Köteles eltartani a spórolós, egyszerű gyermek a link, pénzszóró szüleit?
Van ilyen törvény. Akkor vagy köteles eltartani, ha önhibáján kívül nem képes önmagát eltartani.
Amúgy kért tőled támogatást?
Van ilyen torveny, rokontartasnak hivjak, de az eltartas azt jelenti hogy van fedel a feje folott es van mit ennie, nem pedig a fodrasz manikur egyeb luxust.
Vagyis azt amit magadtol is adnal mert nyilvan nem hagyod utcara kerulni vagy ehen veszni, de a rongyrazast nem vagy koteles finanszirozni.
Elsőként anyukádról a férjének kell gondoskodnia, ha esetleg meghalna, akkor jó esetben (férj öregségi nyugdíjjogosultságot szerzett) anyukád utána özvegyi nyugdíjat kapna.
Neked jog szerint akkor kell gondoskodnod anyukádról (ha férje nem tud, vagy utána járó özvegyi nyugdíj nincs), ha szüleid válása után nevelt, vagy tartásdíjat fizetett. és nem volt veled szemben "súlyosan kifogásolható magatartása", egyéb esetben nem.
Ptk.
4:194. § [A rokontartásra való jogosultság]
(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.
(2) Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől - figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is - nem várható el.
(3) Ha a szülő a tartási, gondozási és nevelési kötelezettségének eleget tett, a gyermek a vele szemben tanúsított kirívóan súlyos magatartás esetén hivatkozhat a szülő érdemtelenségére.
4:195. § [A tartási képesség]
Köszönöm a válaszokat.
3-as,nem kért pénzt,de megkérdezte pár év múlva hogy mi lesz 30 év múlva?Nem értettem a kérdést..hát mi lenne?Mondta hogy el fogom-e tartani.Akkor azt mondtam hogy nem,csak annyira mint mennyire te engem.
4-es,sajnos nagyon makacs nő és nem tud bánni a pénzzel.Elég szomorú,hogy költekezik ész nélkül és ő nem hajlandó leadni ebből az életformából.Otthon már évek óta nem mosott hajat és nem fésülködött,mert a fodrász csinálja neki.Cigizik is elég sokat :( én sem szeretnék vele együtt élni,hiszen mikor 18 voltam elmentem főiskolára és alig vártam hogy eljöjjek otthonról.Nem szeretnék vele együtt élni a későbbiekben sem és a férjem sem.Kiállhatatlan rossz természete van.
Egy gyerek sose kéri , hogy megszüljék. Ez a szülő egyéni döntése így nem tartozik semmivel.
Senkinek nincs joga ítélkezni.
Ha egy szülő jó szülő a gyereknek eszébe sem jut gondolozni bizonyos dolgokon ha viszon igen akkor ott bibi van a családi idillben.
Szóval nem, nem kötelessége a gyereknek semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!