Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Zavarna, ha a gyereketek...

Zavarna, ha a gyereketek vásárlásmániás lenne? Az én szüleimet miért zavarja?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy erre ismeretlenek nehezen válaszolhatnak, de kíváncsi vagyok mások álláspontjára, persze kulturált kereteken belül.

Sokat vásárolok, de tényleg rengeteget. Szinte mindig. Külföldön is sokat vagyok, nekem múzeumozás helyett ez a "városnézés".

Sokat vagyok a belvárosi részeken, ahol ott van ugye a Vörösmarthy tér, Váci utca és rengeteg bolt, ahol kb. elveszítem az időérzékemet.

Plusz még ott vannak az online boltok, amiket minden este böngészek és rendelek. Ha nem szállítanak az országba, a nagynéném címére kérem (külföldön él, oda kb. minden üzlet szállít) és ő küldi tovább nekem, vagy hozza magával, ha jön ide.

A szezonok alatt összeszedem azokat, amik tetszenek, aztán mikor vannak 5-6 havonta a nagy akciók, amik 50-70%-ot is elérnek, akkor megveszem azokat, amiktől annyira nem ájultam el, hogy nagyobb összeget fizessek értük. Szóval van egy "taktikám".

Ráadásul mindenhonnan vásárolok, nincs az, hogy csak a nagy márkák dolgait hordom, mert simán felveszem a plázás boltok cuccait. Sőt, a jobb turik dolgait is felveszem, ha látszik, hogy új dolgok.

Nem élek már otthon, szóval azt se mondhatják apáék, hogy ezt a pénzt nekik is adhatnám.

2016. jan. 17. 20:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
70%

Nekem is mindig ezt mondtak a szüleim, azért aggódtak mi lesz ha egyszer nem keresek majd annyit, es akkor nehéz lesz lemondanom azokról a dolgokról amikhez eddig hozza voltam szokva. De tudom hogy igazuk volt.

Mellesleg előző, 20 évesen is kereshet sokat az ember, nekem szerencsém volt régen, érettségi majd okj-s tanfolyam elvégzése után pályakezdőként olyan cégnél keztem el dolgozni, hogy a fizetésem átlagon felüli volt.

2016. jan. 17. 21:17
 12/21 gömbicica ***** válasza:
63%

az átlagon felüli kereset nem mentség az ilyen mániás pénzköltésre!!!

még ha havi milliókat keresnél akkor sem. mert egyszerüen nem normális dolog. ilyet csak a defektesek csinálnak.

vajon miért pszichiátriai kórkép?

tényleg nagyon bocsánat :( :(

a mindig vásárolok eredményét egyszerüen nem tudja az ember viselni sem. még akkor sem, ha felveszi és másnap eldobja.

ez meg aztán legyünk őszinték nagyon beteges :( :(

Mostohaapámtól hallottam egyszer, hogy észt boltba venni nem lehet. még napi egy millás fizuért sem.

2016. jan. 17. 21:22
 13/21 anonim ***** válasza:
87%

Azért zavarja őket, mert ez egy betegség, kóros és mániás cselekvés. Csak gondolj bele, mit szólnál ha később kiderülne hogy a gyereked alkoholista, drogfüggő vagy más szenvedélybeteg? Ugye hogy nem örülnél neki.

A gyerekük vagy, szeretnek és aggódnak érted. Ennyi az egész!

2016. jan. 17. 21:31
 14/21 anonim ***** válasza:
62%

Azért itt a válaszolók közt megy rendesen az irigység is, gondolok itt a "honnan van ennyi pénzed?" jellegű kérdésekre. Ehhez senkinek semmi köze.

De az tény és való, hogy a kérdező sanszos, hogy mentális betegségben szenved. Igazából ezzel lehet fordulni szakemberhez, vagy csoportterápiára. De az a helyzet hogy erre nincs semmilyen "gyógyszer" vagy bevált módszer. Ez ellen csak a te tehetsz legtöbbet.

Neked a vásárlás az az örömforrás, ami dopamint szabadít fel a szervezetedben és ez okozza a boldogságérzetedet. Ezzel idáig semmi gond nincs, mert mindenki örül neki, ha megvásárolhat egy-egy hőn áhított dolgot. Sőt, még az sem gond ha "ráfüggsz" a dopaminra.

A gondok akkor kezdődnek, amikor ezt a boldogságérzetet az esetek többségében olyan dolgokból tudod elérni, mint az alkohol, a cigaretta, a szerencsejáték, vagy éppen mint a te esetedben, vásárlással. Vagyis nagyon költséges és/vagy egészségkárosító dolgokból.

Ezt normális esetben sporttal, valami hobbival vagy éppen a párjukkal szokták elérni az emberek.

Most még tök jó meg minden szuper happy hogy vásárolsz. De gondold végig magadban. Ha véletlenül elveszítenéd a jelenlegi bevételi forrásodat, akkor van bármi más az életben, ami örömet tud neked okozni? Biztos hogy olyan dolgokat vásárolsz, amire szükséged van? Vásárlás után nem bánod meg azt, hogy megvetted az adott dolgot? Egyáltalán kihasználod a termék ár-érték arányát? Képes vagy megválni attól azoktól a holmiktól amiket megvettél?

Illetve ami később még ennél nagyobb gond lehet, hogy ebből simán kényszeres gyűjtögető is lehetsz. Aztán ha esetleg már a párod elhagy ez miatt, netalán viszi a gyereket, (mert vinni fogja, ilyen esetben nincs az az isten hogy neked ítélné a bíróság) nem mersz beengedni egy embert sem a lakásodba/házadba mert szégyelled a kuplerájt és már egy bútort sem tudsz rendeltetésszerűen használni, mert ott is valami ganédomb van és ez miatt mély depresszióba zuhansz, egyfolytában fog jönni a csesztetés az önkormányzattól és a folyamatos büntetések. Mond, megéri ezt?

Inkább vegyél néhány tényleg igazán jó minőségű ruhát (bár gondolom ezt hülyeség mondani mert már vettél) a SAJÁT ízléseid szerint (tehát nem az aktuális divat, trend meg egyéb marhaságok alapján) és alakíts ki magadnak egy saját egyéniséget, amit aztán többé-kevésbé szinten tartasz. Ezzel talán megszűnik a feltehetőleg megfelelési kényszered is.

2016. jan. 17. 22:19
 15/21 anonim ***** válasza:
67%

nem orulnék neki, mert komoly megoldatlan problémák állnak emogott.

sajnos a barátnom is vásárlásmániás..kulfoldon élnek, a férje nagyon jol keres. a barátnom csak ennivalora havi 800 ezer ft-nak megfelelo osszeget kolt... multkor egy pénztárcát vett 260 ezerért..és szoknyát 300-ért. havi 13 millio forint koruli svájci frank folyik be hozzájuk, és ezt a barátnom képes lenullázni hovégére.. nem nagyon érdekli, tudja, hogy ez csak egy potcselekvés, be is szokta látni, hogy tulzásokba esik, de nem tudja abbahagyni. orvoshoz pedig nem akar fordulni. (hozzáteszem, akkor jozanodott ki eloszor, mikor az elso férje elvált tole, pont emiatt,- olyan szintre minuszba tette a hitelkártyákat, hogy az 1.5 millio frankos házat is elvették toluk..na ekkor elvált a férj, utána pedig rátalált erre a másik jo bolond emberre....lassan ismét válás kozeli állapot lesz náluk )

2016. jan. 17. 23:00
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Én is szeretek vásárolni, anyámék b.tatnak is miatta, mert nekik az nem fontos, amit én magamnak veszek... de én úgy gondolom, nálam ez még egészséges szinten van.

Azt már kicsit gáznak tartom, ha vki külföldre csak vásárolni megy ki, és egy múzeumot nem néz meg, mert sztem ez már enyhén a függőség jele. De az még rendben van, hogy nem azonnal shoppingolsz, hanem megvárod a leértékelést, és előtte átgondolod, mit veszel.

2016. jan. 17. 23:09
 17/21 anonim ***** válasza:
66%

Ezzel mit szeretnél kompenzálni?

Egy ilyet ismerek, hozzád hasonlóan non-stop összevásárol mindent, egy ruhát csak egyszer hord, tele van ezekkel a divat órákkal meg táskákkal (Micheal Kors vagy mi a túró). Ő a csúnyaságát és a trampliságát kompenzálja ezzel. Sikertelenül.

Szóval megkérdem még egyszer. Mit kompenzálsz? Csúnya vagy, buta, trampli, kövér, büdös, műveletlen, kétbalkezes, bamba, kapafogú?

2016. jan. 17. 23:13
 18/21 anonim ***** válasza:
41%
Ez annak a csajnak az újabb kérdése, aki nem prosti, csak pénzért és utazásokért idősebb pénzes pasasoknál teszteli a selyemlepedőt?
2016. jan. 18. 00:14
 19/21 gömbicica ***** válasza:
48%

Ennek az embernek a pénzére irigykedni??? pfuuuu :(

senkiére soha nem voltam irigy.

ez beteg ember :( inkább sajnálom :(

nincs öröme, és azt hiszi a butája, hogy minél több értéket halmoz fel, annál boldogabb lesz.

megjegyzem a szülei sem állhatnak a helyzet magaslatán. Ők is csak szórják a pénzt, de hogy nem boldogok az biztos :( :( eszük egy kávéscsészényi sincs, vagyis van, de rosszul használják :( :(

2016. jan. 18. 07:43
 20/21 anonim ***** válasza:
Nem örülnék, nagyon zavarna. Elsősorban a saját kudarcomként élném meg, hogy sokféle, tartalmas élet helyett ennyit sikerült átadnom a világból a gyerekemnek. Félreértés ne essék, én is szeretek nézelődni, öltözködni, vásárolni, de nem ez határozza meg a napjaimat vagy pl. a külföldi utazást.
2016. jan. 18. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!