Zsebpénz kérdés. Ha valaki gyereket vállal és nevel, akkor miért nem úgy teszi, hogy a gyereknek boldog/élmény teljes fiatalkora legyen?
Ha pedig nem telik rá, akkor miért vállal gyereket?
Teljesen véletlenül bukkantam rá egy kérdésre, ahol döbbenten olvastam, hogy a válaszadók többsége szerint amennyiben a lakás, étel, ruha, tisztálkodás, bérlet biztosítva van, nincs szükség további zsebpénzre? Azért, hogy amíg tanul, a tizenéves éveit úgy töltse, hogy suli után egy jól megírt dolgozat után(amire lehet heteket készült) vagy később egy vizsga után ne tudjon beülni egy fagyizóba vagy egy cukrászdába? Egy moziba elmenni szerdán, amikor amúgy is akciós? Vagy kajálni a barátaival? Ha a párjával közös programokat szeretne szervezni, a kapcsolat ápolása végett, ahhoz is pénz kell (pl. állatkert, kiállítás, egyéb rendezvények). +18 felett buli a barátokkal, mindenkinek kell a szocializálódás.
Azt akarjátok, hogy a gyereketek TÚLÉLJEN vagy ÉLJEN? Mert amit felsoroltatok az előbbire elég.
"Vagy ha volt is nálam, bűntudatom volt így inkább nem is költöttem el. Csak ültem és néztem a használt, hatszázszor megvarrt ruháimban, hogy a többiek hogy élvezik az egészet. 21 éves koromban költöztem először, akkor eszméltem rá, hogy egy doboz könyvön meg egy fél zsák ruhán kívül semmi személyes cuccom sincs. Se egy emlékem, se egy fényképem... "
na most.. ez szélsőséges eset. Vagy te vagy az tök mind1. Mert ez nem egyenes következmény oohh nem volt pénze -> büntudat pénz költésnél -> szemét szülő...
Azért remélem miután rádöbbentél hogy nincs semmid, már nem ejtesz könnyet minden 100 forintosért..
most nem azért, de ezekre a dolgokra mondják azt hogy "fel kell nőni" nem egész életben depizni volt szarságokon. Ha majd sajátgyerek lesz xy-nak
"ohhh hát bocs fiam, de tudod, nekem nem volt zsebpénzem, és bár már van, nem kapsz semmit, mert nem tudtam túl tenni magam egy ilyen kis dolgon, 40 év alatt"
Arra célzok hogy ezek nem feltétlen összefüggő dolgok. Én ismerek nem éppen gazdag embereket akik szórják, meg viszonylag sok pénzel rendelekző embereket akik szintén szórják, igaz,, talán náluk ez annyira nem érződik.
Én pl kevesebbet keresek mint a bátyám, de több moneym van félretéve. Nem mondanám hogy mert szerényebb vagyok, csak jobban gazdálkodom, jah,, pedig nem kaptam zsebpénzt,, amúgy ő sem. Max szüleim beszéltek velem erről arról. Szóval ha több moneyt keresnék még több lenne félretéve,, de én is költök ugyanúgy.
Szóval konkrétan te, de azért valaki ilyenek problémázik 30 évesen ,, azééé azt már ne fogja arra hogy jaaaj háá szüleim nem adtak piiinzt. Saját felelősége onnantól,
Kedves utolsó, először is ha azt akarod, hogy átjöjjön valami, akkor próbálj meg normálisan fogalmazni, mert a felét nem lehet megérteni. Másrészt nem tudom, hogy rám értetted-e, de én nem vagyok 30 éves, meg nem 40 éve dédelgetem a sérelmeim, csak 23 vagyok és szerintem baromira nem kis dolog, amit csak el kell felejteni, hogy nekem az életem első 18 éve (ha már ragaszkodunk ahhoz, hogy 18 éves kor után az illető oldja meg maga a nyomorát) boldogtalan volt és ezt soha nem fogom visszakapni, el van pazarolva. Könnyű arról papolni, hogy lépjen túl az ember ezeken a dolgokon. Csak tudod ha az ember egész életében x dologban élt és ahhoz van hozzászokva, akkor nem tudja hirtelen 18 éves és 1 napos korában feltalálni a spanyol viaszt! Vagy te talán tudod? Te ha rossz életed van, akkor egyszerűen csak gondolsz egyet és mindent meg tudsz változtatni? Ha igen, mondd már meg HOGY? Mert minden okoska csak addig jut, hogy felejtsük el, azt már nem tudják hogy miként.
Ha a szüleim nem csak a túlélésre játszanak, és elfogadják, hogy egy gyerek fejlődéséhez néha-néha az általuk szükségtelennek ítélt dolgok is fontosak akkor talán nem itt tartanánk. Vagy ha nem úgy döntenek, hogy okos, nyelveket beszélő, kilátásokkal rendelkező emerekként inkább csinálnak gyorsan 4 gyereket úgy hogy közben utálják egymást és güriznek 40 évig kevés pénzért, akkor most jobb lenne. És hidd el, nem csak én picsogok itt, a 3 testvérem meg az elvált, magányos szüleim sincsenek jobban, szóval lehet mégis csak elrontottak valamit és nem velem van a baj. És most, hogy felnőttünk, jönnek (főleg anyám) és követelik a hálát amiért feláldozták az életüket miattunk. Ha pedig pedzegetem, hogy amit ők olyan jónak találnak, az nekem rossz volt, akkor persze vérig vannak sértődve.
Ezért értek egyet a kérdezővel.
Hidd el nem a pénz miatt volt boldogtalan az életed, hanem a szerencsétlen szüleid miatt, akik most is mástól (tőled) várják a boldogulást (hálát), és szerencsétlenek is maradnak (sajnos).
Ha egy boldog családban élsz, ahol nincs ugyan zsebpénz, de azért adnak, ha kérsz, mert kell valamire, vagy hogy legyen nálad (mondjuk kapsz egy ezrest, ha van kedved fagyizni...). Ez nem sok pénz..., de emlékszem anyukám nekem a 87-90-es években mindig csomagolt uzsonnát, a barátnőmnek adott 25 forintot az anyukája, hogy vegyen...., tudod mire költötte? Cigire...., aztán suli előtt együtt szívtuk egy kapualjban..:). (Ez a pénz elég volt rá akkor).
Ha egy kamaszt sok pénzzel látsz el, az sajnos kísértés neki, hogy olyan dolgokat próbáljon ki, amiket nem kéne, és most nem csak a cicire gondolok, hanem füves cigi, drogok...stb...
Ahogy azzal sem értek egyet, hogy 14-16 éves gyerekek egyedül lehetnek az éjszakában..., nálam 10-kor itthon kellett lenni....:(
Igen, egy kissé háborgott a kisebbik gyermek, biztos ő is szerencsétlennek érezte magát (és beírt, hogy "minek vállal az ilyen gyereket" :)), de túléle.
Most 23 és 20 éves egyetemista fiaim vannak, jönnek-mennek, nincs beleszólásom, végzik a dolgukat, és kapnak heti 10.000 Ft zsebpénzt..., de már van eszük, hogy ne költsék hülyeségekre...
"Ha valaki gyereket vállal és nevel, akkor miért nem úgy teszi, hogy a gyereknek boldog/élmény teljes fiatalkora legyen?"
Mert az elet nem ilyen, es ha igy tenne, a budos eletben nem bujna ki a gyerek a rozsaszin burokbol. Akinek mindent megadnak amit csak akar, az soha nem fog felnoni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!