Normális dolog, hogy a szülők a 16 éves érett lányukat képesek nem elengedni egy olyan eseményre, amit a gyerekük már hónapok óta vár, illetve szabályozni neki a "működését"?
Apámmal egyszerűen képtelen vagyok szót érteni, ha tehetné, sehová nem engedne, barátaim se lehetnének. Anyám se sokkal jobb. Folyton védeni próbáltak a káros szokásoktól, melynek az lett a vége, hogy az összes kolis pénzem piára szórom el. A jegyeim a gimiben jelentősen megromlottak, hiszen elkezdtem végre kitörni, de itthon nem képesek elfogadni a nem színötös bizonyítványt. Arra vagyok beállva, hogy késő este tanulok, de ez nekik nem tetszik, és haza ezen nem változtatok, még annyira sem engednek sehová, mint ennyire (eddig is csak a városba engedtek ki mindössze ötig, a városban pedig nincsenek is barátaim már). Ha meg emiatt rossz jegyet viszek haza, emiatt áll ugye a bál. Sehogy sem jövök ki jól, iszonyatosan konzervatív szülőkkel vagyok megáldva. 14 éves öcsém is egy nyomorék (elnézést a kifejezésért); látszik rajta, hogy anyuci pici fia, folyton melegítőben járkál, beszélni nem tud, egész nap kockul vagy tanul.
A kisregény után ez volna a kérdésem: mit tegyek, hogy végre szebb életem legyen ebből a szempontból? Nem bírom már ezt tovább...
32-esnek:
Ha valaki 4-5 havonta néhány üveg sört iszik 16 évesen, attól valóban nem megy tönkre az élete.
De a kérdező (saját bevallása szerint) minden kolis pénzét piára költi.
Ez azért nem ugyanaz.
azt ugye tudod hogy az nem tanács hogy simogatják a kis buksid mert tök rendben van hogy piálsz és este 10 kor álsz neki tanulni mert ez neked kényelmes...
pont ott a lényeg hogy tini korban nem lehet azt csinálni ami kényelmes meg könnyen elérhető
pont ilyenkor kel meg tanuléni keményen küzdeni
ahol nincs családi háttér hogy a szarba nyomják az orrát
ott vesznek el életek örökre
neked szerencséd van és jó lenne ha ezt lassan belátnád
a szenvedésed soha senikt nem fog érdekeli
az életben teljesiteni és elviselni kel tudni
Azt értem, hogy amikor új suliba kerültél, a "korlátozások miatt" nem lettek barátaid. (Érdekes lehet, amikor az ember szülei is beköltöznek a kollégiumba, hogy korlátozni tudják a lányukat.- Vagy még is hogy csinálták? Ha 16 éves vagy, akkor 10.es. Hogy-hogy nincs barátod a koliból?
És miért nincsenek régebbről barátaid? Ez is a tiltások hatása? Mert a jól működő barátságok átsegítenének a vélt vagy valós sérelmeiden, a korlátok feszegetésén.
Az öcsédre tett megjegyzésedhez csak annyit, hogy meglátod majd, hogy ő mennyi szabadságot fog 16 évesen élvezni. Lehet neki menni fog, mivel megalapozza most - melegítőben és a számítógép elől.
Mindenképp szedd össze magad! A piálással nem érsz el semmit, max. rászoksz. Akkor aztán lehúzhatod a jövődet a klozeton!A romló tanulmányi eredmény nem kitörés, hanem csökkenő esély a jövőre vonatkozóan.
Bizonyítsd, hogy alkalmas vagy a nagyobb szabadságra. Ne csak követeld, hanem mutasd is meg, hogy lehet benned bízni. Még csak nem is bulizni mentél, csak koleszba és már is rendszeresen iszol. Szerinted?
Hát ha azt nézem, hogy 16 évesen a szüleidet hibáztatod azért, mert vedelsz (kééépzeld, normális ember tud alkohol nélkül is élni, szórakozni), el tudom képzelni, milyen programra akarsz így elmenni (felnőtt felügyelet nélküli diszkó, rockkonert gyanús alakokkal kb... hát én nem vagyok apukád korú, de ilyenekre én sem engedném el a tinédzser lányomat). Nem túl konzervatív szüleid vannak, hanem normálisak, akik tudják, milyen a mai világ, és féltenek. Az, hogy öcséd melegítőben jár, az persze a másik véglet, de nem feltétlen csak apád-anyád miatt van így.
Mit tudnék tanácsolni? Nőj fel, és na azt hidd, hogy azért vagy menő, mert a városi haverjaiddal szlopálsz.
Nem tudom, h hányas válaszadó voltam elsőként, de... én sem értem, hogy lehet korlátozni egy olyan embert, aki a koleszban van? Másrészt... Én tökre örültem volna, ha annak idején kaptam volna annyi pénzt, hogy el tudjam költeni piára. Én megmondanám a szüleid helyében Neked, hogy erre nincsen pénzem, hogy csak piát vegyen a lányom, arra keresse meg magának diákmunkából.
Mondom ezt úgy, hogy az én anyám is szigorú volt, még a postai leveleimet is felbontotta, mikor megérkeztek (igen, akkor még nem volt mobilom), és bizony össze-vissza hazudoztam, hogy el tudjak menni, mert soha semmi nem volt jó. De nem kezdtem el inni, ahhoz nekem a -saját magam által keresett pénz- többet ért. Vettem mobilt, feltöltögettem, így nem kellett pl. levelezgetnem. A szigor ellenére nem tanultam rosszabbul és nem ittam le magam a sárga földig, mert azzal csak magamnak tettem volna rosszat. Hülye lettem volna!!! Méginkább hajtott a vágy, hogy elkerüljek otthonról, amihez a következetes tanulás volt az eszköz. Ennyi!
"az összes kolis pénzem piára szórom el. A jegyeim a gimiben jelentősen megromlottak"
érett?
na ne mar...
Sok bölcs okoskodó, akiknek megvan a véleményük a lányról, egyetlen kérdés alapján, amiből egyébként semmit nem lehet pontosan megtudni a másikról!
"Apámmal egyszerűen képtelen vagyok szót érteni" Ez a mondat sokat elárul, ezt senki nem olvasta? Az elég baj, ha a szülővel nem lehet szót érteni. Valószínű a lány próbál beszélni vele, de a szülő képtelen kedvesen és egyértelműen, ugyanakkor a lány érzelmeit figyelembe véve elmondani a lánynak, miért az a helyzet, ami. Ideális esetben a szülő figyelembe veszi a gyerek érzelmeit, képes értelmesen kommunikálni a gyerekkel és elmagyarázni valamit, ami a gyerek szerint nem úgy jó.
Itt a hiba tehát a szülőben is lehet. Sok elvakult válaszoló pont az első mondatot hagyja ki, ez érdekes azért.
Beszélj a szülőddel! Mondd el neki, mit nem értesz, hogy rosszul esik neked ez és miért esik rosszul neked, mit szeretnél és kérd, magyarázzák el neked, miért van most ez a helyzet. Mondd el, hogy milyen érzéseid vannak, mennyire rosszul érzed magad emiatt és mondd el, mit szeretnél és kérd őket, mondják meg, mi az akadálya és mit tudsz tenni ezért. Mondd el nekik, hogy azért romlott a tanulmányi eredményed és azért költesz piára, mert ennyire rossz hatással van rád, ahogy bánnak veled. Ha elsőre ezt nem értik meg, mondd el nekik újra meg újra, állj ki az érdekeid mellett. De ha elfogadhatóan el tudják magyarázni neked, hogy ez a helyzet most miért jó, és elfogadható feltételeket tudnak szabni neked, akkor azt fogadd el és te is igyekezz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!