Zsebpénz kérdés. Ha valaki gyereket vállal és nevel, akkor miért nem úgy teszi, hogy a gyereknek boldog/élmény teljes fiatalkora legyen?
Ha pedig nem telik rá, akkor miért vállal gyereket?
Teljesen véletlenül bukkantam rá egy kérdésre, ahol döbbenten olvastam, hogy a válaszadók többsége szerint amennyiben a lakás, étel, ruha, tisztálkodás, bérlet biztosítva van, nincs szükség további zsebpénzre? Azért, hogy amíg tanul, a tizenéves éveit úgy töltse, hogy suli után egy jól megírt dolgozat után(amire lehet heteket készült) vagy később egy vizsga után ne tudjon beülni egy fagyizóba vagy egy cukrászdába? Egy moziba elmenni szerdán, amikor amúgy is akciós? Vagy kajálni a barátaival? Ha a párjával közös programokat szeretne szervezni, a kapcsolat ápolása végett, ahhoz is pénz kell (pl. állatkert, kiállítás, egyéb rendezvények). +18 felett buli a barátokkal, mindenkinek kell a szocializálódás.
Azt akarjátok, hogy a gyereketek TÚLÉLJEN vagy ÉLJEN? Mert amit felsoroltatok az előbbire elég.
Ezt olyan írta aki másodpercenként 20 ezer forintot keres, vagy többet.
Gates is only going to give a minuscule amount to his kids. “I don’t think that amount of money would be good for them. They have to find their own way. They will be given an unbelievable education and that will all be paid for. And certainly anything related to health issues we will take care of. But in terms of their income, they will have to pick a job they like and go to work,” Gates said.
# 20,
Nyári diákmunkával nem minden esetben lehet megkeresni a következő évre elegendő szórakozási lehetőséget. Már pedig én azt szeretném, hogy az én gyerekem jól érezze magát és élményeket szerezzen. Sokan tanfolyamra járnak nyáron a jövőjük építése végett.
De ami a legfontosabb és amikor gyereket vállalok, akkor nem 18 éves koráig vállalom, hanem élete végéig. Főleg, hogy én szeretném ha tovább tanulna. Nyilván nem várom el tőle, hogy eltartsa magát és minden költségét fizesse, beleértve a szórakozást is!!! Mert az is fontos, ahhoz hogy teljes eléltet éljen. Vagy szerinted, amíg le nem diplomázott és nincs fix munkahelye addig ne menjen moziba, nyaralni, stb??? Attól mert FELNŐTT, még felelősséggel tartozom érte. hozzám 30 éves korában is jöhet ha bármilyen segítségre van szüksége, legyen az anyagi vagy lelki, a gyerekem. Én én vállaltam és finanszíroznám a felnőtt, munkaképes gyerekemet.
Jaa hoppá, a 18 feletti részt el is felejtettem.
Most láttam egyik kommentet. Konkrétan ez 18 felett menjen a házból. Na most, tartom hogy ez bonyolult kérdés, nálunk például.
Apukám PONT 18 éves koromban halt meg,, [addig is folyamatosan veszekedtek egymással, stb. anyukámat 1-2-szer majdnem szószerint megfolytottam, a suli is szar volt stb] szóval elég biztos vagyok benne hogy nem volt jó gyerekkorom. Hát ennek ellenére felnöttem.
Apukám után több milliós adóság maradt hátra, anyukám nagy részét kifizette a bankból kivéve az összes megtakarított pénzt. A többit munkával valahogy összeszedte, segítettünk mi is. És pedig ez nem valami harmonikus szerető családott kellet elképzelni, egymással is veszekedtek, én is csomoszór levoltam szídva minden franc miatt, meg általános dolgok miatt, mint nem nyirtam le a füvet stb.
DE beláttam, hogy valahol akárhogy nézem az én felelőségem is az egész, és nem mint valami ... hmm,,, pisis azon drámáztam jaj de kicseszett velem az élet, hanem segítettem anyukámnak. ÉS lásd sikerült megoldani, pedig szét is mehettünk volna, nem? Mit tudom én elmegyek ismeröshöz, fogalmam sincs, csak arra mondom hogy itt látok olyan kérdéseket, hogy a tesóm nem enged be a házamba stb..
És mondom nem minden nap puszival meg öleléssel kezdödött. Tényleg rossz volt amúgy, és azt hiszem valahol haragszom is anyámra, csak mondom ezek baromira nem ilyen 2 dimenziós kérdések, hogy jó meg rossz, azért általában komplexebbek ezek a dolgok a háttérben.
Most nekem meg tesóimnak is van munkánk és mi fizetjük a rezsit kaját, anyukám kb semmit se fizet. Ha van pénze ad erre-arra, plusz a barátjával vesznek ezt azt karácsonyra. Szóval emlékszem hogy gyerekkoromban nem éreztem jól magam, és ja rossz volt, tényleg lehet rossz gyerekkor. De ez az éljen vagy túléljen....
Én mindig is utáltam amúgy, az ilyen TÚLÉLŐ VAGYOK [amikor depis voltam apukám halála után, meg minden miatt ilyesmi témában olvasgattam] mert bántalmazták [verbálisan] meg volt fizikális is. Jó néhánynál oké, de amikor valaki ezzel megpróbál felvágni az szánalmas, PERSZE hogy tulélted mert mi asz mást tehetsz? Hüüü én is tulélő vagyok,, hát fantasztikus, büszke vagyok egy szar dologra.
DE na értem. Kellemetlen,.... áááh mind1 hosszú már a szöveg. A normális gyerekek úgyse akadnak ki ezeken. Aki kiakad az is lehet normális persze.
Na jó lényeg, hogy azért igen ha már a szüleivel lakik valaki, 18 fölött de legyen 21 akkor azért illene valamivel beszálni. HA megendhetik maguknak hogy ne akkor ne, de mondom, ez egyéni szituációk. Engem anyukám nem dobott ki, de sok házimunkát stb csináltam. Ha nem leszídott, de végül is azt hiszem jogosan. Azóta meg ugye mint írtam van pénzem.
# 26,
Köszönöm, hogy megosztottad a történetedet...
Hát nincs mit. Igazából most hogy leírtam meg vissza is olvastam,
pont azon filozom, hogy most akkor lényegében rossz volt-e vagy sem... Mert igazából ezt kb. 3-szor átfogalmaztam, mivel az első gondolatam valami olyasmi volt, hogy a sok pisis ne ezen drámázzon, hogy nincs pénz mozira, hanem majd ha valami tragédia történik.
De áá hát végül is az is fontos,, szóval igen hát erre mondtam hogy komplex,, én se tudok mit mondani. Báár már 20-on éves vagyok, a gyerekkor meg mondjuk tartson 18-ig. Szóóval ha kéne választani jó meg rossz között.. dee nem, igazából még akkor se mondhatnám rá 100% hogy rossz volt. Voltak benne rossz dolgok az már inkább.
De akármennyire szar volt, valahol jó is volt, de nem akarok itt filozni, meg szentimentális lenni,, pedig amúgy sokat depiztem, de lehet amúgy is emos vagyok lol. JAA na igen, szóval oda akartam kijukadeni hogy ettől valakinek nem lesz rossz gyerekkora, hogy juj nem volt zsebpénze. Szerintem ezt sok másik akárki is elmondhatja. öö, ja, asszem ennyi.
A férjem 17 éves kisfiát úgy nevelte fel az anyukája, hogy meg kellett venni neki mindent, hogy "szép gyermekkora legyen". Szó szerint ezt mondta az anyukája... Aztán a gyerek olyan nagyképű lett, hogy nem bírt vele, mindene megvolt, csak tanulni felejtett el időközben. Megkaptuk mi apával középiskolában. 9. végén 6-ból bukott, volt igazgatója, lógott, fegyelmi tárgyalásra is mehettünk. Mi már nem vettünk meg neki mindent, lesz@rtuk a szép gyerekkorát, és tanárt fogadtunk mellé, hogy minden nap jöjjön el hozzánk, hogy másnapra csinálják meg az írásbelit, és kérdezze ki a szóbelit. A zsebpénzt tanuláshoz kötöttük, és csak hétvégére adtunk. Mondanom sem kell, egy ideig nem kellett adnunk...., szenvedett nálunk rendesen.
De aztán csak lett értelme a sok törődésnek, befektetett munkának, sok beszélgetésnek, fenyegetésnek... Másodszorra, egy másik iskolában, már elvégezte a kilencediket. Nagyon dicsérték mindig, amikor láttuk, hogy változik a hozzáállása, jobb jegyeket hozott...., de a zsebpénzt továbbra is elvontuk, ha visszaesést tapasztaltunk... Most rendben van a srác (nem gondoltam volna, hogy sikerülni fog).
Nem csak a férjemnek, nekem is van előző házasságból nagy fiam, aki egyetemre jár. Amikor egyetemista lett, akkor már automatikusan adtam neki pénzt a számlájára minden héten 10.000 Ft-ot, szépen megtanult gazdálkodni. Persze +kollégium, + bérlet és egyéb. De amikor középiskolás volt, akkor nem volt állandó zsebpénze. Hétvégén ha ment valahova, akkor adtam neki, de azért hogy a barátnővel állandóan a menza helyett pizzázni járjanak, vagy fornettit vegyenek ebédre (+ itthon is van kaja, ha nem ízlett), meg hülyeségekre költsék, teljessen felesleges lett volna... Egy nehéz nap után pont elég az osztálytársakkal megenni az ebédet, még utána lazításként dumcsizni egyet, és mindenki mehet haza...., de tőlem hozzánk is eljöhettek, csak ne a pénzt szórják szórakozásból....
Nem biztos, hogy jól csináltam, de most sem tenném másként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!