Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnátok ahhoz, ha a...

Mit szólnátok ahhoz, ha a lányotok erre kérne milliókat?

Figyelt kérdés
A lányotok zsebében van már egy mérnöki diploma és bár azt mondja, hogy imád mérnöknek lenni, egyre gyakrabban tört rá az a gondolat, hogy ő szülészorvos szeretne lenni és lassan megszilárdult benne az elhatározás. Az államilag támogatott féléveit nem teljesen, de nagy részben felemésztette a mérnökképzés, így jó pár millióra lenne szüksége a hat éves tanuláshoz, ami ráadásul csak nappali képzésben zajlik, így valószínűleg csak hétvégén tudna dolgozni, akkor is csak saját vállalkozásban, mert nem sok munkáltató fogadná el, hogy neki most éppen tanulni, vizsgázni kell és így sokkal kevesebbet fog a konyhára hozni. Már túl lesz harmincon, mire elvégzi. A családtól kér pénzt, hogy tudja a tanulási költségeinek egy részét fedezni, amúgy középosztálybeli családról van szó. Lebeszélnétek a lányotokat arról, hogy a jó állását felmondja és bizonytalan vállalkozásba belefogjon, amire nem tud annyi figyelmet fordítani a méregdrága orvosi mellett vagy támogatnátok?
2015. júl. 3. 18:15
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
84%
Még valami: támogatásokra meg főleg nem kéne építeni. Szoctámot egy ilyen család szinte biztosan nem fog kapni. az ösztöndíj pedig édeskevés. Barátnőm 5,03-mas átlagára (!) kap havi 20ezer forintot. Remélem senki nem gondolta komolyan, hogy ennyi pénzből ki lehet fizetni a szemeszterenként majdnem 1milliót. Ja azt kihagytam, hogy ő ezért az átlagért reggel 5-től este 9-ig tanul. Hétköznap csak, ha hazaért suliból, de hétvégén és vizsgaidőszakban mindig.
2015. júl. 3. 18:36
 12/36 anonim ***** válasza:
84%
Kérdező, azt, hogy elfogadják-e a tantárgyadat, azt nem a TO dönti el, hanem az adott intézet és a tantárgyfelelős (legalábbis akiről írtam, nekem ezt mondta). Ha valamilyen kérdésed van, írj nyugodtan, hátha tudok segíteni (én Pécsre járok).
2015. júl. 3. 18:39
 13/36 A kérdező kommentje:
Az is megfordult a fejemben, hogy kimegyek dolgozni nyugatra itt hagyva a családomat pár évre és megteremtem a tanuláshoz szükséges pénzem. Csak fogalmam sincs, hogy mennyi idő alatt tudnám azt a bizonyos x milliót összehozni, nem tudom, hogy mennyit tudnék havonta albérlet mellett félretenni. Itt kéne hagynom a páromat, családomat, elég nagy áldozat lenne, ezen még mérlegelnem kell, hogy megéri-e.
2015. júl. 3. 18:40
 14/36 anonim ***** válasza:
44%
semmikép nem engedném 1 fenékel csak egy lovat lehet megülni, felnött ember viselkedjen is úgy
2015. júl. 3. 18:51
 15/36 anonim ***** válasza:
71%

Nem fogadják el, miért is tennék? Mérnökként totál mást tanultál, mint orvosin fogsz ugyanabból a tárgyból. Még két orvosképzőn sincs kreditátvitel nagyon, mert másként oktatnak.

Egyébként nem finanszíroznám, kapnál kaját,lakhatást, de a tandíjat oldd meg. Azért nem pár százezerről beszélünk, hanem félévente minimum egy misiről.

Nem mindegy, amúgy is felnőtt vagy, dolgozó ember. Ha meg nincs időd/pénzed,akkor nem leszel szülész, ennyi. Nem te leszel az egyetlen, aki nem álmai szakmáját végzi, sőt.

2015. júl. 3. 18:58
 16/36 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy valóban elfogadják-e, de nekem azt mondták eddig, hogy igen(nem barátoktól szájról szájra terjedve, hanem én kérdeztem rá).
2015. júl. 3. 19:04
 17/36 anonim ***** válasza:
79%
Elmondtad hogy mérnökin tanultad ezeket a tárgyakat? Én csak azt tudom mondani, hogy nekem nem fogadtak el semmit.
2015. júl. 3. 19:06
 18/36 anonim ***** válasza:
33%

szia, ha ez a szíved vágya, akkor ne add fel. mondjuk nem tudom, tényleg, hogy az öt félévet tudnád-e még ingyenesen, ha a diploma már megvan. de ha igen, akkor spóroltál 5 milliót. én is későn kezdtem el azt tanulni, amit akartam, és sokba került nekem is, de meg tudtam oldani, mondjuk nekem nem olyan tanulós, mint az orvosi, szóval neked nehezebb a dolgod. mondjuk én nem a szüleimtől kértem pénzt, hanem összeszedtem magamtól. persze 7 milkát összeszedni tandíjra se semmi, ha mellette még élni is kell. talán ha elkezdesz most nagyon dolgozni meg spórolni. külföldön nagyon keresik a mérnököket, 1-2 év alatt szép pénzt tudsz mérnökként összeszedni (pincérnőként nem!!), akár havi 6 ezer euró is lehet a fizud (nettó) ismerek ilyen mérnöknőt.

azzal szerintem semmi baj sincs, ha harminc fölött végzel.

az már inkább gáz, ha a barátodat el kell hagynod emiatt.

te tudod, mi éri meg neked.

2015. júl. 3. 19:21
 19/36 anonim ***** válasza:
78%
Az orvosi mellett nem tudsz semmit dolgozni, ha komolyan veszed. A diploma után csak akkor két év a szakosodás, ha háziorvos akarsz lenni. Ha más szakra, sebész, nőgyógyász stb. akkor 5 év.
2015. júl. 3. 19:50
 20/36 anonim ***** válasza:
90%

Nem fogják elfogadni a tárgyakat, azt már előre megmondom. Csak másik orvosiról/fogorvosiról, azt sem minden esetben. A 2. diploma pedig mindenképpen fizetős, ha van még államis féléved, ha nincs. Mesterre használhatnád fel a maradék 5 félévet, teljesen másik szakra nem. Munkáról pedig szintén ne is álmodj az orvosi mellett. Anélkül is megterhelő, sokan kibuknak.

Én nem tartanám el 6 évig a mérnök lányomat. Főleg úgy, hogy csak a tandíj FÉLÉVENTE 1 millió. És akkor még nem beszéltünk a kajáról, bérletről, lakhatásról, könyvekről (csak az atlasz 40-50 ezer) és egyéb felszerelésekről. A szülészorvos szakképzés ráadásul még kb. 5 év.

2015. júl. 3. 20:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!