Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Karácsony és gyermekünk, ki...

Karácsony és gyermekünk, ki hogy látja ezt a dolgot?

Figyelt kérdés

A férjemmel rég elhatároztuk, hogy a Karácsony szelleméből a szépet fogjuk átadni a kislányunknak. Az eddigi tervek alapján az ajándék tabu, mert nem szeretnénk, ha az anyagiasságról szólna a szeretet ünnepe. Ez azonban rengeteg aggodalmat ébresztett bennünk, mert ugye, mind tudjuk, milyen világban élünk... Pl.: Hogyan fogja viselni, ha emiatt az iskolában vagy az óvodában csúfolni fogják, mondván ő nem kap semmit? Mi is az ajándékok miatt készültünk gyermekként úgy a Karácsonyra, vajon neki ugyanolyan élmény lesz-e az adventi készülődés, ha a végén nem hoz a Jézuska semmit, hanem mi készítünk a Jézuskának ajándékot pl.: jó tettekből feldíszített angyalka formájában?

A fentiekre sem tudom a választ, bizonytalankodom...így arra gondoltam, hogy minimalizáljuk a dolgot, szerény, de érzelmekben annál gazdagabb Karácsonyi ajándék gyanánt idén (másfél éves) varrnék neki egy rongybabát, hogy mégis legyen miért ünneplőbe öltöztetnie a kis lelkét. DE...megint visszatértek az aggodalmaim: Ha csak ilyen ajándékokat kap, hogyan fogja megélni, ha esetleg ezért más gyerekek a jövőben csúfolni fogják, mondván: "Én tabletet kaptam, Te meg csak ilyen kis bóvli dolgot?"

Sajnálom őt előre, amiért másképpen fog zajlani nálunk az ünnep, de ezt érzem helyesnek, mert azt szeretném, ha majd ezen szisztéma mentén megértené a lényegét a Karácsonynak.

Remélem nagyjából sikerült érthetően átadnom nektek a dolgot, mert nagyon számítok az észrevételeitekre és a véleményetekre. Az az opció teljesen kizárt, hogy óriási, drága ajándékok lesznek a fa alatt...és nem a pénz, hanem az elv miatt. Egyébként egész évben kap becsomagolt ajándékokat, de ez az egy alkalom, amikor ki szeretném zárni a fogyasztói társadalom nyomását az életünkből.

Köszönöm a válaszokat előre!

2015. dec. 4. 18:32
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez elég nagy katyvasznak tűnik így... Szerintem egy tök felesleges dolgon agyaltok aminek a gyerek issza meg a levét.

Akárhogy nézzük, egy gyereknek szerintem olyan 14 éves korig a karácsony fénypontja az ajándékozás. Mi is mindig azt vártuk a legjobban, mert tudtuk hogy megkapunk valamit amire nagyon vágyunk. Volt hogy napokkal azelőtt már kerestük a lakásban és meg is találtuk de nem bonthattuk ki...szerintem gyerekként nincs ehhez fogható érzés.

Már az is zavaros, hogy pont a karácsonyt akarod ezzel "tönkretenni" máskor pedig elhalmozod ajándékokkal...akkor inkább legyen fordítva.

Mondjuk alapból egy 1,5 évesnél még nem azon kell agyalni hogy mi lesz ha tabletet akar...hol van még az. Arról nem is beszélve hogy a semmi és a tablet között azért van rengeteg dolog ami ajándék lehet.

Szerintem pont az a baj, hogy te nem látod a gyerek szemével a karácsony "értelmét". Szeretet meg süket duma...azt mindig meg kell neki adni, pont ebben tartom képmutatásnak a karácsonyt sokaknál, hogy nem úgy kéne kezelni hogy "ez a szeretet napja ma hú de szeretlek", a szeretetet folyamatosan adni kell...

2015. dec. 4. 20:09
 12/36 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon buta az az ember, aki attól fél, hogy az ajándékkal kényezteti el/rontja el a gyerekét.

Elkényeztetni, félrenevelni akkor fogod, ha mindent megengedsz neki, le sem szarod érzelmileg és így tovább.

Ha veszel neki ünnepnapokra ajándékot, aminek örül, amit vár, amiről mesélhet másoknak, amivel játsszhat vagy amire emlékezhet az egy olyan élmény, amitől nem fosztanék meg egy kisgyermeket sem.

Dehát a te bajod, ha az elbaszott félelmeid fontosabbak a lányod gyerekkoránál.

2015. dec. 4. 20:12
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

"ez az egy alkalom, amikor ki szeretném zárni a fogyasztói társadalom nyomását az életünkből"

Ez meg akkora birka szöveg. Ezzel sem zárod ki, csak másfajta nyomást gyakorolsz az ünnepre...

Az a baj, leírásod alapján te pont fordítva csinálsz mindent mint kellene....

Egész évben ajándékokat adsz neki...aztán pont azon a napon, mikor mindenki más ajándékot kap, akkor arcon csapod azzal hogy "bocs te nem, de azért öleld meg a mamit"...

Ráadásul nekem gyomrom kifordul ettől a "szerény, de érzelmekben annál gazdagabb" szövegtől is. Az érzelmek maguktól jönnek, amit az adott pillanat, hangulat hoz, nem lehet X évre előre megtervezni, naptárba írni hogy na mai napon érzelmeskedünk. Főleg akkor nem ha alapból rossz érzést keltesz a gyerekben azzal hogy "nem kapsz ajándékot mert a szüleidnek hülye elveik vannak".

Na meg visszatérve az elejére, vicces hogy a fogyasztói társadalom nyomásának kizárásáról beszélsz, közben meg hetekkel karácsony előtt azon agyalsz hogy mi lesz majd az elkövetkezendő 10+ karácsonykor...

2015. dec. 4. 20:39
 14/36 anonim ***** válasza:
97%
Pont a napokban nosztalgiáztam, hogy milyen melengető és varázslatos érzés volt, amikor hittem még a Mikulásban/Jézuskában/Télapóban és örültem az "általa hozott" apróbb ajándéknak is vagy pl. a lehetőségnek, hogy kileshetem, amíg a csizmámba vagy a fa alá csempész valamit.Szerintem egy gyereknek picit varázslatos érzés az ünnepi várakozás . Nem volt soha rongyrázós karácsonyozás nálunk, inkább az együttlétről szólt. Sokszor kaptam pl. társasjátékot, így adott volt az ünnepek alatti közös program. Ha lesz gyerekem remélem vele majd egy picit újraélhetem ezeket.
2015. dec. 4. 20:41
 15/36 anonim ***** válasza:
87%
a gyerekeknek x ideig lövésük sincsen az ajándékok értékéről,ez majd suliban jön elő,szerintem ott is inkább felsőben(ha egyáltalán előjön)...arról viszont van,hogy a Mikulás és a karácsony egy csoda dolog,mikor az ő vágyaik teljesülnek,mert egész évben nem kaphatta meg anyuéktól az áhított óriás lego készletet,de a Jézuska tudta a gondolatait és megadta neki..beteljesülés...én gyerekként(és most felnőttként is)imádok ajándékot kapni...szerintem is álszent maszlag,hogy csak úgy lehet átélni az ünnepet,hogy nem veszel drága ajándékot...én inkább fizetek,de olyat adok,amire az illető (legyen az gyerek v felnőtt) vágyik...és nem csak ezen a 3 napon szeretjük egymást kötelezően,hanem havonta 2szer találkozunk a 2-300km-re élő nagyszülőkkel,majdnem minden este skype-olunk velük,minden egyes vacsorát együtt tölt a "kiscsaládunk" és még sorolhatnám...mert erre van igényünk,egymásra a hétköznapokban...
2015. dec. 4. 20:54
 16/36 anonim ***** válasza:
100%
Vegyél a gyereknek ajándékot.
2015. dec. 4. 21:29
 17/36 anonim ***** válasza:
100%

A ti felfogásotok sajnos pont ugyanúgy a ló túloldalán van, mint azon szülőké, akik minden szrt megvesznek a gyereküknek.

"elhatároztuk, hogy a Karácsony szelleméből a szépet fogjuk átadni a kislányunknak."

Ez pontosan mégis mit jelent? A szeretetet, a családot, a karácsonyfát vagy a döglött pontyot a halászlében?

A szeretet és a család számomra épp azt jelenti, hogy odafigyelek, hogy a másikat mivel lehetne megörvendeztetni, és karácsony napján ezt meg is kísérlem. A lányod sem felszínes, sem követelőző nem lesz attól, ha karácsonyra kap egy szép babát, egy színes és izgalmas játékot vagy akármit, ami a kis szívét felvidítja.

Mivel még csak másfél éves, az ellenkezőjétől sem lesz boldogtalan, hiszen egyelőre fogalma sincs erről az egész karácsonyosdiról. Később viszont őt bántjátok azzal, ha ráerőltetvén a karácsonnyal kapcsolatos nagyon torz nézeteiteket, megfosztjátok attól az élménytől, amiben viszont nektek mindig is részetek volt.

2015. dec. 4. 21:29
 18/36 anonim ***** válasza:
100%
Ha szereted a gyerekedet, akkor is szereted, ha szart se kap, és akkor is, ha húsz tabletet veszel neki. Vagy ha te adnál neki valami drága dolgot, amire vágyna, mondjuk valami menő bicajt, akkor úgy érzed, csökkenne a gyereked iránt érzett szereteted?
2015. dec. 4. 21:48
 19/36 anonim ***** válasza:
96%

Mennyire álságos vagy! Bevallod, hogy te is mennyire örültél gyerekként az ajándéknak utána meg megfosztod a lányodat ettől a várakozástól...

Nem kell vagyonokat költeni, a meglepetés a lényeg. Mi mindig olyan játékot veszünk, amivel tudunk együtt is játszani vele a fa alatt, szép családi emlék.

Nálunk mindenki kapott gyerekként ajándékot, felnőttként pedig ugyanezek az emberek simán megbeszélik,h nem veszünk egymásnak, csak a gyerekeinknek. Nem lettek tőle követelőzök.

Illetve mi van ha a nagyszülők vesznek neki? Megtiltjátok? Vagy ha a suliban lesz névhúzás és mindenki vesz a másiknak ajándékot, akkor a lányod nem vehet benne részt? Ha lesz ovis vagy sulis adventi vásár a lányod nem mehet? Ha közösen készítenek az oviban valami karácsonyi ajándékot a szülőknek, akkor a lányod nem csinálhatja? Ha karácsonyi csomagolási technikákat tanulnak rajz órán, a lányod nem csinálhatja és egyes? Ha ő szeretne meglepni valami aprósággal, amit a zsebpénzéből spórol össze, kidobod?

2015. dec. 4. 22:35
 20/36 anonim válasza:
95%
Szegény gyerek... Előre látom, hogy 15 éves korára gyűlölni fogja ezt az ünnepet.
2015. dec. 4. 22:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!