20 éves lányom alulértékeli önmagát, agresszív és antiszociális. Szenved tőle, de semmilyen segítséget (pszichologus, önterápia) nem fogad el. Hogy segíthetnék rajta?
Nyilván sok mindent elcsesztem, de ettől még segíteni szeretnék neki, és nem hátradőlni, hogy akkor ez van, rossz anya vagyok.
Meg a nevelési hibáim mellett vannak olyan körülmények, amelyek az én hatókörömön kívül vannak. Pl a legjobb tanulóként, mindenki a maximumot várta el, ha nem úgy teljesített, akkor azt kudarcként élte meg.
De vannak mások, akik hasonló helyzetből ki tudtak lábalni... Az érdekelt volna, hogy saját maga vagy más segítségével ment, vagy szülőként segíthetek-e neki.
Az aspergeren én is gondolkodtam, nagyon sok tünete felfedezhető nála.
Nyilván kellene egy pszichológus neki, de arra nem tudom rávenni.
Én is belesüppedtem anno a depresszióba, sőt, még mélyebbre. Saját magamnak kellett belátnom, hogy valami nem oké. Nekem a pszichológus semmit sem segített, elpocsékolt 1 óra volt, amit ott ültem.
Amikor eljutottam arra a szintre, hogy eleget szenvedtem, akkor felálltam, és továbbléptem. Most is van, hogy bedepizek, de ez egy alvás után általában elmúlik.
Amíg a lányod nem jön rá, hogy magának generálja a problémákat, addig nem fog tudni neki senki segíteni. Ha tényleg magas IQ-ja van, erre rá fog jönni magától. Most még valószínű nem fáj neki eléggé, ha tovább csinálja, és marad ott, ahol van.
Ha valóban senki nincs rá hatással, akkor maradtál te!
Le kell ülni vele beszélgetni az életről, és róla. Rávezetni arra hogy nem csúnya, és hogy amúgy is mindegy ki hogy néz ki, nézzen körül a suliba hogy senki nem tökéletes, mindenkinek vannak hibái.
És hogy kapja össze magát mert előtte az élet, 20 éves.
Törődjön egy kicsit többet magával. ÉRdemes több időt szánni olyan dolgokra amiket élvez. Magyarázd el neki hogy mellette állsz, és mindig számíthat a segítségedre, nyugodjon meg hogy nincs egyedül. És te is azt szeretnéd hogy ő boldog legyen, és ebben segíteni neki bárhogyan.
Ezeket pedig nyugodt hangnemben és szívből közöld vele, amikor neki is van kedve beszélgetni.
Te vagy az egyetlen aki hatással tud lenni rá, és aki segíteni tud rajta, csakis ilyen módon. Ha ezt nem léped meg akkor nem fog változni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!