Nektek mi arról a véleményetek, ha a szülő nem támogatja a gyerekét, mert anno őt sem támogatták?
Persze ezt most nem úgy értem, hogy le akarnám húzni a szüleimet. De albérletben vagyok, dolgozok, saját lakást szeretnék. Sajnos még nincs elég pénzem a saját lakásra, pedig egy csomó pénz elmegy a bérleti díjra, ennyi erővel abból fizethetném a törlesztést és nincs az, hogy hipp-hopp költözzek el.
Beszélgettem erről a szüleimmel, azt mondták, hogy nekik van 5 milliójuk félretéve. Próbáltam volna megbeszélni, hogy adjanak kölcsön (nem kell örökbe!) és én visszafizetem a pénzt, mert hitelt nem igazán szeretnék felvenni, de ha hozzátennék még 3 milliót ahhoz ami nekem van, abból már tudnék venni egy kétszobás kis lakást.
Nemet mondtak rá, azzal a kifogással, hogy nekik se segített anno senki, 28 éve ők is hitelre vettek lakást, úgy hogy apám külföldön ledolgozott 10 évet, anyám meg dolgozott 2 évet itthon, aztán elment gyesre, azóta se dolgozik... És hogy ők inkább garázsokat akarnak venni és azokat kiadni, mert mi van ha apám meghal, akkor anyám miből fog élni... Lesz_rom a pénzüket, de ez a gondolkodás milyen már? Közben meg az egész családot szidják, hogy senkire se lehet számítani...
Úgy kár a hitel mellett érvelni, ha a kérdező nem tudja a kezesek hiánya miatt felvenni.
Ha valamiért mégis feltudná:
A jövedelme elvesztése esetén a bérelt háza is megszűnik, illetve a szülőnek eltartási kötelezettsége keletkezik a kérdezővel szemben.
Ha a kérdező felvenné a hitelt, vagy marad a bérlet és a szülőknek nem jön be a "garázsbiznisz" akkor a "lose-lose" helyzet, mivel az eltartásra a kérdezőt nem is kötelezhetnék, mivel a jövedelmi helyzete nem engedné meg, illetve a szülők sem tudnák eltartani magukat.
Azaz a szülők hozzáállása elég "önkárosító".
Szerintem ügyes vagy hogy tudtál és akartál is összespórolni 3 milliót.
Szerintem a szüleid 5 ből kettőt adhattak volna. Nem az egész pénzüket kérted, és így igazad van.Nem az albérlet tulajának hanem a szülőknek fizettél volna. Egyébként az én szüleim adnának és adtak is. Mi először hitelt akartunk felvenni és ők ajánlották hogy vesznek házat és nem kell visszafizetnünk semmit. Elindítottak minket azóta nem is kérnénk semmit sem tőlük. Sajnálom, hogy nem bíznak benned eléggé. Megértem, hogy saját lakást akarsz. Az, hogy már összeszedtél 3 milliót nálam bizalomra adna okot. Nem egy léhűtő lehetsz aki ígérgetne és nem fizetne. Biztos ezért majd lepontoznak, de én adnék neked a szüleid helyében. Szerintem mutasd meg nekik, hogy te akkor is veszel saját lakást az ő segítségük nélkül.
32!
Szimpla baromság, amit írtál. A szülőknek nem kell eltartania a nagykorú gyereküket. Igényelhetett ugyan rokontartast, de kizárólag, hogy megitelnek neki, ha mégis, havi 5-10e forinttal messzire nem jutna.
31
Nincs teljesen igazad. Nem minden gyerek akarja bizonytalan anyagi helyzetbe belerángatni a szüleit. Van rá példa de nem mindenki. Amúgy egy normális gyerek mégis kihez mehetne segítséget kérni? Csak a szüleihez nem? Azt mondod hogy a kérdező szülei buknák a pénzüket ha a kérdező nem fizet. Komolyan akkora nagy bukta ha a gyerekemnek adok az 5 ből 2-t a lakásához? Tényleg akkora bukta ez? Nem lóversenyről beszélünk hanem a gyerekük lakásáról. Nem eldorbézolni akarja a kérdező, hanem saját lakást akar. A pénzüket a sírba nem tudják vinni. Még mindig kérhetné a szülő arra a lakásra a haszonélvezetet, vagy valamennyi tulajdon részt, és ha nem kapja vissza a gyerektől a pénzt, akkor is van része a lakásban, nélküle nem eladható stb.. Szóval semmi esetre sem bukta.
#33,35
A ptk az összes eltartást rokontartásként értelmezi(vagy abból indul ki), de vannak különös esetei, pl: volt házastárs eltartása...
A rokontartásról a következőképpen rendelkezik:
4:194. § [A rokontartásra való jogosultság]
(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.
(2) Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől - figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is - nem várható el
4:196. § [A tartásra kötelezettek köre és a tartási kötelezettség sorrendje]
(1) A tartási kötelezettség - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - az egyenesági rokonokat terheli egymással szemben.
(2) Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a gyermeknek a szülőjével szemben
...
Most itt el lehet az "önhiba" kérdéséről vitatkozni(és az egész per erről szólna lényegében), de az általam felvázolt esetben nincs az az ember, aki "önhibáján belül" akar a munkahelyéről kilépni, és a házát bebukni a hitel miatt.
35#
Ha valakit teljesen deprivál a hitel, és a szülőknek módjukban áll az eltartás, akkor nagyon is valószínű, hogy megítélik, főleg, hogy egyenes ági és a ptk "családmodell szelleme" vonatkozik rá.
A jogalkotónak egyértelműen kivehető a célja, hogy az állami ellátórendszerből "kihajigálja" az embereket, ha van egy "gazdag nagybácsi" a környéken.
Utolsó!
Miután Magyarországon van olyan, hogy kozmunka, kérdezonk esetében semmi szükség nem lesz rokontartasra. Mellesleg az is röhejes, hogy egy életerős huszonévest a szüleinek kellene eltartania
" Mellesleg az is röhejes, hogy egy életerős huszonévest a szüleinek kellene eltartania"
Kicsit visszakövethetnéd a beszélgetést.
Az eltartáshoz úgy jutottunk el, hogy feltételezve lett, hogy az illető a hitelt nem tudja törleszteni és a bank elveszi a házát is.
Viszont, ha az illető az élethez való szükségleteit sem tudja biztosítani(ami a közmunkabérből nem lehet, különösen ha hiteled van, és házad nincs) akkor nagyon is valószínű a megítélés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!