Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők! Ti mennyi zsebpénz...

Szülők! Ti mennyi zsebpénz szoktatok adni a gyereknek (forintban) és milyen gyakran?

Figyelt kérdés
Értelemszerűen a keresettel nem rendelkező ifjúk is válaszolhatnak.

2015. aug. 14. 17:07
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
37%

Kedves 17-es, értem, mi a célod, és ha te így érzed elérhetőnek, rendben.

Az jutott eszembe, amíg olvastam a kommentedet, hogy 8 éves gyereknek talán nem kellene napi szinten a pénzzel foglalkoznia. biztosan meg fogja tanulni, hogy mi az a kamat, a hitel, az önerő, hogyan értékelje a pénzügyi lehetőségeket, de miféle gyerekkor ez? Félre ne érts, sok igazság volt abban, amit írtál, én azért azt gondolom, hogy mindennek megvan a maga ideje, és a maga súlya, nem kell, hogy egy kisiskolás a világ legfontosabb dolgaként tekintsen a pénzre (idősebb korban sem feltétlen jó ez.:-))

A másik: halálosan idegesített volna (már 8 évesen is), ha ilyen szájbarágós módon tanítottak volna a szüleim bármire, mint valami kis idiótát. Hogy én minden áldott reggel 50 forintos érmével bohóckodjak, hát...Vasárnap meg 20 forintossal, és két befőttesköcsög álljon a díszhelyen a szobámban, tele apróval...tudod, hogy ki fogják röhögni a haverjai, ahogy elkezd kamaszodni?

2015. aug. 14. 20:59
 22/38 anonim ***** válasza:
Így már értem bocsi :)
2015. aug. 14. 21:06
 23/38 anonim ***** válasza:
83%

Nem szájbarágósan csináljuk, hanem játékosan. Ha azt látnám, hogy ellenérzése van, akkor nem erőltetném. Ő is játnéknak fogja fel. Hétvégén ő maga szól, ha esetleg elfelejtjük, hogy itt az ideje az elszámolásnak és mindig nagyon büszke, hogy X összeget megtakarított.

Adhatnék neki havi 1200-1300 Ft-ot is, de ennyi idősen az még úgy jönne le, mint egy lottónyeremény. Júúj, mennyi pénz, gyorsan költsük el. Egy hónap neki még nagyon sok idő. Ezért van a napi bontás.

A befőttesüvegek se a szobájában vannak, hanem a konyhában egy polcon. Ha kéri, levesszük.

Pont hogy nem pénzimádatra, hanem a pénz megbecsülésére szeretném ezzel megtanítani. Ugyanez miatt szeretném, hogyha kamaszként majd dolgozna valamennyit nyáron. Hogy lássa, tudja, érezze, hogy a pénzért dolgozni kell.

Viszont nincs nálunk pénzjutalom jó jegyekért vagy házimunkáért (a rá eső rész minimális egyelőre, főleg rendrakás a szobájában, vagy ha kiönt valamit, akkor takarítsa fel, ne hagyja ott). Ha ezeket jutalmaznám, akkor a belső motivációt ölném ki, azt végképp nem szeretném.

A fentiekért szóbeli dicséret jár, az erőfeszítésért elsősorban. Ha később kiderül, hogy például hülye a kémiához, de látom rajta, hogy odateszi magát és tanul, akkor a kettesért is meg lesz dicsérve.

De ha mondjuk az irodalomhoz érzéke lesz és 3-ast kap, mert lusta volt elolvasni az anyagot, akkor azért már nem jár dicséret. Nagy leb..s sem lesz (nem látom értelmét), de a dicséret bizony elmarad olyankor.

Kamaszkorában (de ez még nagyon messze van, addig bármi változhat) olyat tervezek, hogy a rá eső házimunkán felül bevállal pluszt is, akkor azt már beárazhatjuk. Ezt részleteiben még nem gondoltam át, de ha pl. kitakarítja a kocsit, amit mi használunk, akkor megkapná érte azt a pénzt, amit egy kocsimosóban adnánk ugyanezért.

Lehet, hogy félreérthetően írtam le valamit, de kiemelem, hogy jelenleg játékos formában megy az egész.

A saját gyerekkoromban ennek egy kicsit másfajta verziója volt: apám néha kitette egy asztalra a zsebében maradt aprót. Az volt a szabály, hogy kérés nélkül más pénzhez nem nyúlhatok, de ha ott találok, az az enyém.

Illetve az öltönyeiben is felejtett sokszor pénzt (volt vagy 15-20 db). Ha vállaltam, hogy átzsebelem őket, akkor az enyém lehetett, amit találtam benne. Ezért cserébe gesztusértékű "munkát" kértek tőlem. Pl. válogassam szét a nyakkendőit, vagy kössem meg előre őket, hogy reggel csak a nyakába dobja és egy mozdulattal megfelelő méretre szorítsa a csomót.

Nekem ezek 15-20 perces melók voltak és egész jól elszöszöltem velük 1-2 havonta.

Bónuszként nő létemre megtanultam nyakkendőt kötni, bár még mindig csak a saját nyakamban tudom megkötni. :)

2015. aug. 14. 21:19
 24/38 anonim ***** válasza:

off Felnőtt koromban tanultam meg, mikor a fiam ment a szalagavatójára, de én is csak a sajátomban tudom megkötni (szintén nő).:-)

Az elveiddel egyébként tökéletesen egyetértek, annyira jó, hogy a házimunkáról, tanulmányi eredményekről nemcsak én gondolkozom így:-)

Nálunk a kocsimosás stb. jutalma az volt, hogy elvihették hosszabb útra az autót, vagy valami egyéb plusz, amit szerettek volna. A végén már tudtam, hogy készülnek valamire, amikor arra mentem haza, hogy ebédet/vacsorát főztek, vagy soron kívül ablakot és függönyt mostak stb (fiaim vannak, úgyhogy remélem, a leendő menyeim meg lesznek elégedve a nevelésemmel.:-))

2015. aug. 14. 21:50
 25/38 anonim ***** válasza:
51%

suli időben heti 1000 ft kajára, és abból rakok félre és próbálok spórolgatni.

17L

2015. aug. 14. 22:14
 26/38 anonim ***** válasza:
69%

# 17-es, erdekes modszer, az biztos hogy javitja a penzugyi kulturat.

Nalunk iskolas koratol van zsebpenz, heti 1 euro. Ezt arra kolti amire akarja, akar edessegre is. De altalaban gyujti, nem szorja el. Neha kap rokonsagbol is penzt ajandekkent.

Nalunk a jo jegyekert is jar penz, alapvetoen en sem ertettem vele egyet, de mivel szinte az osszes osztalytarsa kap ezert mi is belementunk. Ha 1est kap (itt 1-tol 6ig megy az osztalyzas, 1es a legjobb) kap 1 eurot, ha hibatlan dolgozatot ir akkor 3at. Ezt viszont nem kapja meg keszpenzben, irjuk egy fuzetben, az a "szamlaja" es arrol vasarolhat. (azaz mi kifizetjuk es levonjuk a szamlarol).

Most volt 4.es, itt ez iskolavaltast is jelent, hogy osztol milyen kondiciok lesznek azt meg nem beszeltuk meg, de nyilvan emelni fogjuk az osszegeket.

2015. aug. 14. 22:29
 27/38 anonim ***** válasza:
69%

"Nálunk a kocsimosás stb. jutalma az volt, hogy elvihették hosszabb útra az autót,"

Ez se rossz, de mondjuk 14-15 évesen még inkább nem adnám oda a kocsit jogsi nélkül :) De vezetési rutinnal persze, megkaphatja majd a kocsit későbbi életkorban.

2015. aug. 14. 22:46
 28/38 anonim ***** válasza:
73%

Kedves 81%-os!

Szerintem nagyon klassz ez a pénzügyi rendszer, amit kitaláltál a gyerekeidnek. Tök jó, hogy ilyen játékos az egész, és mégis már kiskorában megtanul a gyerek takarékoskodni, és megtanulja az alapvető pénzügyi dolgokat.

Szerencsés, hogy ilyen előrelátó és gondoskodó anyukája van! :)

Nagyon megtetszett az ötlet, komolyan elgondolkodtam rajta, hogy majd én is kitalálok valami hasonlót a jövendőbeli gyerekeimnek.

U.I.: Általános iskola alsóban is kellene már oktatni pénzügyi ismereteket hasonlóan játékos formában. Felsőben pedig már némi matematikát és közgazdaságtant is bele lehetne vinni.

Ennek legalább tényleg lenne haszna a való életben.

2015. aug. 15. 00:42
 29/38 anonim ***** válasza:
51%

Természetesen jogosítvánnyal vihették el, amikor már volt nekik.:-) Nem vagyok olyan felelőtlen, hogy 14-15 éves gyereket kiengedjek a közlekedésbe vezetni.

Huszonévesek már, és elég jól bánnak a pénzzel, különösen azzal, amit diákmelóval keresnek.:-)

2015. aug. 15. 00:51
 30/38 anonim ***** válasza:
51%

Kajapénz napi 500-1000 (igen ez többségében kaja mert 1 szelet sütemény kezdődik 100-200 forintnál) ha viszont tudok itthonról vinni akkor 0.

+ a bérlet ami nekem olyan 2000/hó.

Igazi zsebpénzt soha nem kaptam és mégis volt mindig pénzem mert nem basztam el.

2015. aug. 15. 01:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!