Az, hogy egy eladott ház árának a harmada a gyerek nevére van írva, de az anya elkéri a pénzt azzal az indokkal, hogy majd visszaadja, de amikor szükség lenne arra pénzre arra hivatkozik, hogy enni és inni adott. Ez így rendjén van?
Jelenleg szakmát tanulok, a kollégiumot apám fizeti és a képzés árát is, anyám havi 10-15 ezer forinttal támogat. Ezzel semmi probléma nincs, csak amikor nekem plusz pénzre van szükségem pl. ma szerettem volna érettségire jelentkezni és a vizsgadíj 17-28 ezer Ft. Én szóltam anyámnak, hogy kéne legalább 17.000 Ft, ő azt mondja nincs pénze. Ez is oké, de ha nálam lenne az eladott házunkból az én részem, mivel apám a harmad részt az én nevemre írta, most nem kéne még egy évet várnom, hogy a szakmámmal bekerülhessek az egyetemre, amit nyár végén fejezek be. Hasonló eset a ballagásomon is: a ballagási pénzt ő "kölcsön" kérte és amikor szükségem van rá arra hivatkozik, hogy engem etet és itat. Amikor összejön neki annyi pénz, amennyit elkért, én kinéztem magamnak egy gitár pedált, amit meg tudok venni a ballagási pénzemből úgy hogy marad 15 000 Ft. Ő ezt meg is adta, de a maradék 15 ezret azóta se kaptam vissza. A házból kapott pénzemre (innentől házpénz) is azt mondja -amit 1,5 éve kért el-, hogy már visszaadta az étellel, itallal amit én elfogyasztok.
Úgy érzem, hogy anyámnál én bérben lakok és nem is tudtam róla. Ő azt gondolja, hogy ezzel a havi 10-15 ezerrel majd részletben visszafizeti a több, mint 1 millió forintot? Ebből a pénzből élelemre éppen futja, de többre nem. Értem a gondolkodását, de akkor a 19 életévemet ne fizessem vissza?
A 2 félhúgommal is ez a helyzet. Mivel 3an vagyunk, ezért támogatást kap anyám, de ezzel ő visszaél és mi hármunk csak ez a pénz miatt vagyunk.
Még folytathatnám...
Mi a véleményed/véleményetek erről? Szerintem ez nagyon nem helyén való, főleg hogy olyanokat hazudik másoknak, hogy abból a pénzből vette az egész hangfelszerelésemet, valójában semmi pénzt nem rakott bele, az az apám pénze (mert amúgy elváltak).
Na ezért nem íratunk semmit a gyerek nevére, illetve egyikünk halála esetén is úgy rendelkezünk ahol csak lehet, hogy a másik örököljön, a gyerek csak akkor, ha már önellátó. Mert hiába az "ő pénze", nekünk kell eltartanunk, és ha nem elég a "sajátunk" az "övé" nélkül, akkor bizony szarban a haza.
(Mellette persze igyekszünk úgy nevelni, hogy fel se merüljön benne, hogy így követelje a "jussát", mint a kérdező, közben mocsokságokat szórva a szülei fejére. Lásd: "azért a pénzért nem anyám dolgozott meg...". Miért te jobban megdolgoztál érte????)
Ugyan már mindegy, de leírom a jogszerű eljárást, csak hogy ha valaki később rákeres erre a kérdésre, megtalálja.
A neveden volt a ház harmada 15 éve. Az eladást ilyen esetben a gyámhhatóság felügyeletével kötelező lebonyolítani, ami hivatalos értékbecsléssel is jár (hogy ne lehessen sokkal kevesebbről papírozni és valóban megkapd a harmadát). Ezután az eladási ár téged illető harmadát gyámhatósági betétre teszik, amihez te csak nagykorúvá válásod után jutsz hozzá. A szüleid is hozzáférhetnek a pénzhez, de csak a gyámhatóság hozzájárulásával, konkrét dologra, utólag számlákkal igazolva. Kajára, nyaralásra, ruhavásárlásra (tehát mindazokra amiket anyád felhozott) nem adnak ki pénzt, különórákra, egyetemi előkészítőre, szigorúan felügyelt ingatlanvásárlásra igen.
Na, ebből a drága szüleidnek semmit sem sikerült követnie, és bár megtehetnéd, hogy jogi útra tereled az ügyet, felejtsd el. Anyád hülye, de ez nem egy olyan összeg, amiért értelme lenne belekezdeni ebbe az egészbe, pláne úgy, hogy két húgodat még mindig neveli. És valóban, simán megtehették volna, hogy annó semmit nem íratnak rád a házból. Úgyhogy engedd el a dolgot, ne rágódj rajta többet. Nincs pénz, de azért mégsem egy lottóötöst csavartak ki a kezedből.
"mert tehetném, hogy hívom a gyámügyet és elveszik a két húgomat tőle"
Miért vennék el?
12. válaszoló:
Nem, azért a pénzért apám és szülei dolgoztak meg, akik ezt a döntést hozták, hogy a ház harmad része az én nevemen legyen. Ők még jobban fel vannak háborodva, mint én.
Most képzeld el: te pénzt adsz a gyerekednek, hogy abból elinduljon az önellátás felé, de a házastársad azt elkéri tőle olyan alapon, hogy "én tartalak el meg azért én dolgoztam meg" és valójában azért Te dolgoztál meg és a gyerekednek szánod...és ezután amikor ez a pénz hiánya miatt ilyen gondok vannak a házastársad nem hajlandó semmit kifizetni. Te ilyenkor mit gondolnál?
Elég okom van rá, hogy anyámnak "sózzam a fejét", mert engemet és a két húgomat is elhanyagol, 40 évesen úgy élné az életét, mint a 20 évesek, neki egyáltalán nincs jobban szüksége a pénzre, mint nekem, még ezer ilyen példám van, hogy mit nem ad meg, amit egy szülőnek muszáj megadnia a gyerekének pl. a továbbtanulás. Lehet, hogy ők tartanak el, pontosabban apám -csak tessék visszaolvasni, azt is leírtam, hogy 19 vagyok- és a nagyszüleim tartanak el, az semmit nem jelent, hogy az ő házában élek, ami meg a mostoha apám pénzéből lett felépítve.
A mamámat tél közepén kirakta a házból, mert valamiben nem értettek egyet, pedig a ház rá eső része az ő szülei pénzéből lett finanszírozva és azt a 10-20 ezret is a testvéreitől meg a szüleitől kéri el, a két húgomat is csak a mostoha apám pénzéből eteti, de ezen felül max. az internetet, tévét és a rezsi rá eső részét fizeti. Velünk mindig is csak köszönő viszonyban volt, ahogy megjöttünk az iskolából, anyám még ránk se néz, lényeg ha az apjukhoz kerülnek a testvéreim, neki gyerektartást kell fizetni és ő neki ez a rémálma. Mondta is, ha a válópernél az apjukhoz kerül a 2 testvérem ő kimegy külföldre és soha nem hallunk róla. Aki ilyen könnyen nélkülözi a gyerekeit, mit gondoltok mennyire kötődhet a gyerekeihez?
Azt mondod, 19 vagy és másfél éve adtátok el a házat, tehát a 18. születésnapod körül. De előtte vagy utána?
Ha a születésnapod előtt, akár csak egy nappal is, akkor az adásvétel jogszerűtlenül zajlott, mivel gyámhatósági jóváhagyás nélkül kiskorú ingatlanját (legyen a tulajdoni részesedése akár csak egy ezred is) nem lehet eladni. Ha vállalod a kockázatot, hogy anyád bármikor kihajíthat, akkor mehetsz is ügyvédet keresni. Az eljárásba természetesen apádat is bevonnák. Neked kell mérlegelned a helyzetet.
Ha a születésnapod után történt az adásvétel, akkor szopóka van, mert cselekvőképesen írtad alá a szerződést, majd utána önszántadból adtál kölcsön anyádnak, gondolom írásos nyom nélkül.
Amúgy együttérzek veled és mindenben neked adok igazat. Drukkolok, hogy mielőbb sikerüljön kitörnöd ebből a tróger környezetből.
Nem véletlenül nem a jogi témába tettem fel a kérdést, tudom, hogy ezzel nem lehet mit tenni.
Ez már ilyen "elvi dolog".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!