Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kedves otthon élő 18 év...

Kedves otthon élő 18 év felettiek és a szüleik. Mik a szabályok?

Figyelt kérdés

Például: "gyerek" egyetemen/főiskolán továbbtanul. Hány órakor van takarodó ekkor és nyári szünetben? Mikor már ordítva benyitnak hozzá, hogy mit képzel magáról?

Hány órakor van ébresztő nyári szünetben?

Hány hétvégi napon kötelező ott lenni a családi ebéden és havonta hány alkalmat hagyhatsz ki (pl elmész valahová reggel, délután/este jössz)?

Meg van szabva, hogy hányszor és mikor találkozhatsz a pároddal vagy hogy hány alkalmat alhatsz ott egy hónapban?

Megmondják, hogy milyen diákmunkát vállalhatsz vagy hagynak a saját fejed után menni?

Átkutatják néha a szobádat, a nekik nem tetsződolgokat látványosan kipakolva vagy megjegyzéseket téve rá? Vagy úgy vagytok vele, hogy ehhez joga van, mert az ő házában laksz?

Ordítottatok már vissza, mikor szerintetek nem volt igaza? Milyen következménye volt, ha igen?

2015. aug. 28. 23:13
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
83%
18 felettiek? 15 évesen is kitértem volna a hitemből, ha megmondták volna mikor feküdjek és kelljek. Ennek ellenére jól nevelt fiatal vagyok.
2015. aug. 28. 23:47
 12/39 anonim ***** válasza:
96%

20 éves egyetemista lány vagyok.

Nincs takarodó, akkor fekszem és kelek, amikor akarok, iskola időben és nyáron is. Soha nem ordították rám azért, hogy meddig vagyok fent, még gimnazista koromban sem. Ha aztán fáradt vagyok, az az én bajom, minek kéne ezzel foglalkozniuk?

Nálunk nincs családi ebéd, így nincs min ott lenni kötelezően.

Nincs megszabva, hogy hányszor találkozom a párommal, de nem csak ebbe nem szólnak bele, hanem abba se, hogy eleve mennyi időt töltök otthon.

Diákmunkázni idén nyáron voltam először, ez is teljesen az én döntésem volt, segítettek keresni, és örültek, hogy magamtól akarok dolgozni.

A szobámat sosem kutatják át. Azt elképzelni sem tudom, 18 felett mit lehet találni (kivéve persze az illegális dolgokat) egy szobában, ami egy szülőnek nem tetszik?

Veszekedni szoktunk néha, de sosem ordítanék velük.

Egyébként nekem kicsit durvák ezek a dolgok, vannak akiktől 18 év felett ilyet követelnek meg?

2015. aug. 28. 23:47
 13/39 anonim ***** válasza:
93%

1. 19 vagyok, orvosira járok, ezért gyakran előfordul, hogy 3ig is fennmaradok tanulni, olyankor már bejön anyu szólni, hogy pihenni is kéne, de simán fennmaradok tovább... Ha sokszor egymásután van ilyen, akkor már ideges lesz, és elveszi a könyveim :D

2. Amikor jólesik, de sosem alszom 10-nél tovább... általában 8-9kor felébredek magamtól.

3. Vasárnap azért itthon szoktam enni. Szombaton barátomnál eszek. Mivel péntek este szoktam általában átmenni, és maradok szombat ebédig. Ez suli alatt van így.

4. Nem nincs, de azért egymást követő napokat nem engednek, mármint 2 ottalvás között itthon is kell lennem :) De suli alatt heti 1x ha ottalszom... amúgy sokat kell tanulni.

5. Apukámnak dolgozom, saját cége van...

6. Nem, csak mivel rengeteget tanulok, és alig alszom, ezért rendet rakni nincs néha időm, és akkor anyu megelégeli és rendet rak. De nem turkál, csak az asztalomon meg a polcokon megcsinálja a könyveket, ilyenek...

7. Igen, kiabáltam vissza, és veszekedés lett a vége. Aztán meg bocsánatot kértem, még akkor is ha nekem volt igazam.

2015. aug. 28. 23:48
 14/39 anonim ***** válasza:
20%
Ó, nagyon fel vagy paprikázva, kedves kérdező.
2015. aug. 28. 23:49
 15/39 anonim válasza:
58%

Én úgy gondolom, hogy 18 felett már az ember eltudja dönteni mikor megy aludni és mérlegelni tudja, mikor kell felkelnie, tisztában van azzal, hogy ha szüksége van pénzre diákmunkát vállal és kérés nélkül besegí, ahol kell. Viszont én a szobaátkutatásnál nagyon kiakadnék, olyan lenne, mintha nem bíznának bennem a szüleim és betrappolnának a személyes terembe, annak ellenére, hogy biztos az ő szobájuk is rejt valami privátot. Egy mondattal: szabályok nincsenek, kölcsönös bizalom van.

20/L

2015. aug. 28. 23:50
 16/39 anonim ***** válasza:
0%
Hiába vagy 18, nem vagy önálló. AZ majd akkor leszel, ha a saját életed éled és finanszírozod. Szüleid túloznak erősen, de messze nem vagy még a magad ura.
2015. aug. 28. 23:51
 17/39 anonim ***** válasza:
0%
x15: Szabáloyk vannak, amíg az kérdező jogokat kér, de nem ömállő, hanem másokra szorul. Ilyen a világ, amíg nem megy egyedül, addig diktálnak.
2015. aug. 28. 23:53
 18/39 anonim ***** válasza:
0%

"Ordítottatok már vissza, mikor szerintetek nem volt igaza?"

Na innen mennél, lehet diákhitelt is felvenni, de egy orditozó paraszt nem kéne a házamba. Mégis mit gondolsz magadról? Nem, lenne jobb dolgom is, mint hisztis gyerekek zsarolását hallgatni. Remélem nem lesz majd ilyen követelező kölyköm.

2015. aug. 28. 23:57
 19/39 A kérdező kommentje:

1. iskolaidőben és nyári szünetben is 10-kor takarodó (amit rendszeresen kijátszok, de mindegy)

2. 9-kor legkésőbb kint kell lennem, hogy köszöntsem őket illendően

3. havi egyszer hagyhatok ki egy egész hétvégi napot (reggel megyek, este jövök), többinél csak ebéd után, azt is vagy szombaton vagy vasárnap

4. 2 ott alvás után már hisztiznek, hogy nem is kell ezentúl hazamennem. A szabályozás miatt heti 1-2 találkozónál nem lehet több.

5. Megszabják. Mert ahhoz pl reggel 6-kor el kell indulnom, nekik ez nem jó... Majd meghiúsítják az eljutásomat.

6. Múltkori egy üveg 1,5 literes víz volt, amit hazafelé vettem magamnak, de szerintük ez sznob dolog, ott a csapvíz. Azelőtt a zabpelyhemet találták meg, divat majmoló vagyok, mert szeretem. Havonta egyszer biztos megteszik.

7. Nem voltam elég hangos, lazán túlkiabáltak meg se hallgatva.

Kamaszkoromban nem lázadtam, most próbálok, de ilyenkor kiszórják a cuccaimat (ezzel néha tönkretéve őket) és dühöngenek.

Nem keresek annyit év közben, hogy másokkal együtt albit fenntartsak, maradnom kell.

2015. aug. 28. 23:58
 20/39 anonim ***** válasza:
18%
Szerintem egy közösségben (mint a család is) mindig vannak szabályok. Legfeljebb 18 felett már nem kell felhívni rájuk a figyelmet, elvárható, hogy mindenki ismerje és tartsa be őket, amennyiben ésszerűek. Ez nem bizalom kérdése.
2015. aug. 29. 00:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!