Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnátok ahhoz, ha a...

Mit szólnátok ahhoz, ha a lányotok erre kérne milliókat?

Figyelt kérdés
A lányotok zsebében van már egy mérnöki diploma és bár azt mondja, hogy imád mérnöknek lenni, egyre gyakrabban tört rá az a gondolat, hogy ő szülészorvos szeretne lenni és lassan megszilárdult benne az elhatározás. Az államilag támogatott féléveit nem teljesen, de nagy részben felemésztette a mérnökképzés, így jó pár millióra lenne szüksége a hat éves tanuláshoz, ami ráadásul csak nappali képzésben zajlik, így valószínűleg csak hétvégén tudna dolgozni, akkor is csak saját vállalkozásban, mert nem sok munkáltató fogadná el, hogy neki most éppen tanulni, vizsgázni kell és így sokkal kevesebbet fog a konyhára hozni. Már túl lesz harmincon, mire elvégzi. A családtól kér pénzt, hogy tudja a tanulási költségeinek egy részét fedezni, amúgy középosztálybeli családról van szó. Lebeszélnétek a lányotokat arról, hogy a jó állását felmondja és bizonytalan vállalkozásba belefogjon, amire nem tud annyi figyelmet fordítani a méregdrága orvosi mellett vagy támogatnátok?
2015. júl. 3. 18:15
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
87%

Szülőként írom, nem támogatnám. Két gyereket felneveltünk, diplomát szereztek, fizettük az albérletet, utazást, mindent.

Lehet, önzőség, de már szeretnénk mi is utazgatni, és egy kicsit nyugodtabban élni, nem számolgatni örökké a bevételt, kiadást. Félretett (kevés) pénzünket pedig nyugdíj utánra is tartogatjuk, hiszen nem a gyerekeinktől szeretnénk majd kérni elfekvőre, orvosra, házi betegápolóra. Vagy éppen gondba legyenek, ha meghalnánk, mert nincs pénzük eltemetni.

Ha milliomosok lennénk, akkor talán. De az sem biztos.

2015. júl. 3. 20:33
 22/36 anonim ***** válasza:
52%

Egyébként nem jól tudjátok, amióta nem lehet párhuzamosan trükközni a félévekkel, azóta nem kizáró ok a diploma (én is így csinálom a második BSc-t jelenleg). A félévek duplán pörőgnek, de azt csinálsz a 12 féléveddel, amit akarsz.

Én amúgy ha tehetném, támogatnám a gyerekemet, de nem erőn felül. Az lenne a legjobb megoldás (így sem fogod már olyan nagyon fiatalon elvégezni), ha előtte próbálnál rá minél több pénzt összegyűjteni, és azt beletenni.

2015. júl. 3. 20:57
 23/36 anonim ***** válasza:
54%

Akkor is sok pénz. Egyébként én nem járnék most Magyarországon egyetemre, főleg nem orvosira. Az államis féléveket le kell dolgozni itthon, mindenki tudja mennyiért. Külföldről mondjuk ki lehetne fizetni, de oda felsőfokon kell a nyelvet beszélni vagy minimum erős középfokon.

De nekem aztán mindegy. Mit bánom én, hogy ki mivel adósítja el magát hosszú évekre, évtizedekre.

2015. júl. 3. 22:01
 24/36 anonim ***** válasza:
41%
22-es! És te a második Bsc diplomádat az elsővel együtt, párhuzamosan végzed?
2015. júl. 3. 22:11
 25/36 anonim ***** válasza:
69%

A szakképzés alatt már kap pénzt, bár meggazdagodni nem fog belőle:-(

az, hogy kinek mennyire húzós az orvosi, embere válogatja, én melóztam mellette éjszakai műszakban, heti kétszer-háromszor. Ha mérnökin nem volt gondja a tanulással, itt se lesz túlzottan megterhelő:-)

A pénzkérdés más dolog, én nem kérném a szüleimtől, az biztos, államilag támogatott képzésen is csak minimálisat kértem otthonról. Én is azt gondolom, hogy össze kellene spórolni azt a pénzt, és akkor belevágni, az a néhány év már nem sokat oszt-szoroz. Ha tud nyelveket, körülnéznék, nincs-e olcsóbb képzés külföldön, vagy legalább olyan, ahol több támogatást/ösztöndíjat lehet összeszedni. A napokban nézegettem ilyesmit, Cambridge-ben pl. van orvosképzés, viszonylag kibírható pénzügyi kondíciókkal.

2015. júl. 3. 22:17
 26/36 anonim ***** válasza:
56%

Nem támogatnám. Felnőtt ember, diplomája van, dolgozik. Gyűjtse rá össze a pénzt, vagy ott a diákhitel.

Miért akarsz szülészorvos lenni? A hálapénz miatt? Vagy a "szakma szépsége"? Nem csak szép dolgokból áll ám. Nem csak szüléseket vezetnek. Ott a nőgyógyászati és az onkológiai rész is. És ahhoz, hogy egyáltalán eljuss a diplomáig, meg kell tanulnod a sebészettől, az urológián át mindent. Az csontokon lévő összes dudort latinul...

Sokan vannak, akiknek nem sikerül 6 év alatt lediplomázni. És utána a szakvizsga még 5 év. A rezidensképzésben kapott fizetésed meg se közelíti majd a mérnökként kapottat.

30 éves korod körül lediplomázol, 35 évesen leszel kb szakorvos. Onnantól ha jól csinálod, pár év alatt népszerű lehetsz, sok pénzt kereshetsz. 40 körül már befutott szülész lehetsz, viszont ha az is akarsz maradni, akkor a saját családot elfelejtheted. A nőknek így is nehezebb a helyzetük szülészként.

2015. júl. 3. 22:18
 27/36 anonim ***** válasza:
54%

Off:

Befejezett Bsc képzés után is lehet valaki államis a következő Bsc-nél, ha még van támogatott féléve. Elkezdeni csak fizetősön kezdheti, de ha megvan egy éven át félévekre bontva a kellő átlagkredit, és van üresedés az államis helyeken, akkor a suli átveheti államisra. Ezt a TO-mon mondták, én is második Bsc-t csinálok.

2015. júl. 4. 00:18
 28/36 anonim ***** válasza:
50%

Én a második alapképzésemet végeztem el államin úgy, hogy már volt diplomám, csak az első évet kellett fizetősön, mert utána jött ez az új törvény, hogy lehet ilyet.

Ha az én lányom lennél, attól függően támogatnálak, milyen az anyagi helyzetünk. Mert én is szeretnék már két gyermek felnevelése után nyugodtan élni és utazgatni, meg ilyenek. Meg egy mérnöki állással szerintem pár év alatt össze lehet hozni annyi pénzt, amennyiből el tudod végezni az orvosit, pláne ha külföldön dolgozol. De ha belekezdesz az orvosiba és közben váratlanul megszorulnál, akkor segítenék a szüleid helyében. Szép szakma a szülészorvosi és szerintem több nő kellene rá.

2015. júl. 4. 02:42
 29/36 anonim ***** válasza:
87%

16: Nem tudom, lehet-e beadni akkreditációs kérelmet, amíg nem vagy a kar tagja. De a folyamata az, hogy elmész a régi iskoládba, kérsz akkreditáció elbírálásához tantárgyleírást, és azt beadod egy tanulmányi bizottságnak az új iskolában, akik elolvassák, és az alapján döntenek.

A felvételi sem egyszerű egyébként, úgyhogy míg nem vesznek fel, kár ezen álmodozni. Nem gondolkodsz orvosin végezhető másoddiplomában inkább? Illetve a szülész szakmát nem csak orvosként lehet végezni, ha az az életmód vonz.

Szülészorvos nincs is, szülész-nőgyógyász van, nem tudsz csak a szülészetre szakosodni, nőgyógyászati praxist kell vinned és annak keretén belül találkozol a szülésekkel is.

2015. júl. 4. 06:26
 30/36 anonim ***** válasza:
76%

A leírt tárgyak alapján tippelek, hogy biomérnökit végeztél. Ott a felsorolt tárgyakat sok esetben részletesebben tanuljuk, mint az orvosin, a biokémiát pedig az orvosi biokémia tankönyvből, így szerintem van esély arra, hogy átveszik. Ráadásul van jó pár tárgy, amit az orvosin tartanak. Pl nekem a farmakológia, humán mikrobiológia, virológia tárgyak az orvosoknak is leadott tárgyak voltak (az oktató is ugyanaz volt) csak kisebb volt a követelmény a számonkérésnél, mert nekünk nem kell ennyire részletesen tudni.

De egyébként ha biomérnökit végeztél, akkor 11 félévet elhasználtál. Ha csak BSc-d van azzal pedig sok sikert elhelyezkedés terén.... én most csinálom az MSc-t, a BSc-mre közölték, hogy egy technikus többet tud nálam, így ne röhögtessem ki magam, hogy BSc-vel munkát keresek.

2015. júl. 4. 09:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!