Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Karácsony és gyermekünk, ki...

Karácsony és gyermekünk, ki hogy látja ezt a dolgot?

Figyelt kérdés

A férjemmel rég elhatároztuk, hogy a Karácsony szelleméből a szépet fogjuk átadni a kislányunknak. Az eddigi tervek alapján az ajándék tabu, mert nem szeretnénk, ha az anyagiasságról szólna a szeretet ünnepe. Ez azonban rengeteg aggodalmat ébresztett bennünk, mert ugye, mind tudjuk, milyen világban élünk... Pl.: Hogyan fogja viselni, ha emiatt az iskolában vagy az óvodában csúfolni fogják, mondván ő nem kap semmit? Mi is az ajándékok miatt készültünk gyermekként úgy a Karácsonyra, vajon neki ugyanolyan élmény lesz-e az adventi készülődés, ha a végén nem hoz a Jézuska semmit, hanem mi készítünk a Jézuskának ajándékot pl.: jó tettekből feldíszített angyalka formájában?

A fentiekre sem tudom a választ, bizonytalankodom...így arra gondoltam, hogy minimalizáljuk a dolgot, szerény, de érzelmekben annál gazdagabb Karácsonyi ajándék gyanánt idén (másfél éves) varrnék neki egy rongybabát, hogy mégis legyen miért ünneplőbe öltöztetnie a kis lelkét. DE...megint visszatértek az aggodalmaim: Ha csak ilyen ajándékokat kap, hogyan fogja megélni, ha esetleg ezért más gyerekek a jövőben csúfolni fogják, mondván: "Én tabletet kaptam, Te meg csak ilyen kis bóvli dolgot?"

Sajnálom őt előre, amiért másképpen fog zajlani nálunk az ünnep, de ezt érzem helyesnek, mert azt szeretném, ha majd ezen szisztéma mentén megértené a lényegét a Karácsonynak.

Remélem nagyjából sikerült érthetően átadnom nektek a dolgot, mert nagyon számítok az észrevételeitekre és a véleményetekre. Az az opció teljesen kizárt, hogy óriási, drága ajándékok lesznek a fa alatt...és nem a pénz, hanem az elv miatt. Egyébként egész évben kap becsomagolt ajándékokat, de ez az egy alkalom, amikor ki szeretném zárni a fogyasztói társadalom nyomását az életünkből.

Köszönöm a válaszokat előre!

2015. dec. 4. 18:32
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
25%

Pont ennyi idős a lányunk.

Felnőttek között megállapodtunk, hogy nincs ajándékozás, mert mindenkinek van mindene, amire meg vágyna (pl. egy Ferrari :)), azt úgyse tudják megvenni.

A gyerek kap egyedül ajándékot, illetve a nagyszülők a gyerekkel kapcsolatos cuccokat kapnak (pl. naptár a gyerek fotóival, egérpad, stb.), mert nem egy nagy tétel, de több ezer fotót se unnak meg az unokáról.

Viszont jöttek a kérdések, hogy mit vegyenek neki. Némi gondolkodás után mondtuk, hogy két feltétel legyen meg: nagyon csicsás, csillogós, macis, figurás csomagolópapír és DOBOZ. Ezen belül viszont bármi lehet. Faág, PET palack, rongybaba, plüss, esetleg könyv (imádja a keménylapos rajzos könyveket). Kis értékben, de sok ajándékot fog kapni.

Másfél évesen még a csodáról szól egy ünnep. Ott van valami titokzatos dolog vonzó csomagolásban (lásd csicsás, állatfigurás csomagolópapír). Kibontja, örül neki. Lehet, hogy egy 10 centis maci, vagy egy faág, neki mindegy lesz. De bontogatni fogja, aztán a dobozzal fog a legtöbbet játszani - ezért kértük, hogy dobozban legyen az ajándék, például cipősdobozban. Ki-be pakolhat később bele, ráteheti a fedelét, leveheti.

Így különösebb anyagi vonzata nincs a dolognak, de a gyerek örülni fog neki. Nagyobb korában már ezen változtatunk, de amíg hisz a mikulásban, jézuskában, húsvéti nyusziban, addig az ajándékbontogatás örömét nem vesszük el tőle. A megoldás az, hogy egyelőre nem kell drága ajándékokat venni.

Azt is kértük, hogy az ajándék mellé készüljenek egy mesével. GYerekkorom egyik élénk emléke, amikor apukám hozott egy kavicsot egy üzleti útról. Fantasztikus mesét, történetet kerekített hozzá, én meg talizmánként imádtam a kavicsot évekig. Pedig jó anyagi helyzetben éltünk.

Amikor kamasz lettem és kifejezetten értékes ajándékokra tartottam igényt (laptop, stb.), akkor már feltételhez kötötték. Jó tanulmányi átlag, stb. Ha nem teljesült, akkor buktam. De kamaszként ezt már felfogja és elfogadja az ember. Másfél évesen még nem tart ott a kognitív fejlettség, hogy megértsen ilyet. Sőt, ott hosszútávú elvárásokat se támaszthatsz émg, hiszen ő a jelenben él. Egy hét már beláthatatlanul hosszú időszak számára.

2015. dec. 5. 17:35
 32/36 anonim ***** válasza:
80%

Azért ez a szentbeszéd nemtudom minek, kedves utolsó, mikor a ti megoldásotok egy fikarcnyival sem különb :) most kap a gyerek egy dobozt valami 5 filléres szarral kitömve (amit a kérdező is feldobott), később meg semmit.

Faág meg rongybaba, anyám...

2015. dec. 5. 17:43
 33/36 SzMHZs ***** válasza:
93%

Szerintem normális nevelés mellett semmi baja nem lesz attól, ha kap ilyenkor ajándékot. Én is mindig kaptam, többnyire hasznos dolgokat, ruhát, könyvet, de kiskoromban többnyire olyanokat is, amikre vágytam, anyu megjegyezte őket és karácsonykor azokból vett meg valamit. Ennek ellenére nem azért várom az ünnepeket, hogy kapjak valamit, hanem szeretem a hangulatot, feldíszíteni a lakást, sütni, jókat enni. Szóval nem az ajándékon vagy annak nagyságán, értékén fog múlni.

Arra viszont emlékszek, nálunk általánosban mindig megkérdezték karácsonyi szünet után a tanárok is, hogy na ki mit kapott. Volt egy srác, aki nem akarta elmondani, mert mint később kiderült, ő csak ruhát kapott (nem voltak szegények), de ugye a legtöbben kaptak valami "menő" dolgot is, és szégyellte elmondani, hazudni meg nem akart. Nálunk emiatt nem volt csúfolódás, de el tudom képzelni, hogy bizony a gyerekek cikizhetik, aki nem kap semmit, vagy pletykálnak stb. Persze úgy csináljátok, ahogy jónak látjátok, csak szerintem kár ebből ekkora ügyet csinálni, meg szenteskedni, hogy jó tettekkel díszítsünk, meg stb, na ezt biztos nem fogja kicsiként érteni. Ha máskor kap ajándékot, akkor szerintem hülyeség ezt kiemelni, hogy na most csak azért se, mert mindenki más kap.

2015. dec. 5. 18:29
 34/36 anonim ***** válasza:
42%

Amúgy, szerintem itt évekre bontva kell kicsit nézni a kérdést.

Egy 1,5-2 évesnek bőven jó a rongybaba, szeretni fogja, és nem kell neki tabletet venni. De más igényei lesznek egy 6 és más egy 10-14 évesnek, ahol viszont kell egy kompromisszumos határ.

Annyit hozzá tennék, hogy nem csak attól lesz menő egy gyerek, ha iphone 12 van a kezében. És nem is azt kell csinálni hogy karácsonyra kap 120 barbit, 52 furby-t meg még 10 ajándékot csak mert mindet kéri.

2015. dec. 5. 20:50
 35/36 anonim ***** válasza:
100%

Csak az elejét olvastam el.

Az a véleményem, nem csak rólatok, hanem úgy relatíve nagyon sok mostani szülőről, hogy annyira igyekeztek tökéletesen, jól, helyesen nevelni a gyereketeket, hogy ezzel basszátok el az egészet. Ez a most felnövő generáció lesz az, aki a szüleit még sokkal jobban fogja utálni, mint a mostaniak, nem csak tinédzserként, de felnőttként is.

2015. dec. 6. 13:19
 36/36 anonim ***** válasza:
79%
Na ezzel a baromsággal csak annyit lehet elérni, hogy valóban egy pénzéhes nő legyen a gyerekből, mert az lesz az emléke a karácsonyról, hogy rajta mennyire spóroltak a szülei, egy rongyot kapott, míg mások szép ajándékokat. Felnőttkorban ezt a pénzzel fogja kompenzálni majd és éppen ő lesz az akinek az ajándékokról fog szólni az ünnep, mert gyerekkorában nem kapott semmit és a másik megközelítés (drága ajándékok) abszolút vonzó lesz számára.
2016. máj. 9. 13:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!