Nem betartott ígéretből, nem számítottunk rá helyzet. Pénz az esküvőre. Tipp, megoldás?
Így van, bőven van különbség a régi és a mostani esküvők között. Régen, főleg vidéken szinte egyértelmű volt a sátras lagzi valamelyik család portáján, a rokonság is besegített, fél disznó, süteménysütés, tésztagyúrás, miegymás. Így azért könnyebb volt állni a szülőknek is. De manapság, amikor mondhatni nem meglepő ha egy milliós összeg jön ki a végén.... Nem beszélve arról, hogy baromi kellemetlen tud ám lenni, ha valamelyik oldal nem tud ugyanannyit vagy épp semennyit se hozzáadni.
És ott van az, hogy ilyenkor úgymond jogosan szólhatnak bele a szülők az egész szervezésbe. 20 éve nem látott Józsi nagybácsit is meg kell hívni, ez legyen a menü és ne az, a dekoráció alapszíne ez és ez lesz.... Aztán meg megy a fiatalok részéről a sírás rívás, hogy anyuka beleszól mindenbe, miért nem tudja csendben odaadni a pénzt inkább.
Persze amelyik család ma is megteheti és szívesen teszi, az nyugodtan fizesse az esküvőt, hadd örüljenek a gyerekek. De csak arra alapozni egy esküvőt, hogy majd anyuék úgy is kifizetik mert régen az úgy volt jó, hát nem épp felnőtt hozzáállás.
Igazából nem tudom, hogy a kérdező milyen állásponton volt, még az eljegyzés előtt úgy gondolta, hogy nem ő fogja fizetni, vagy csak reménykedett a szülői segítségben. Mondjuk abból a szempontból lényegtelen, hogy felnőttként tudnia kellene neki, hogy meddig ér a takaró, ha nincs keret a hagyományos esküvőre, és úgy érezzük, nem élet az élet nélküle, akkor nem házasodunk. Ha meg nem számít a körítés, csak maga a házasságkötés, akkor szépen be lehet menni az anyakönyvvezetőhöz, kérnek időpontot és összeházasodnak.
Ráadásul ezt a féloldalas meghívó osztogatást se értem, mivel a csaj szülei már odaadták a pénzt, az ő rokonai már kaptak meghívót, a srác rokonsága meg nem? És ha most kiderül, hogy a srácék nem tudják állni a rájuk eső részt, akkor a fiú részéről senki nem lesz/lehet ott az esküvőn?
Ha jól olvastam, most a menyasszony rokonai kaptak meghívót, mert az ő részükről fizettek a szülők, de a Te szüleid nem kaptak meghívót, mert ők még nem adtak bele semmit és nem is fognak?
Elmondom őszintén, hogy a mi esküvőnkön is a párom rokonsága (nagyszülők) szeretnének jóval többet tenni értünk anyagilag, mint az én rokonaim (nagyszüleim már nem élnek, szülők nincsenek annyira eleresztve) mivel ők ezt nem engedhetik meg. Mind a kettőnknek teljesen természetes volt ettől függetlenül, hogy az én rokonaim is kapnak meghívót.
Szerencse, hogy nyáron lesz...
Mi ezt az anyagi különbség kérdést úgy oldottuk meg, hogy a szüleim szerették volna állni a menyasszonyi ruhát és mondták, hogy amúgy pedig mindenben tudnak segíteni ami a szervezést illeti. Megértettük, hogy ők ezzel tudnak hozzájárulni és nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy együtt megyünk a helyszínre többször is.
A maradék pénz ami az esküvőhöz hiányzik, a mi félretett pénzünkből és a jelenlegi fizetésünk egy részéből megy félre, 65 fő lesz nálunk.
Szerintem üljetek le közösen (pároddal együtt) megbeszélni a dolgokat a Te szüleiddel, emiatt ne romoljon meg a kapcsolat, hogy pont az anyagiak miatt nem jönnek rokonok a te részedről.
25/N
Egyébként a menyasszonyod hogyan látja ezt a kérdést? Na meg az ő szülei? Lehet, hogy neked tűnik, csak ennyire kritikusnak a helyzet... Tapasztalatok szerint, ha nászajándékba pénzt kértek (tudom, nem a legszebb dolog), de akkor visszajöhet a meghívottakból a Te részedről. Az éttermi szolgáltatónak pl. ami legnagyobb összeg, nálunk csak másnap kell fizetni majd...
Ergo ha a legfontosabb rokonaid kapnak meghívást, az esküvő másnapján a fizetés megoldható (a fotóst sem előre kell fizetni általában, a többit meg lehet részleteiben).
Maga az eskuvo -es most kapaszkodj meg- nem kerul SEMMIBE.
A flanc, a felhajtas, a trakta, vacsora esatobbi na az kerul sokba.
Dontsetek el mi a fontosabb.
Masodik felesegemmel elek. Az elsonel volt hitel, eskuvo, limuzin anyamkinnya minden, evekig nyogtuk utana. A hitelt, mert a hazassag egy evig se tartott, onagysaga benyogte ra kb felevre hogy mar nem ugy gondolja es lelepett...
A masodik a leheto legszolidabb eskuvo volt, a ket tanu volt ott (apam es ocsem), utana megebedeltunk, ennyi volt a flanc resze. Osszkiadas kimerult ezenkivul a ruhaban es a jegygyurukben (egyikbol se valasztottunk dragat).
Vele boldogan elunk azota, most lesz otodik eve, van ket gyonyoru gyerekunk.
Szoval nem ezen mulik, na :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!