Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnátok ahhoz, ha a...

Mit szólnátok ahhoz, ha a lányotok erre kérne milliókat?

Figyelt kérdés
A lányotok zsebében van már egy mérnöki diploma és bár azt mondja, hogy imád mérnöknek lenni, egyre gyakrabban tört rá az a gondolat, hogy ő szülészorvos szeretne lenni és lassan megszilárdult benne az elhatározás. Az államilag támogatott féléveit nem teljesen, de nagy részben felemésztette a mérnökképzés, így jó pár millióra lenne szüksége a hat éves tanuláshoz, ami ráadásul csak nappali képzésben zajlik, így valószínűleg csak hétvégén tudna dolgozni, akkor is csak saját vállalkozásban, mert nem sok munkáltató fogadná el, hogy neki most éppen tanulni, vizsgázni kell és így sokkal kevesebbet fog a konyhára hozni. Már túl lesz harmincon, mire elvégzi. A családtól kér pénzt, hogy tudja a tanulási költségeinek egy részét fedezni, amúgy középosztálybeli családról van szó. Lebeszélnétek a lányotokat arról, hogy a jó állását felmondja és bizonytalan vállalkozásba belefogjon, amire nem tud annyi figyelmet fordítani a méregdrága orvosi mellett vagy támogatnátok?
2015. júl. 3. 18:15
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
92%

Én őszintén megmondom, nem támogatnám a gyerekemet ebben az elhatározásábNagykorú, felnőtt emberként ment egyetemre, tanult ott x évig, amit finanszíroztam, amellett, hogy szintén támogattam 18 éves koráig mindenben.

Úgy érezném, hogy én megtettem mindent azért, hogy segítsem abban, hogy egy jó szakmához jusson, ami biztosan támogatja a megélhetését, esetleges családalapítását a jövőben.

Jelenleg a gyerekem állásban van, jól keres, és biztos a jövője. Én szülőként őgy érezném, hogy megtettem, amit a kötelességem volt.

Ha magának kitalálja, hogy mégis inkább mást akar csinálni, és átgondolja, akkor úgy gondolnám, hogy felnőtt emberként ez már az ő saját felelőssége, és találja ki saját magának, hogy hogyan valósítja meg, mind anyagilag, mind másképpen.

Nem hinném, hogy kötelességem lenne támogatni anyagilag a gyerekemet bőven 30 éven felül, különösen azután, hogy a támogatásommal biztos szakmája, állása, jövője van. Különösen, hogy egy orvosi képzés nem két fillér és nem két félév. Egyébként orvos vagyok, 2 gyerek apja, szóval tudom, mibe kerül egy orvosi képzés, mind anyagilag, mind egyéb tekintetben.

2015. júl. 4. 09:31
 32/36 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező, ne haragudj, de én nem támogatnám ezt. Iszonyat drága, és a szülőknek szerintem ez egy viselhetetlen teher lenne. A mai magyar fizetésekkel képtelenség 1 félév alatt összekuporgatni 1 milliót, még akkor is, ha mindkét szülő dolgozik, és csak 1 gyerek van. Bocsi, hogy ezt mondom, de kissé önzőség ezt elvárni a szüleidtől.

Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, 2 év alatt te nem fogsz tudni annyit összegyűjteni, ami elég az orvosira!

Mondom ezt úgy, hogy Ausztriában dolgozok és lakok.

Orvosi mellett pedig felejtsd el a munkát. Ha nem akarsz csúszni, akkor muszáj csak erre koncentrálnod.

Szerintem gondold át még egyszer. Van egy diplomád egy olyan szakból, ami azért sok helyen hiánynak számít. Kaphatnál vele egész jó állásokat, jó fizetéssel. Megéri ezt felrúgni? Nem az orvosiról akarlak lebeszélni, de a szüleid szerintem nem fogják tudni ezt finanszírozni, mert a tandíj mellett minden méreg drága, ami kell az orvosira, a könyvektől kezdve minden.

2015. júl. 4. 09:35
 33/36 anonim ***** válasza:
90%

A tandíj félévenként kb 1 millió forint.

A könyvek félévenként van (elég sokszor), hogy meghaladja a százezret.

Lakhatás, enni, inni.

Bérlet, utazás.

Ne haragudj, de ez alsó hangon is 15 millió forint lenne. Felnőtt ember vagy kérdező, ilyen téren szerintem ne a szüleidre vagy támogatásokra apellálj, hanem ha így döntöttél, akkor teremtsd elő rá a pénzt. Viszont orvosi mellett 100%, hogy nem fogsz tudni dolgozni, azt felejtsd el. Ha nem akarsz fél éveket, vagy akár éveket ismételni, akkor nagyon keményen neki kell állnod a tanulásnak, ha mégis belevágsz. (ismerősöm jár orvosira, szóval tőle tudom ezeket)

Az átlag magyar család nem tudja sehogy sem finanszírozni az orvosi egyetemet.

Egy esetbe nem lehetetlen az orvosi: Tanulj meg minimum C1-es (felsőfokú) szinten németül (szakszavakkal, mindennel együtt), és próbálkozz meg vele Ausztriában pl. Ott nem tandíjas az orvosi (de felvételis), bár tény, hogy a lakhatás drágább, mint itthon.

2015. júl. 4. 09:45
 34/36 anonim ***** válasza:
31%
Technikailag ahol mindkét szülő megkeresi az átlagbért (153 000), ott összejön fél év alatt egymillió, meg ugye ennyi idősen már megtakarításuk is van az embereknek. Csak hogy oszlassuk kicsit a "mindenki minimálbérből él máról holnapra" legendát, mert kérdező egy szóval se írta, hogy szegények lennének (én átlagcsaládra tippeltem).
2015. júl. 4. 21:40
 35/36 anonim ***** válasza:
56%
és ha nem minimálbérből élnek kötelesek a felnött gyerekük összes barom'ágát támogatni, az idős kori tartalékokat felélni mert a gyereknek büdös a munka
2015. júl. 4. 21:54
 36/36 anonim ***** válasza:
81%
Gyakorlatilag annyi a jövedelmem (egyedül), mint egy középosztálybeli családnak. Mindemellett azt mondanám a gyereknek, hogy az első diplomáját fizettem, gratulálok, hogy megvan, a másodikat nem finanszírozom. A megtakarításom arra van, hogy nyugdíjas koromban ne szoruljak a gyerekeimre, és méltó, normális életet élhessek, pl. utazgathassak (nem luxusszinten, egyszerű turistaként, mert ez az egyik hobbim.) Ha netán még előtte történik velem valami, vagy akár velük, akkor se kelljen senkinek a fejét vakargatni, hogy most hogyan tovább. Nem érzem méltányos kérésnek, hogy 15-20 milliót költsek egy random ötletre, miután a jövőjéhez, megfelelő szintű megélhetéséhez szükséges dolgokat már biztosítottam. Azt is, hogy ha ezt az ötletet meg akarja valósítani, belátható időn belül képes előteremteni hozzá az anyagi fedezetet.
2015. júl. 4. 21:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!