Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen szülő az, aki vegetaria...

Milyen szülő az, aki vegetarianizmusra szoktatja a gyerekét? És igaza van annak a szülőnek, aki meg le akarja róla szoktatni?

Figyelt kérdés

Van akik szerint a hús csak hizlal, zsíros, egészségtelen és megrövidíti az életet, felesleges és káros is enni. Mások szerint meg lehet menteni az állatvilágot a kihalástól, ha nem eszünk húst. (Szerintem ez utóbbi marhaság.)

A többség szerint a fejlődő szervezetnek szüksége van a húsban található fehérjékre és ásványi anyagokra. Az ember mindenevő, tehát nemcsak zöldségekre és gyümölcsökre, hanem bizonyos mennyiségű húsra is szüksége van, főleg egy fejlődő szervezetnek. A húst úgy is el lehet készíteni, hogy ne legyen egészségtelen, a hal pedig kifejezetten egészséges az omega 3 miatt.

Ki melyik táborhoz tartozik, és hogy viszonyul a gyereke vegetarianizmushoz való hozzáállásához? Miért?

2015. szept. 13. 17:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
40%

Szia Endre!

Vegetáriánus szülő. A magánügye, hogy mit ad enni a gyereknek, amíg nincs hianybetegsege. Én nem vagyok Vega, bár volt egy időszak az életemben, hogy nem ettem semmi husfelet. A gyerekem se Vega. Ha az akár lenni, nyilván támogatom, azért a gyerekem.

2015. szept. 13. 17:22
 2/12 anonim ***** válasza:
9%
Az, hogy vegetarianizmus, egy dolog. De olyan szülők is vannak, akik nem adtak a gyereküknek fehérjét. Képzelheted a csontjait.. Emiatt bekerült egy kórházba, ahol rengeteg fehérjedús ételt adtak neki, okkal. Aztán néhány nap múlva a szülők hazavitték (volna) a gyereket, mert a fehérje.... Azonban egy régi típusú vonatra szálltak fel, aminek a lépcsőjén a gyerek elesett, és betört a koponyája, mert annyira gyengék voltak a csontjai... Az, hogy melyik weboldalról vagy híradóból van a sztori, de megpróbálom megkeresni.
2015. szept. 13. 17:22
 3/12 anonim ***** válasza:
32%

Én eszek húst, leginkább csirkét és halat. Mivel tanultam biológiát,tudom,hogy szükségünk van húsra. Ez van. De mivel szeretem is ezért nem jelent gondot. Ha valaki nem eszik húst,hát lelke rajta.

A gyerekmnél nyilván tennék 1-2 kísérletet,hogy egyen húst.ha nem akarna,akkor nem kényszeríteném. de arról gondoskodnék,hogy a fejlődő szervezete elég fehérjéhez jusson. aztán ha felnő majd lehet megváltozik a véleménye. kevesen maradnak életük végig vegák.

De nem erőltetném rá,tiszteletben tartanám a döntését.rám a belsőségeket akarták erőltetni anno a szüleim..csak még jobban megutáltam+ sokszor belecsempészték a kajámba..jobb nem erőltetni a dolgokat!

Egyébként a mentsük meg az állatokat a kihalástól dolog tényleg marhaság.Nem a tyúk és a disznó meg a többi haszonállat van kihalásban..a kihalásban lévő állatok se azért halnak ki az esetek nagy százalékában,mert az emberek megeszik őket. hanem mert mondjuk a bundájáért vagy a bőrért vadásszák őket+kiszorítják őket a természetes élőhelyükről.

de persze van olyan állat ami azért van veszélyben,mert a húsáért vadásszák..pl kínai lágyhéjú teknős.

2015. szept. 13. 17:26
 4/12 anonim ***** válasza:
78%
Az én fiaimnak van olyan barátja, aki vegetáriánus szülők gyermekeként maga is vegetáriánus. Bár én nem értek ezzel egyet, tiszteletben tartom a döntésüket, ha nálunk van a srác, akkor igyekszem gondoskodni húsmentes kajáról is. Egyébként már 13 éves, jó felépítésű gyerek, úgyhogy hálistennek nem lett gond ebből.
2015. szept. 13. 17:52
 5/12 anonim ***** válasza:
11%

Mindenkinek magánügye, hogy mivel eteti a gyerekét, persze ettől még nem kell vele egyetérteni, ugyanakkor beszólni sem fogok senkinek, de cserébe ugyanezt várom el a többi szülőtől is.

A gyerekem azt eszik, amit jónak látok neki enni adni, carul hangzik tudom, de amíg az én házamban lakik (én keresem meg a pénzt az ennivalójára, nekem kell megfőznöm az ételt, amit megeszik, stb.) addig ne válogasson.

Engem egy dolog zavar nagyon: iskolában (oviban, bölcsiben) nem eheti azt a gyerekem amit én jónak látok, ahhoz hogy azt ehesse kellemetlen, esetleg fájdalmas orvosi vizsgálatoknak kell kitenni a gyereket, mivel csak akkor kaphat más (véleményem szerint jobb) ételt, ha erről orvosi ajánlást viszünk.

2015. szept. 13. 18:00
 6/12 anonim ***** válasza:
44%

Szerintem itt két elég végleges tábor alakult ki a neten a kérdésben. Vannak a teljes vegák, meg a húst hússal evők, a kettő között alig találni embert a témában. Én 15 évesen kitaláltam, hogy vega vagyok és nem ettem húst egy évig. Aztán egy nap megkívánta és abbahagytam a vega életmódot. Azóta eszem húst, de nem minden nap.

Ha nézegetsz cikkeket a témában, amit nem fröcsögő netezők, hanem komolyabb emberek írtak, akkor általában arra jutsz, hogy nem fölösleges a hús, főleg nem gyereknek, de ha minden étkezéshez húst eszel, akkor valóban eljutunk oda, hogy egészségtelen és nagyon károsítja a környezetet. Utána lehet nézni, hogy mi minden kell 1 tehén felneveléséhez (víz, termőföld)

Ezért én most inkább a kevesebb, de akkor minőségi hús híve lettem és a gyerekemet is biztos így próbálnám etetni.

2015. szept. 13. 18:15
 7/12 anonim ***** válasza:
81%

Ismerek olyat, aki nem eszik húst, de a gyerektől nem vonja meg, úgy van vele, hogy amíg a gyerek szereti, igényli, addig nem tagadja meg tőle.

Szerintem ez a helyes hozzáállàs, nem pedig az, hogy önző módon kijátsszuk az "én házamban a van, amit én mondok, azt eszed, amit én mondok" kártyát.

2015. szept. 13. 18:21
 8/12 anonim ***** válasza:
50%

A gyereknek kell eldöntenie, hogy akar-e vega lenni vagy sem. Bizonyos korig, jó, ha a gyerek mindent eszik. Ha vega lennék és nem akarnám elkészíteni, akkor megkérném valamelyik nagyit, hogy húsos ételt adjon a gyereknek (de nem vagyok vega :))

Aztán el lehet mondani neki, hogy lehet így is étkezni, meg úgy is, persze árnyalva a képet, mert vannak vegánok, meg lacto-ovo vegák, meg még ki tudja hány válfaj. Persze nem szabad a gyereknek rémmeséket mondani az állatok leöléséről, meg világmegváltó gondolatokkal traktálni, hanem objektíven tálalni neki az infót, aztán eldönti, hogy akar-e vega lenni vagy sem.

Én nagyon hamar megtanultam, hogy a rántotthús az a csirke, ami az udvaron szaladgál, a kolbász meg tegnap még röfögött. Mondjuk nekem szerencsém volt nagymamámnak voltak állatai már 2-3 évesen láttam disznóvágást, csirkevágást.

2015. szept. 13. 18:42
 9/12 anonim ***** válasza:
21%

Minden tiszteletem az olyan szülőé, aki kisgyerekkortól fogva egy erőszakmentes, de mégis jóval egészségesebb étrendre szoktatja a gyermekét!

Természetesen amíg ez nem a gyerek akarata ellenére történik.

Akik szerint a hús szükséges, azok gondolom nem jártak biológia órára. Minden fehérje és ásványi anyag megtalálható maradéktalanul, teljes mértékben az egyéb állati eredetű termékekben, pl. tojásban, tejben, sajtban, tejtermékekben is. Omega 3,6,9 forrásnak a halnál jóval kiválóbbak a hidegen sajtolt magolajak és az olajos magvak. A vegetáriánusok fogyasztják mindezt, tehát semmilyen értékes tápanyagtól nem fosztják meg magukat, de annál egészségesebbek maradnak a hús rákkeltő, koleszterinnövelő, szív-és érrendszeri betegségeket előidéző hátrányos elemei nélkül.

2015. szept. 13. 20:04
 10/12 anonim ***** válasza:
34%

Nyilván az első években a gyereket úgy neveli a szülő, ahogy jónak látja. Nem tudja másképp. Ugyanígy van a vallással, munkamorállal stb. - a gyerek beleszületik egy már működő közösségbe. Én ugyan húsevő vagyok, de nem ítélem el a vega szülőket, akik nem adnak húst a gyereknek addig, amíg a megfelelő mennyiségben kap fehérjét (tojás, fehérjedús zöldségek stb.), normális mennyiségű és laktató ételeket kap, és jó a testfelépítése.

Viszont ugye utána a gyereket más ingerek is érik. Na itt kellene eljönnie annak, hogy a szülő, amikor a gyereke olyan korba ér, hogy leegyszerűsítve el lehet neki mondani dolgokat, akkor megérti, akkor szépen elmondja, hogy vannak családok, akik máshogy élnek mint mi, ők esznek húst. Én ezért meg ezért nem eszem. De ha kínálnak, és meg szeretnéd kóstolni, akkor nem tiltom meg neked, és ha ízlik, nem fogom megtiltani, hogy megedd. Mert a gyerek nem anyu-apu meghosszabbítása, hanem egy önálló lény, akinek saját ízlése van, és nem szabad a sajátunkat ráerőltetni. És ha a gyerek otthon akarna húst enni, akkor néhanapján elkészíteni neki, nem hisztizni. Ugyanígy, ha a gyerekem úgy dönt majd, hogy ő vega lesz, tök mindegy, milyen megfontolásból, támogatom, és amíg velem lakik és tanul, addig főzni is fogok neki olyat, amit meg tud enni. Az egyetlen, amit nem fogok hagyni, ha vega lettem címszóval egészségtelen fogyókúrát tart, pl. két szelet padlizsánt eszik egy egész nap.

2015. szept. 13. 20:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!