csókolozni és még azt se mondta hogy van barátja meg most sem. Amikor hazaért megkérdeztem tőle hogy mit csinált? Erre ő csak a barátnőivel játszott utána amikor hazamentek ő is jött haza,de ez nem igaz mivel láttam mit csinált. Mit csinálhatnék hogy igazat mondjon nekem ?
Válaszokat előre is köszönöm
A lányom 13éves
Kérdező, ez a kérdés most komoly? Te mikor csókolóztál először? Beszámoltál róla otthon a szüleidnek? Mikor jártál először valakivel? És arról beszámoltál-e?
Szerintem a lányod egy teljesen normális 13 éves lány, a korának megfelelő fejlettséggel.
Vajon az őszinteség jegyében kiteregetted a saját anyádnak anno, hogy felnőttként, mikor megismerted a férjedet, mikor szexetél vele először?
Tudom, a lányod még gyerek, de nem is szexről, hanem egy csókról van szó. Attól még intim dolog. Fél a megjegyzésektől, túlságosan védtelen még velük szemben.
Te felnőttként mondhatod azt bárkinek bármiről, hogy semmi köze hozzá, hiszen morális szempontból fel vagy hatalmazva rá felnőttséged révén, hogy lerázd a kíváncsiskodókat/belekotyogókat. Jó esetben már azt is megtanultad, hogyan tarts távolságot mások negatív megjegyzéseitől, és hogyan ne omolj össze, ha a világ nem hagyja jóvá az érzéseidet.
A lányod viszont nem. Eleve nem védheti úgy a magánéletét, ahogyan te, hiszen gyerekként elvárják tőle, hogy mindentől beszámoljon, de a kellő érzelmi tapasztalata sincs meg ahhoz, hogy jól kezelje az esetleges konfliktusokat (pl. ha te azt mondod, hogy nem találkozhat többé azzal a fiúval, mert túl fiatal a fiúzáshoz). Ilyen feltételek mellett naná, hogy fél a nemtetszésetektől, hiszen teljesen eszköztelen. Kiszolgáltatottságát két dolog teszi elviselhetővé: a bizalom, és a titkolózás. Nem vagy-vagy. Hanem ÉS. Az arányok eltolódhatnak, lehettek bizalmasabb kapcsolatban, de titkai mindig lesznek.
Szerintem írj egy listát arról, hogy mik azok a dolgok, amiknek az eltitkolását képtelen vagy tolerálni, és a lányoddal közösen átböngészve beszéljétek meg, hogy ő mit gondol ezekről. Mondjuk ha nem akar konfrontálódni, akkor cseszheted, nem fogja megmondani a véleményét.
Olvass az erőszakmentes kommunikációról, talán az segít. (Kezdetnek: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyv)
Nem olvastam el az összes választ.
Nem hiszem, hogy a bizalmatlanság jele, ha nem mondja el a csókot. Én sem mondtam el anno, pedig kifejezetten jó a kapcsolatunk - mondjuk nem is hazudoztam arról, merre jártam.
Én arról beszélnék vele, hogy egyszer véletlenül rajta kaptam, hogy nem ott volt, ahol mondta (semmi konkrétum), és bánt, hogy nem őszinte, nekem nyugodtan bármit elmondhat, de ha azt akarja, hogy én is megbízzak benne, akkor ne hazudozzon, mert azzal mindkettőnk életét megnehezíti, elsősorban a sajátját, mert az elveszített bizalmat nehéz visszaszerezni. De nem dühösen mondanám, inkább a nagyobb bajok megelőzése miatt próbálnék a "lelkére beszélni".
szerintem sem dől össze ettől a világ,hogy csókolózott.
tapasztalatom szerint ezek a "kapcsolatok" az egy hónapos fordulót sem érik meg, szóval én nem aggódnék.
ha normális értékrendet tanult tőled a lányod, akkor nem fogja rögtön, ennyi idősen szét tenni a lábát .ha meg mégis, akkor remélhetőleg beszélgettetek már a védekezés fontosságáról.
de szerintem a csókból nem következik rögtön,hogy szexelni fognak. legalábbis én az első barátommal 16 évesen csak csókolóztunk suli után egy kis parkban. és ennyi, nem mentünk tovább . szóval nem kell rögtön rosszat feltételezni.
amúgy te is rákérdezhetsz nála,hogy mi újság a fiúkkal, tetszik -e neki valaki? beszélgessetek, hátha elmondja ,hogy ki az a srác stb.
elsősorban te vagy a felelős azért,hogy olyan viszonyotok legyen,hogy el merje mondani legközelebb magától is. mert azért nagy dolog az első csók, sokan megosztanák a hozzájuk legközelebb álló emberekkel is. csak lehet nem merte elmondani, mert félt,hogy eltiltanád vagy ilyesmi.
12-13 évesen vagy talán előbb csokoloztam én is! Nem mondtam meg a szüleimnek, pedig meglátták ők is..nem tartottam fontosnak,az az én magán ügyem volt! Illetve ahhoz sem volt/van sok közük,hogy ha van valakim...nem jelentettem be soha otthon ha összejöttem valakivel,max annyit mondtam dolgom van/találkozom ezzel azzal.. életembe 2 srácot hoztam haza
Amúgy honnan veszed hogy van barátja?Attól mert csókolózott a sráccal az nem egyenlő azzal,hogy a barátja!Amúgy meg nevelés kérdése, hogy miért hazudik!
26/N
Kerdezo nem jelentkezik. En biztosan nem azt kerdeztem volna a lanyomtol, hogy mit csinalt ma, hanem azt hogy:
Ki volt az a helyes srac akivel a bolt elott csokoloztal?
En biztosan nem tudtam volna magamban tartani, hogy tudok rola. De ezt meg mindig meg lehet kerdezni meghozza ugy, hogy xy latott teged egy csokkirallyal a bolt elott ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!