Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti mit csinálnátok a helyemben?

Ti mit csinálnátok a helyemben?

Figyelt kérdés

14 éves lány vagyok. Az osztályomban mindenkinek van facebookja és minden osztállyal kapcsolatos dolgot ott osztanak meg, én szinte soha nem értesülök a dolgokról. Anyám csak azzal a feltétellel engedne facebookot csinálni, hogy ő is tudja a jelszót. Én megértem, hogy aggódik, hiszen rengeteg veszélyes alak van a neten, viszont én akkor a facebookot beszélgetésekre is használnám a barátaimmal, mivel sokukat nem lehet elérni telefonon. Viszont így már nem tűnik olyan jó megoldásnak, hogy tudni fogja a jelszavamat, mivel nem szeretném, hogy majd a barátaimmal való magánbeszélgetéseimbe beleolvasgasson. Megkérdeztem az osztálytársaimat és közülük egyiknek sem tudja az anyja a jelszavát.

Nem jelölgetnék be és igazolnék vissza ismeretlen embereket, de anyám tényleg csak ezzel a feltétellel engedi a facebookot és nekem fontos lenne, mert tényleg kezd elegem lenni, hogy mindenről lemaradok az osztállyal kapcsolatban.

A kérdésem az, hogy ti mit csinálnátok a helyemben?

2015. máj. 1. 12:40
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Nyilván bele tartozik utolsó. Viszont a 10-14 éves kor osztály olyan hihetetlenül naiv, hogy el se hiszed.
2015. máj. 2. 20:22
 12/12 anonim ***** válasza:

Utolsó!

De miért is naívak? Egyik véglet az, akiket burokban nevelnek és pl. még a szexuális felvilágosítás is elfelejtődik. A másik véglet pedig akiknek a szülei nem is nagyon tudnak foglalkozni érdemben a gyerekkel, mert reggeltől estig dolgoznak. Utóbbiak meg tanulnak szépen a haveroktól, meg a suliban, hogy hogy kell élni az életet.

Egyébként ez nem csak a 10-14 évesek között van. Hidd el a 20 évesek körében se jobb a helyzet, főleg ha így nőnek fel mitől is változnának? Nem a kor határozza meg az értelmi szintet. A legtöbbjük alapvető dolgokat nem képes felismerni, és semmit nem tudnak a világról, de még a környezetükről se.

Nem mondom hogy a gyerekekben egy csepp naivitás sincsen, de ha már képesek emailben kiadni az adataikat akkor ott baj van. És ez nagyrészt a felvilágosítás hiányából adódik. De igazából ez olyan téma, ahol simán el lehetne menni abba az irányba, hogy vajon a nálam 10 évvel fiatalabbak mért néznek ki korombelieknek. Ugyan oda lyukadnánk ki..

Elnézést, hogy eltereltem kissé a témát, de általában a felállított szigorú szabályok betartatása egyrészt kielégítő magyarázat nélkül áthágásra kerül így is, úgy is, másrészt meg ugyanolyan tudatlan marad a gyerek. Ha tudatosítjuk benne, hogy mi miért van, ennek és ennek mi lesz a következménye ránk vagy másokra nézve, és ezt képes fel is fogni, akkor nagyon szabályok se fognak kelleni.

De egyébként nagyon érdekes, hogy amikor még nem volt nagy térhódítása az internetnek, akkor a féltő anyukák valamiért nem kisérgették el az iskolába és onnan haza a gyereküket (és nem a munka miatt). Régen is volt elrablás, gyilkosság meg minden ugyanúgy mint ma. Csak ma már sokkal informáltabbak vagyunk egy kattintásnak köszönhetően hirtelen mindenről tudunk, mindent elolvasunk, elhiszünk mi felnőttek.

2015. máj. 2. 23:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!