Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehetnék? A nagy kamasz...

Mit tehetnék? A nagy kamasz fiam semmit nem segít itthon, pedig csak napi 1 óra ház körüli munkát kérek tőle.

Figyelt kérdés
Kertes házban lakunk,lenne mit csinálni... De Ő kibújik minden munkából, halogatja egy hétig is, belekezd, félbehagyja, - már unom, hogy vitatkoznom kell vele, ha bármit kérek tőle...

2015. jún. 26. 06:41
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
84%

Pár napja láttam egy kiírást facebookon, gondolkodtam rajta, hogy én is bevetem. 18 éves a fiam és szintén nagyon lusta.

A lényeg:

Minden nap új wifi jelszó.

A maiért le kell nyírnod a füvet.

A holnapiért fel kell porszívózni és el kell mosogatni és így tovább...

Nekem nagyon megtetszett... :D

2015. jún. 26. 07:21
 12/34 anonim ***** válasza:
30%

#9 kb egyetértek én ezt neveztem "terelgetésnek".

Nem vitatkozni kell, meg idióta szankciókkal fenyegetőzni, rá kell vezetni mindenre.

2015. jún. 26. 07:22
 13/34 anonim ***** válasza:
40%

11-eske: a router resettel 2 perc alatt kibújt a szankció bárki kb.

Olyan kell,a mi hazsnál. Nincs pénz, nincseen kimenő, nem mosol rá, ilyenek. Ha ezekre is tojik magastról, akkor ott már a nevelésben van valami keméynen elrontva.

2015. jún. 26. 07:37
 14/34 anonim ***** válasza:
49%

Ahol a gyerek nem partner,hanem a szülő beosztottja,ott gondok vannak. Mindig életkornak megfelelően kezeld a gyereked! Ez beosztás kb 10 éves korig megy,utána határozottan,de kedvesen kérsz,sőt megmondod,hogy mi miért fontos.

Ha leviszed a szemetet-akkor nem kell szagolnod a bűzét.

Ha levágod a füvet-ki tudsz feküdni napozni.

Ja,hogy már totyogós korától arra nevelem,hogy ne egy kocka legyen,ne a számítógép legyen az összes szórakozása,és lelje másban az örömét,az más kérdés. Akinek könnyebb volt a számítógép-dadusra hagyni a gyereket,az nagyobb korában se csodálkozzon. A szülőknek kell megmutatni a világot később is,mint kiskorában,csak más módszerekkel. Nem fog magától rájönni,hogy miért jó napozni,levegőn lenni.

Na és a példamutatás. Ha én közben facebookozok,azalatt ő nem fog kertet ásni. De ha papolok róla,hogy értd fáradok a munkahelyemen,azt a szöveget is meg fogja unni. Viszont ha látja anyát-apát fáradtnak,aki leül,és látszik rajta,hogy fáradt,magától fog pattanni a szemétért,hogy anya,hagyd,majd én. Ha értelmes,és nem volt lekezelve,akkor bízhatunk a gyerekben,hisz alapvetően a gyerek szereti a szüleit,csak egy kis pszichológia kell hozzá. Legyél te az okosabb!

A hármas válaszoló voltam.

2015. jún. 26. 07:57
 15/34 anonim ***** válasza:
40%
A büntetéssel csak rosszabb lesz, mert akkor kényszerből csinálja. Szoktasd hozzá, hogy minden munkának megvan a maga gyümölcse. Például mond neki, hogy menjen ki füvet vágni, te meg addig csinálsz neki egy nagy tál pudingot
2015. jún. 26. 08:10
 16/34 anonim ***** válasza:
29%
A kamaszkori problémák nagyrészt a korábbi nevelés következményei.
2015. jún. 26. 08:26
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

A jutalmas dolgok szerintem hülyeségek.

Ha a gyerek kirepül és önálló életbe kezd, nem lesz ott az anyja, hogy pudingot főzzön neki, ha leviszi a szemetet.

Plusz nem is kell elkapatni a gyereket. Vannak dolgok, amiket senki nem szeret megcsinálni, mégis muszáj.

Ehhez kéne hozzászoknia.

2015. jún. 26. 08:39
 18/34 anonim ***** válasza:
73%

Nem segít, holnaptól nem zabál.

Probléma megoldva.

2015. jún. 26. 08:41
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is volt egy nagy fiam aki a világ lustája volt. Engem simán kiröhögött volna ha "játékosan" veszem rá a házimunkára. Jó magam is csak legyintek az ilyen, "üljünk le, és tegyük játékossá, vidámmá a porszívozás hangulatát" Én könnyen megoldottam.

A kérlek porszívozz fel, vagy vidd ki a szemetet kéréseimre semmit nem csinál, nem gond. Meg csinálom én.

Majd amikor kijött a szobájából, hogy

- anyu, kimosnád az ingemet? Holnapra kéne.

Vagy

- anyu, éhes vagyok, főzöl spagettit?

Kérdéseire ugyanazt csinálom mint ő az én kéréseimre. Semmit. Amikor kiakad, hogy nincs tiszta ing, hogy nem melegítettem a kaját, akkor jön az én válaszom

- De hiszen azt csinálom amit te amikor megkérlek valamire.

Bevált. Ma már szólnom sem kell, és minden hétvégén besegít a rendrakásba. Én meg kimosok, kivasalok cserébe.

2015. jún. 26. 08:46
 20/34 anonim ***** válasza:
94%

15-ös: "Például mond neki, hogy menjen ki füvet vágni, te meg addig csinálsz neki egy nagy tál pudingot"

Szerinted egy 16-18 éve fiút motivál egy tál puding, ha nem akar otthon segíteni? Mert ha így gondolod, akkor nem láttál még ilyen idös gyereket.

Ugyanez érvényes a 14-es válaszolóra is: az ilyen idös gyerek nem azért nem csinálja meg, amit a szülö akar, mert nem tudja felfogni, mire jó, hanem mert MÁST akar csinálni, mint amit a szülö mond.

A szemetet nem azért nem viszi le, mert nem veszi észre, hogy büdös, hanem mert egyrészt szerinte ez "nem az ö dolga", másrészt a szülö úgyis kiviszi, mert nem szereti, ha büdös a lakás.

Szóval amit írsz, az lehet, hogy néhány gyereknél müködik - ugyan még egyetlen egyet sem láttam, aki így viselkedne kamaszkorban -, de a legtöbbnél nem. A kamaszok jellemzöje, hogy "mások" akarnak lenni, mint amit a szülö elvár, így akarnak önállósodni.

Ami müködik, az az "adok-kapok" rendszer: ha megcsinálja azt, ami rá lett bízva, akkor kap enni, ki lesz mosva a ruhája, stb. Ez a felnött életben is így van: ELÖSZÖR dolgozol, UTÁNA kapsz fizetést.

2015. jún. 26. 08:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!