A konzervatív nevelés visszaüthet?
Nem aktuális csak kíváncsiság.
Ha lesz gyerekem akkor nem fogok neki sok dolgot megengedni pl az állandó bulizás züllés, ill. ha lány akk az összefekvést mindenkivel.
Nem fog pár évesen sem telefont kapni sem táblagépet sem xboxot.
Majd kap egy számítógépet 10 éves kora körül.
iPhonet sem fog kapni. Nem csak az ára miatt hanem mert ne kövesse már a birkanyájat. Nekem is volt de nem azért mert menő, hanem ez járt a csomaghoz amit akartam. Amúgy egy régebbi fajta volt az igaz, de nem nyűgözött le. Sőt...
Nem tartom magam egy nagy vallásosnak. De egy évben párszor kb 5x elmegyek a templomba. Oda a gyermekemet is fogom vinni ha megyek. Látom is h rengeteg szülő még 3gyerekkel is elmegy.
Meg kell egy gyereknek tanulnia h a szeretet nem az ha megkap minden kacatot, hanem a törődés, az odafigyelés a gondoskodás.
Amúgy a tesómék minden butaságot megvesznek a 1,5éves gyereknek holott azt nem érdekli. Ill nem akkor csapnak rá amikor megérdemelné, hanem amikor nem.
"1. válaszoló, szerintem a kérdező nem teljes eltiltásról beszél, hanem arról, hogy nagyobb korában kapja meg a kütyüket a gyerek."
En a konzervativ nevelesi elvre irtam hogy ez a gondolkodasmod mindig visszaut.
Szerintem lenyegtelen hogy hany evesn kap telefont, tabletet, stbt a gyerek. Nem a keznel levo eszkozok miatt valtozik meg a gyerek, hanem a rossz neveles miatt lesz tablet,telefon, parkapcsolat fuggo. Es ezt nem lehet ugy megoldani hogy akkor eltioltom a gyereket ezektol az eszkozoktol a problemak ugyan ugy leteznek.
Mielott valaki felre erte. A "konzervativ" neveles helyett nem a masik vegletet javasoltam hogy a gyerek azt csinaljon amit akar haterok nelkul.
Inkább valamiért neveld.
Ha van lehetőség, kisebb korukban vallásos nevelés (nem templom, nevelés), később színházba járás, olvasás, kirándulás. Ha lesz igénye a gyereknek, nem fogja őt érdekelni a "buli" (sem a hasonló ostobaságok).
Az itt írogatók árulják már el, hogy miért kell egy olvasni nem tudó gyereknek telefon? A számítógépet tudja használni, elég egy családi (mellesleg a számítógépes "játékok" használatától nem tanulja meg a számítógép kezelését).
Vallási célzatú nevelés: nem a templomba járás, hanem maga a nevelés a lényeg.
"a számítógépes "játékok" használatától nem tanulja meg a számítógép kezelését"
Ez azért így nem egészen igaz. Valóban nem "tanulja", hanem egyszerűen belenő. Ami sokkal jobb a tanult tudásnál.
Plusz a kisgyerekeknek való játékok akkor is fejlesztenek, ha még olvasni se tud a gyerek. Pl. volt anno a manókaland, az már egy nagycsoportosnak tökéletes, anno én is játszottam vele és tuti hogy a gyerekem is fog :D
Elég könnyen visszaüthet, igen.
Unokatestvérem a lányát úgy nevelte, hogy amíg tudott, nem adott neki cukrozott ételeket, stb, tápszert se édesítettet kapott, hanem rendeset. Tisztában volt vele, hogy az iskolában rá fog kapni az édességre, hiszen elkerülhetetlen volt, hogy ne kóstolja meg, így csak addig játszotta ezt, amíg a kislánya otthon volt.
Nincs gyerekem, nekem is vannak elképzeléseim a dolgokról, de tudom, hogy nem mindig úgy alakulnak, ahogy szeretné az ember. Minden gyerek más személyiség, és itt nem csak a nevelésen múlik, milyen lesz 7, illetve 14 évesen. Öcsémnél pl. anyámék megszabták, hogy csak kéthetente mehet buliba, jegyektől függően, így ő mindig keményen tanult, hogy hétvégén mehessen valamerre. Húgomnál ez már nem jött be, ő nem volt hajlandó azért tanulni, vagy bármi más házimunkát csinálni, hogy elmehessen, elment és kész, gyakran be se jelentette, 13 éves volt, anyám meg zokogva járta a falut, mert nem tudta, merre lehet. Én pedig egyáltalán nem jártam buliba, sok gond nem volt velem, kettőt nem szóltam senkihez, megcsináltam a házimunkát hétvégén, aztán bevágtam magam a szobámba olvasni. Pedig mindhármunkat ugyanúgy neveltek, mégis más-más módszer kellett arra, hogy kordában tartsanak minket.
A kütyükkel az a gond, hogy a gyerekeket kinézik a többiek, ha nincs nekik. Tapasztaltam már a buszon, amikor mentek vele haza 4.osztályos gyerekek, leültek, elővették a telókat, nyomkodták, a negyedik társuk meg nézte. Amikor segíteni akart valamilyen játékban, szóról-szóra ez zajlott le:
- Hagyjál már! - csattant fel a szőke hajú lány, majd a busz oldala felé húzódott, hogy a fiú még véletlenül se érhessen hozzá a drága telefonhoz.
- De az úgy nem lesz jó - jegyezte meg a fiú, miközben a szemben ülő másik kettő nevetve nézett egymásra.
- Mit tudod te, számítógépetek sincs, még elrontod a telefont - szólalt meg a fiúval szemben ülő lány, mire harsány nevetésben törtek ki, a fiú pedig megalázva ülte végig az utat.
Persze, ez a felnőttek szemében nem nagy dolog, de a gyerekeknek is van saját társadalmuk, ahol pedig az határozza meg a gyerek helyét, hogy mit kap a szüleitől. Igen, döntő milyen ruhában jár, milyen telefonja van, mije van otthon. Nem kell neki a legdrágább cuccokat megvenni, de egy olcsó telefon is megteszi, amin tudnak játszani, azzal már vagánynak éreznék magukat. Ha a gyerekedtől megvonod azt, amit más gyerekek megkapnak, és te is megvehetnéd, kirekesztik. A világ változik, régebben az volt a menő, aki Tetrix-et kapott, most meg az, aki Iphonet.
"Ha lesz gyerekem akkor nem fogok neki sok dolgot megengedni pl az állandó bulizás züllés, ill. ha lány akk az összefekvést mindenkivel."
Nekem ez szúrt szemet, pontosabban csak a vége, csodálom is, hogy más nem jegyezte meg. Szóval lányként nem fekhet össze mindenkivel? Ha fiú, akkor igen? Ez ám a szép, konzervatív nevelés, valóban.
8-as és 12-es válaszoló nagyon jól leírta a lényeget, én csak annyit tennék hozzá, hogy ezt a fajta skatulyázást - konzervatív-engedékeny/liberális - nem érdemes a nevelési elvek felállításakor használni, és nagyon igaz, hogy ne valami ellen, hanem valamiért neveld a gyereket. Az enyémek már nagyok, a legkisebb is kamaszkorban van, ebben a technikai/ információs forradalomban a később születettek egyre fiatalabb korban kaptak kütyüket, nem azért, mert kisírták vagy engedékenyebb lettem, hanem azért, mert ma már általános iskolában is Facebook-csoportokat hoznak létre az osztályok, sőt, tanárok is, ott van a házi feladat, sokszor extra, szorgalmi feladat csak onnan elérhető. Informatika házi feladat PC/laptop nélkül nem kivitelezhető stb, stb, aki kimarad, lemarad. A huszonéves fiam elmondása szerint néha már ő is kicsit hülyének érzi magát a 8 éves unokaöccsével szemben, aki pillanatok alatt átlát olyan működéseket, amihez neki órák, napok kellettek. Ahogy gyorsul a technikai fejlődés, úgy egre nagyobb lesz már az egymást követő félgenerációk között is a szakadék, érdemes erről az X, Y, Z generációs problémáról olvasgatni.
A gyereknevelés egyébként nem akkora ördöngösség, ahogy sokan beállítják. Ha őszintén, igazán szereted a gyereket, harmonikus, stabil érzelmi hátteret tudsz neki biztosítani, következetesen tanítod arra, hog mi a jó és mi a rossz, nagy hibát nem követsz el. Az elveket meg muszáj rugalmasan alakítani a kor kihívásainak megfelelően, ha életképes felnőttet akarsz belőle nevelni. Ha kicsi korától sokat kirándultok, mozogtok együtt, úgy nő fel, hogy a természetközeli élmények, a tudás, a művészet, a kultúra, a családi együttlét érték a családban, nem kell tartanod a kütyüktől, egy fiúnak pl. mindig nagyobb öröm lesz apával és/vagy a haverokkal focizni, kosarazni, mint PC/Xbox játékokat nyomni. (Lányról nem nyilatkozom, nekem nincs:-))
Meg fogod látni, hogy ma már a szülő szinte többet tanul a gyerektől bizonyos kor után, mint a gyerek a szülőtől.:-)
Visszaüthet több miatt is:
A számítógépet 10 éves korára, már használnia kellene tudni, informatika óra is korábban kezdődik, illetve a mai korban már alapvető eszköz lett.
Iphone-t lehet nem is akar, de telefont lehet, hogy igen, de ha te is kaptál, és "nem lett tőle bajod" , akkor miért nem bíznál meg a gyerekedben?
"Meg kell egy gyereknek tanulnia h a szeretet nem az ha megkap minden kacatot, hanem a törődés, az odafigyelés a gondoskodás. "
A PC, illetve a telefon nem a "minden kacat" kategória, illetve ha emiatt "elszigetelődik", akkor elég rossz vége lesz, és hirtelen az összes dolgot be akarja pótolni, amit tiltottál neki.
Xbox nélkül el lehet éldegélni természetesen.
A konzekvens neveléssel egyetértek. De ha ez is alapelv, akkor ha megkérdezi, hogy miért nem kap PC-t, illetve telefont, akkor jó indok az, hogy mert másnak van?
Illetve, ha a szülők is használják, és ezt szóvá teszi, akkor mi az indok?
Vissza.
Engem elég konzervatívan, vallásosan neveltek. Az egésszel annyit értek el, hogy végighazudtam a tinikoromat nekik, de a fiatal felnőtt koromat is. Rájöttem, hogy nem lehetek velük őszinte, és semmit sem kötöttem az orrukra magamról. Messze élek, évente kétszer meglátogatom őket, amúgy nem sokat beszélünk. 25/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!