Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Másnak is zakkant meg a...

Másnak is zakkant meg a szülője nyugdíjbamenetel után?

Figyelt kérdés

Egyik szülőm nyugdíjba ment idén, de valami tragédia a hozzáállása az egészhez. A munkahelyén minden nap csupa stressz volt, idióta kollégák, sok határidő, rengeteg probléma, mindettől idén végre megszabadult. Kap egy korrekt nyugdíjat, én is adok le pénzt, a másik szülő még dolgozik, szóval egy normális életszívonalat tudunk tartani és mit csinál minden egyes nap? PANASZKODIK. Neki ez fáj, én miért nem csinálom meg azt meg amazt, ez hülye, az hülye, ezt látta a tévében és milyen szörnyű, mi történt a szomszéddal és milyen rémes, mennyi mindent KELL itthon csinálni, ide KELL menni, azt KELL vásárolni... És még sorolhatnám.

Komolyan kb. mintha ostorral hajtaná valaki egész álló nap, holott végre kipihenhetné magát, nem kell korán kelni, a házimunka is megvárja, senki nem cseszegeti, jutna ideje önmagára, filmet nézni, olvasni, sétálni, kikapcsolódni és nem, nem, nem, minden rossz.

Mi ennek az értelme vagy ez miért jó neki? Hiába segítek be a házimunkával, adok pénzt a családi kasszába, egyszerűen minden nap a panaszkodásról szól. Hogy lehetne segíteni azon, felnőtt ember létére nem találja fel magát?

2015. dec. 12. 20:42
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
46%
Majd,ha ledolgozol te is minimum 50 évet, a napjaid egy bizonyos életritmus után "felborulnak",és otthon ülsz egyedül magányosan,amíg a párod dolgozik,vagy ne adj Isten már nem él,akkor majd te is megérted.
2015. dec. 12. 20:49
 2/13 A kérdező kommentje:
Nincs egyedül, nagyszülő is ott lakik, jól kijönnek.
2015. dec. 12. 21:03
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Mert nincs mással foglalkoznia és éppen ez a baj.

A szülőd, hozzászokott az állandó "hajtáshoz" bármennyire is utálta, valamilyen mélyen mégiscsak szerette! Ez most kiesett, nem tud magával mit kezdeni, ezért foglalkozik, jelentéktelen dolgokkal.

Sajnos ismerek olyan embert, aki korábban eléggé sok mindent fizetett. ilyen kassza, olyan kassza, aztán amikor végre vége lett mit csinált? első dolga az volt, hogy megköt még egy biztosítást. Pedig mindvégig mondta, hogy nincs neki erre/arra pénze, de amint lejárt, és lehetett volna egy kis plusz pénze ami megmarad, nem azt mondta hogy "jajj de örülök, hogy nem kell fizetnem", hanem, ú nézd milyen jó ez a biztosítás. Megkötöm. Megkötötte, és folytatta ugyanazt a "Jaj de szegény vagyok" szöveget.

2015. dec. 12. 21:08
 4/13 A kérdező kommentje:
Jójó, ez mind szuper, a legutolsó kérdésemre várok választ.
2015. dec. 12. 21:31
 5/13 anonim ***** válasza:

Hát, szerintem te nem sokat tehetsz.

A legtöbb ember egy idő után beleszokik az új ritmusba.

Az egyik ismerősöm apja egy évig "szenvedett", mielőtt ráérzett, mik azok a tevékenységek, amik nyugdíjasként is elégedetté teszik.

Egy másik ismerősöm viszont több, mint három éve nyugdíjas, és ugyanolyan "elveszett", mint az első hónapokban.

2015. dec. 12. 21:55
 6/13 anonim ***** válasza:

Sajnos vannak ilyen emberek.

Ezeknek a munka jelenti az egész életet.

Nem tudják magukat semmivel sem lekötni.

Az biztos,ha hosszabb távon ezt csinálja,én nem maradnék egy légtérben vele.

Attól,mert ő nem dolgozik,más igen.Így nyugalomra van szüksége.

Szerintem jobb,ha hamarosan elköltözöl.Nem egészséges nyugdíjas szülővel együtt lakni.

Mindenért téged fog csesztetni idővel.

2015. dec. 13. 03:05
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem nagyon tehetsz semmit.

Ez hasonló változás, mint amikor a gyerekek kirepülnek: az addigi menetrend drasztikusan megváltozik, egy csomó olyan dolog is megszűnik, ami keretet adott az életvezetéshez.

Ismerek olyan házaspárt, akik sok év munka után a nyugdíjban "leeresztettek". Lelassultak, és van idejük olyan gondokra is odafigyelni, amire munka mellett nem volt, mintegy keresnek maguknak idegeskedni valót.

Vagy megtalálja magát ebben az új életvitelben, vagy nem. Ez ilyen.

2015. dec. 13. 08:25
 8/13 anonim ***** válasza:
46%

"Szerintem jobb,ha hamarosan elköltözöl.Nem egészséges nyugdíjas szülővel együtt lakni."

Szerintem ez nem túl építő javaslat.

Mert ha abból indulunk ki, hogy az illető nem azért költözik, mert mondjuk saját családot alapít vagy jobb munkahely közelébe költözik, hanem "csak" azért, mert a másik "nehezebben elviselhető", akkor ez azt jelenti, hogy az ember pont akkor hagyja cserben a szülőt, amikor elkezdődne az a korszak, amikor szükség lenne rá. Ez olyan, mintha a gyereket kirakná a szülő valamelyik dackorszakban.

Szerintem adj egy esélyt a szülőnek, nehéz időszak ez neki, de ha van egy kis szerencséje, pár hónap után túl lesz a nehezén. Egy egészen más életmódba kell most belerázódnia.

Mindemellett ülj le vele egy beszélgetésre, mondd el, hogy megérted, hogy most nagy váltás neki az új életforma, DE neked ne adjon feladatokat, mert így is van elég dolgod (amiben segítségre van szüksége, abban természetesen amennyire telik tőled, segítesz).

Azt mondod, ég benne a tettvágy. Próbáld hasznos mederbe terelni az energiáit:) Nem azt mondom, hogy használd ki, de biztosan vannak olyan dolgok, amiket tényleg meg KELL csinálni, meg is tudna csinálni, viszont a munkába járó családtagoknak nincs ideje rá... A legjobb lenne valamilyen olyan feladat, amit naponta végezni kell, hogy visszahozza a rendszerességet az életébe.

Tudom, hogy sablonos javaslatnak tűnik, de ha szereti az állatokat, esetleg vesd fel, hogy hozzatok egy foglalkozásigényes állatot a házhoz, hadd fárasszák le egymást:)

2015. dec. 13. 08:28
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
Neked milyen érzés lesz majd feldolgozni ennyi idős korban ,hogy nem fogsz már annyit élni mint eddig? Huszonévesen könnyű károgni...majd ha megcsap az a bizonyos szellő, rájössz.
2015. dec. 13. 10:40
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszi az építő jellegű komemnteket.

9: nyilván van egy jósgömmböd, hogy ezt tudod előre, add már kölcsön.

6: alapból nem teljesen egészsgées már dolgzoó korban szülővel lakni, de egyszerűen nem engedhetem meg magamnak a különköltözés luxusát, összeköltözni senkivel nem tudok, inkább a családomhoz alkalmazkodom, mint vadidegenekhez.

7: én is ezt érzem/ettől tartok

8: nem érzem magam abban a pozícióban, hogy házimunkát osszak rá, ő mindig is pedánsabb volt nálam, bőven tudna mit csinálni, ha akarna. Illetve ha bírná. Mióta itthon avn, minden egészségügyi baja van, ami szerintem tuti lelki eredetű. Egyszerűen a panaszkodáson és problémák generálásán kívül mintha alig járna más a fejében... Rég megcsinálhatot volna dolgokat vagy hívhatot volna például egy hviatásos takarítót, hogy megcsinálja neki, még ki is fizetném, de egyszerűbb a kínlódás és a panaszkodás...

2015. dec. 13. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!