Nevelés során konzervatív, liberális, a kettő együtt vagy egyik sem elvek szerint nevelitek a gyerekeiteket?
Alapvető emberi értékek szerint nevelem őket...
Ha a tisztesség, a becsületesség és az őszinteség konzervatív értékek, akkor azok szerint...
Meleg - korlátozó az egészséges.
A hideg - korlátozótól szenved a gyerek.
A hideg - engedékenyben magára marad a gondjaival.
A meleg - engedékeny a szülőt viseli meg.
Szeresd, de korlátozd, ha kell!
Nekem nincs gyerekem, de én liberálisan nevelném, mert én is úgy nőttem fel, és nagyon boldog, jó gyerekkorom volt.
Tehát: a gyereknek van és lehet is saját véleménye. Tiltás csak szélsőséges esetben, egyébként beszélgetés, érvelés. Ha megbízható, akkor ahhoz mérten szabadság. (És persze korához igazodóan.)
Nem is a szülői szándékkal van a baj. A probléma ott kezdődik, ha a gyerek ellenáll, jobban tetszik neki a kortárs csoport "érték"rendje, mint a szülő konzervatív elvei. Ott kell okosnak, türelmesnek, határozottnak,kitartónak lenni, hogy kompromisszumokat tudjanak kötni.
És igen, a minta legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a szövegesen megfogalmazott elvek, elvárások, követelések.
Szia!
Nem értek egyet azz, hogy ne keverjük a kettőt. Vannak olyan régi, "konzervatív" tanítások amikhez kötelező tartanunk magunkat (mások tisztelete, becsületesség stb.)és a gyerekünket is erre kell nevelnünk. Ugyanakkor ha nincs bennünk elég rugalmasság az új iránt, akkor elég nehéz, sőt véleményem szerint semmi esélyünk arra, hogy boldogoljunk és megfelelő szülők legyünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!