Karácsony és gyermekünk, ki hogy látja ezt a dolgot?
A férjemmel rég elhatároztuk, hogy a Karácsony szelleméből a szépet fogjuk átadni a kislányunknak. Az eddigi tervek alapján az ajándék tabu, mert nem szeretnénk, ha az anyagiasságról szólna a szeretet ünnepe. Ez azonban rengeteg aggodalmat ébresztett bennünk, mert ugye, mind tudjuk, milyen világban élünk... Pl.: Hogyan fogja viselni, ha emiatt az iskolában vagy az óvodában csúfolni fogják, mondván ő nem kap semmit? Mi is az ajándékok miatt készültünk gyermekként úgy a Karácsonyra, vajon neki ugyanolyan élmény lesz-e az adventi készülődés, ha a végén nem hoz a Jézuska semmit, hanem mi készítünk a Jézuskának ajándékot pl.: jó tettekből feldíszített angyalka formájában?
A fentiekre sem tudom a választ, bizonytalankodom...így arra gondoltam, hogy minimalizáljuk a dolgot, szerény, de érzelmekben annál gazdagabb Karácsonyi ajándék gyanánt idén (másfél éves) varrnék neki egy rongybabát, hogy mégis legyen miért ünneplőbe öltöztetnie a kis lelkét. DE...megint visszatértek az aggodalmaim: Ha csak ilyen ajándékokat kap, hogyan fogja megélni, ha esetleg ezért más gyerekek a jövőben csúfolni fogják, mondván: "Én tabletet kaptam, Te meg csak ilyen kis bóvli dolgot?"
Sajnálom őt előre, amiért másképpen fog zajlani nálunk az ünnep, de ezt érzem helyesnek, mert azt szeretném, ha majd ezen szisztéma mentén megértené a lényegét a Karácsonynak.
Remélem nagyjából sikerült érthetően átadnom nektek a dolgot, mert nagyon számítok az észrevételeitekre és a véleményetekre. Az az opció teljesen kizárt, hogy óriási, drága ajándékok lesznek a fa alatt...és nem a pénz, hanem az elv miatt. Egyébként egész évben kap becsomagolt ajándékokat, de ez az egy alkalom, amikor ki szeretném zárni a fogyasztói társadalom nyomását az életünkből.
Köszönöm a válaszokat előre!
Most így komolyan elképzeltem, hogy a te gyereked kap egy lyukas zoknikból készült rongybabát, amivel édesanyám gyerekkorában (55 éve) szúrták ki az olyan szegény gyerekek szemét, akiknél enni sem volt mit. És hogy mennyire fog örülni neki :)
Komolyan nem értem, hogy akinek ez eszébe jut azzal mi a fene gond van agyilag??
Eleve ez a szeretet ünnepe maszlag egy baromság. Te csak karácsonykor szeretsz? Másrészt, ha közösségbe kerül, már hetekkel korábban megy a karácsonyi készülődés, ki mit szeretne, stb. A te lányod már kiscsoportban ki lesz közösítve, mert a többi gyerek nem fogja érteni, csúfolni fogják, és a fene nagy szeretet meg feldíszített lélek helyett a gyerekedben csak CSALÓDÁS lesz. Nem kell rogyásig pakolni a fa alját ajándékkal, mert nem ez a lényeg, de ha kirekeszted ebből azzal pont a gyermeki lelkét rombolod.
Te is szeretted gyerekkorodban a karácsonyt az ajándékokkal, a gyereket meg megfosztanád ettől? Szívtelen vagy.
Utolsó, ez szomorú, ilyenek a gyerekek :(
Ugyanakkor a kérdező nem él mélyszegénységben, az ő gyereke nagyon hamar meg fogja tanulni, hogy hazudjon. Mit kaptál? Ő meg mond valamit... így elkerüli, hogy piszkálják, de kegyetlenül fogja bántani hogy a szülei ilyen helyzetbe hozták. Tudom, mert én is így nőttem fel... :(
Atya ég! Nagy az Isten állatkertje es valóban, tenyleg túl kicsi az a kerítés. Kérdező, neked baj van az agyaddal. En ismerek ilyen szülőt, mint te, és bevallom borzasztóan sajnálom a gyerekét...
Az en kisfiam is masfel eves, es mar megrendeltem az ajándékait...sot, kapaszkodj meg, az ovis unokahugaimnak is. Ha azt gondolod, h rgy jatekautotol vagy egy babatol lesz anyagias a lanyod, veled komoly bajok vannak.
Nálunk lesz ajándékozás, meg bazi nagy boldogság is attol az örömtől amot majd a fiam arcán latok. Szanalmas vagy.
Nekem sem tetszik ez az anyagias, vásárlásmániás társadalom, amelyben élünk. De mivel ebben élünk és teljesen nem tudjuk függetleníteni magunkat, mi a középutat próbáljuk követni. Szerintem úgy is lehet tudatosan élni, ha nem megyünk el remetének. Ajándékdömping nálunk sincs, viszont mindig kap a gyerek karácsonyra és más ünnepekre is ajándékot. Mindig jó minőséget veszünk, ami nem landol 1 hét múlva a kukában. Olyat, amit csak úgy hétköznap nem kapna meg, mert ahhoz drága, de amire vágyik...., ilyeneket kap szülinapra is. Nem erre hegyezzük ki a dolgot, hanem a nyugodt és szeretetteljes készülődésre. Kimaradunk a karácsony előtti vásárlási lázból, az ajándékokat postán rendelem meg. Egyszer megyek csak el egy nagy-bevásárlásra, amikor megveszem a halat, szaloncukrot stb. A várakozás azzal telik, hogy sütök a kicsivel mézeskalácsot, dekorálunk,elmegyünk sétálni és megnézzük a környező házakon a fénydíszeket... Írunk a Jézuskának levelet, ami nem csak arról szól, hogy mit szeretne ajándékba a gyerkőc, hanem kérünk mindenkinek békét, boldogságot, leírjuk hogy a következő évre min fogunk változtatni, pl. sűrűbben meglátogatjuk a dédit, kedvesebbek leszünk mindenkivel....
Szerintem így sikerül a szeretet jegyében telnie az ünnepeknek. Ha nem kapna a gyerek semmit, akkor keserűséget érezne, csalódást, amihez nem tud szeretet társuljon, tehát én ezt ártalmasnak vélem.
Azért ennyire nem kell átesni a ló túloldalára. Attól, hogy van valami normális ajándék a fa alatt, nem jelenti,hogy az egész az ajándékokról szól. Azért van különbség aközött,hogy valaki mindenféle felesleges kacatot kap, tabletet gyerekként, vagy kap pl. legót vagy építőkockát, babát, valamit aminek örül.
Anyósomék hithű katolikusok, és náluk is van ajándékozás, persze nem nagy ajándékok,a lényeg, hogy örömet szerezzenek. Amúgy már előtte minden család a rokonságba, barátoknak csinálnak személyre szóló gyönyörű adventi koszorút,nálunk is az asztal dísze. Két éves az unoka, hát biztos nem marad ajándék nélkül.(főleg,hogy tőlünk is kap). A lényeg, az öröm, hogy gondolkozunk mivel okozunk örömet a másiknak. Attól még meghitt, szép, van karácsonyi dal éneklés, beszélgetés, mise, finomságok, szeretet.(ami amúgy egész évbe van egy normális családnál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!