Karácsony és gyermekünk, ki hogy látja ezt a dolgot?
A férjemmel rég elhatároztuk, hogy a Karácsony szelleméből a szépet fogjuk átadni a kislányunknak. Az eddigi tervek alapján az ajándék tabu, mert nem szeretnénk, ha az anyagiasságról szólna a szeretet ünnepe. Ez azonban rengeteg aggodalmat ébresztett bennünk, mert ugye, mind tudjuk, milyen világban élünk... Pl.: Hogyan fogja viselni, ha emiatt az iskolában vagy az óvodában csúfolni fogják, mondván ő nem kap semmit? Mi is az ajándékok miatt készültünk gyermekként úgy a Karácsonyra, vajon neki ugyanolyan élmény lesz-e az adventi készülődés, ha a végén nem hoz a Jézuska semmit, hanem mi készítünk a Jézuskának ajándékot pl.: jó tettekből feldíszített angyalka formájában?
A fentiekre sem tudom a választ, bizonytalankodom...így arra gondoltam, hogy minimalizáljuk a dolgot, szerény, de érzelmekben annál gazdagabb Karácsonyi ajándék gyanánt idén (másfél éves) varrnék neki egy rongybabát, hogy mégis legyen miért ünneplőbe öltöztetnie a kis lelkét. DE...megint visszatértek az aggodalmaim: Ha csak ilyen ajándékokat kap, hogyan fogja megélni, ha esetleg ezért más gyerekek a jövőben csúfolni fogják, mondván: "Én tabletet kaptam, Te meg csak ilyen kis bóvli dolgot?"
Sajnálom őt előre, amiért másképpen fog zajlani nálunk az ünnep, de ezt érzem helyesnek, mert azt szeretném, ha majd ezen szisztéma mentén megértené a lényegét a Karácsonynak.
Remélem nagyjából sikerült érthetően átadnom nektek a dolgot, mert nagyon számítok az észrevételeitekre és a véleményetekre. Az az opció teljesen kizárt, hogy óriási, drága ajándékok lesznek a fa alatt...és nem a pénz, hanem az elv miatt. Egyébként egész évben kap becsomagolt ajándékokat, de ez az egy alkalom, amikor ki szeretném zárni a fogyasztói társadalom nyomását az életünkből.
Köszönöm a válaszokat előre!
Nálunk van ajándékozás, de ettől még szeretetteljes a Karácsony. (És nem csak a Karácsony.) Nem esünk túlzásokba. Csak a legszűkebb családban ajándékozunk, nem óriási értékben. De mindig valami olyat, aminek a másik örül, valami személyes, nem valami divat vagy tucatajándék.
Szerintem maga az ajándék nem jelenti azt, hogy csak arról szól az ünnep.
Vallásosak vagytok? Ha nem akkor mire föl ez a nagy lelkizés? Egyébként abban teljesen igazad van, hogy nem kell minden fölösleges kacattal elhalmozni a gyereket, de amit te akarsz az meg már a ló túl oldala. Ha mondjuk kap egy szép babát, vagy egy nagyobb plüssállatot (ha még nincs otthon másik 500), vagy ha nagyobb lesz akkor egy puzzlet vagy egy legot, attól még nem lesz anyagias p_tsa. Ellenben ha azt látja, hogy mások kapnak, ő meg nem, nem lesz az az isten aki elmagyarázza neki, hogy ez az "ő érdeke", hiszen valójában nem is az.
De mindamellett, hogy ott lesz egy nagy masnis doboz a fa alatt még lehet együtt készülődni, lehet együtt kézműveskedni, lehet gyertyafénynél karácsonyi dalokat énekelni. Próbálj az aranyközépútra törekedni, a végletek sose jók.
Ha egész évben kap ajándékokat, akkor miért pont Karácsonykor kell kizárni teljesen az ajándékot?
Ha sajnálod előre, Te sem vagy meggyőződve a tetteid helyességéről. Nem arról kell szólni a Karácsonynak, hogy milyen drága ajándékot kapunk, de az ajándék, különösen a gondosan megválasztott, személyre szóló, esetleg készített ajándék ma már igenis hozzátartozik a Karácsony ünnepköréhez. Ettől még megérti egy gyerek a karácsony lényegét, ha jól neveled.
Nálunk mindig voltak ajándékok és mégsem az anyagiasságról szólt az ünnep. Gyerekkoromban általában egy db tárgyi ajándékot kaptam, mellé csokit meg narancsot. Ennyivel el volt intézve, nem volt több tucat doboz a fa alatt, mégsem éreztem úgy, hogy keveset kapnék. De ha nem kaptam volna semmit, az rosszul esett volna.
Egy nagyobb gyereknek el tudod magyarázni, hogy miért nem kap ajándékot, és meg is tudja magát védeni, ha emiatt bárki csúfolná. De egy kisgyereknek, aki még hisz a Jézuskában, mit fogsz mondani, amikor odamegy hozzád szomorú szemekkel, hogy "Anyuci, miért van az, hogy a Jézuska mindenkinek hozott ajándékot, csak nekem nem? Talán ennyire rossz gyerek vagyok?" Azt mégsem mondhatod neki, hogy "Mert a Jézuska nem is létezik, és egyébként is ne legyél ilyen materialista!" A gyerek csak annyit fog majd fel az ünnepekből, hogy minden kisgyerek kap ajándékot, csak ő nem...
NEM, nem kell sajnálni a gyereket, ha megtanulja, hogy ugyan KAP ajándékot (mert azt nem tartom jónak, hogy semmit ne kapjon), amit szeretettel készítenek neki, és ami tényleg örömet szerez, akkor annak örülni fog. Neki ez lesz a természetes, és az iskolás korában már nem is jut eszébe az ajándékot pénzzel mérni. Az ilyen megjegyzésre, hogy "Én tabletet kaptam, Te meg csak ilyen kis bóvli dolgot?" egyböl azzal válaszolja meg, hogy neki AZ okozott örömet, amit kapott, és nem az, ami DRÁGA!
Ettöl függetlenül nem tartom lényegenek ennyire mereven, kategórikusan elzárkózni az ajándékok elöl, mert késöbb lehet olyan (reális értékü) vágya, amit szeretne megkapni és akkor azt kaphatja karácsonyra is. Ugyanis az lenne gond, hogy karácsonykor, - amikor mindenki KAP valamit, akkor azt, amit szeretne, és amit máskor megvennétek neki -, ö ELVBÖL nem kaphatja meg, MERT karácsony van.
A "becsomagolt ajándékok" mindig valami ünnepi alkalomra valók, és ebbe azért a karácsony is beletartozik. Egyszerüen csak a helyes mértéket kell megtalálni, meg arra figyelni, hogy ne az ajándékon legyen a fö hangsúly, hanem a családi együttléten, amit szereteben és egymásrafigyelésben töltsetek el.
Akkor adjatok neki hasznos ajándékokat.
Pl.:Mikor sulis lesz következőévben akkor iskolatáskát vagy ha mondjuk szüksége van valamire akkor azt.
Persze az csoportjától/osztályától is függ mennyire hülyék Ha abba az osztályba járna ahova én jártam általánosba akkor szét szaggatják.
Alapvető tévedés, hogy a karácsony a szeretet ünnepe.
Erre a tévedésre rakódott rá a fenyőfa, ajándékozás, zabálás, rokonozás, csingi-lingi, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!