Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Haragudnátok, ha édesapátok...

Haragudnátok, ha édesapátok azt terjesztené, hogy tartoztok neki elég sok pénzzel, és havi részletekbe tudja csak visszakérni?

Figyelt kérdés

Szüleimmel lakom, kényelmesebb és anyagilag is jobban járok.

Tavaly kezdődött, mikor elkezdtem dolgozni. Kölcsönkértek elég nagy összeget, persze nem tudják azonnal visszaadni. Következő hónapba megint kéne ennyi meg annyi. Oké, adok hisz ők a szüleim.

Apumnak van egy hitelkerete, azzal vásárolt nekem egy laptopot (kb 90 E ft volt), hogy akkor ezzel ő törleszti nekem amit kölcsönkértek. Mindenképp szerettem volna laptopot, mert az előző netbookom 4,5 éves volt, már eléggé "haldoklott".

Meglett a laptop, apum azt kérte tavaly, hogy a hitelének a törlesztését utaljam át, majd ők nyugdíjkor visszaadják. Rendben, megtörtént. Tavaly ősz óta utalgatom a pénzt, minden kérdezés vagy ellenkezés nélkül.

Most azt mertem mondani, hogy jövő hónapban, de csak akkor egyszer kimaradna az összeg, mert másra kell a pénz.

Az egész család előtt megalázott, hogy én tartozok nekik, és különben is megígértem hogy tavaszig fizetem ezt a pénzt. Bármi miatt is kellene nekem az az összeg, mondjak le róla.

Sírva fakadtam, hiszen én nem tartozom senkinek.

Mondtam nyár elején, hogy elköltözök.

oké, költözzek, őket nem érdekli, de minden hónapban utaljam azt a pénzt amit megbeszéltünk. (Nemrég parkettáztuk anyuék szobáját, meg volt a lakásban 1-2 kisebb felújítás, ezeket én fizettem)

Sikerült tisztázni a helyzetet, de ezt már négyszemközt. Ezeket a tartozásokat apu halmozta fel, és mielőtt elkezdtem dolgozni akkor is fizették valahogy.

Azt gondolom, hogy a normálisabb szülőkkel a gyereke megbeszélhetné, hogy a rezsit egy évben egyszer kihagyja, és a következő hónapokban majd annyival többet ad, hogy a hiányzó összeget pótolja.

Tavaly nyáron végig dolgoztam, strandra se tudtam menni. Idén amikor engedték a munkahelyemen túlóráztam szombatonként, hogy végre magamra is tudjak költeni.

Rosszul esik a hozzáállásuk, bőven 100 fölött keresek havonta, de egy év alatt nem sikerült a ruhatáramat lecserélni.

2015. aug. 7. 14:04
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Hacsak nem voltál olyan hülye, hogy hitelt vettél fel nekik, vagy bárhol szerepeltél kezesként, nem, nem kell törlesztened helyettük semmit.

Ha ez így működne, én is rámutathatnék a szomszéd Józsi bácsira, hogy akkor mától maga fizeti helyettem a hiteleimet :)

Költözz el tőlük jó messzire, és vissza se nézz.

2015. aug. 7. 15:25
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

9 - es, azért ezt a rokontartást ritkán ítélik meg, mert azt bizonyítani is kell hogy valóban a gyerekre költötte. Mondjuk valljuk be, az ember általában nem taníttatásra vesz fel kölcsönt, ha meg vesz is, az az egyetemista HALLGATÓ szokott lenni és nem a szülő. Szóval az ritka hogy valaki egy az egyben a gyerekre vegyen fel hitelt és nem a házra stb. Gondoljunk már bele hogyan nézne ki, hogy a szülők vesznek fel kölcsönt házfelújításra, kocsira meg minden anyám kínjára, aztán erre hivatkozva a gyereket húznák le rokontartással a későbbiekben. (Aki igyekszik saját maga megélni, lakást vásárolni és a többi.) Rengeteg embert lehetne így ellehetetleníteni. Mindenre rá lehet fogni hogy a gyerek miatt kell, csak épp nem igaz. Ahol meg kenyérre kell pénzt felvenni, ott komoly gondok vannak és eleve gyereket nem kellene vállalni. Minek? Hogy aztán arról szóljon az élete, hogy a szülőtartást nyögje? Szerencsére azért nem ítélik meg minden szirre - sz a r r a, különben még nagyobb káosz lenne itt. Azért meg ne vállaljon az ember gyereket, hogy minden falatot visszafizettessen vele. A többség így is nehezen jön ki.

A kérdező esetében oké hogy besegít a parkettacserében és egyebekben, én úgy gondolom a leírtak alapján, hogy nem teljesen ingyen él otthon. Nyilván ő is megveszi a kenyeret ha épp kell. De az azért a ló túloldala, hogy ezek mellett hitelt fizessen meg még a jó ég tudja mit... Írta hogy egy év alatt nem tudott mellettük ruhatárat cserélni, pedig 100 fölött keres. Hát akkor gondolom hogy nem havi 10 ezerrel járul a költségekhez...

Az én anyám konkrétan a semmire vette fel a hitelt, nyom nélkül elverte. Szeretett pénzt költeni és pár hónapig két kézzel szórta. Engem eltartson? Viccelsz? Mint mondtam, nyomorogtam, éheztem mellette. Ezt leírtam, figyelhettél volna. Nem dolgozott a végén már egyáltalán. A mai napig sem dolgozik. Merné akár csak megemlíteni hogy segítsem... Még mindig szedem össze magamat, évekig fog tartani. Bár ezzel minddel anyám tisztában is van és nem is kérne tőlem semmit. Ilyen téren józan.

Oké hogy egy gyerek segít, de azért senki ne vállaljon be gyereket, hogy aztán mindent lehúzzon róla. Segítsen a gyerek ha tud és a szülő rászorul, nyilván. De egy szülőnek nem azt kell nézni hogy mennyi maradt a pénztárcában amit még ki tud venni, mondván, ameddig van addig csak adjon, hanem hogy mennyi az amivel még segíti őt a gyerek, de úgy, hogy fejlődni is tud mellette. Különben toporoghat egy helyben egy életen át.

2015. aug. 7. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!