Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti mit csinálnátok a helyemben?

Ti mit csinálnátok a helyemben?

Figyelt kérdés

14 éves lány vagyok. Az osztályomban mindenkinek van facebookja és minden osztállyal kapcsolatos dolgot ott osztanak meg, én szinte soha nem értesülök a dolgokról. Anyám csak azzal a feltétellel engedne facebookot csinálni, hogy ő is tudja a jelszót. Én megértem, hogy aggódik, hiszen rengeteg veszélyes alak van a neten, viszont én akkor a facebookot beszélgetésekre is használnám a barátaimmal, mivel sokukat nem lehet elérni telefonon. Viszont így már nem tűnik olyan jó megoldásnak, hogy tudni fogja a jelszavamat, mivel nem szeretném, hogy majd a barátaimmal való magánbeszélgetéseimbe beleolvasgasson. Megkérdeztem az osztálytársaimat és közülük egyiknek sem tudja az anyja a jelszavát.

Nem jelölgetnék be és igazolnék vissza ismeretlen embereket, de anyám tényleg csak ezzel a feltétellel engedi a facebookot és nekem fontos lenne, mert tényleg kezd elegem lenni, hogy mindenről lemaradok az osztállyal kapcsolatban.

A kérdésem az, hogy ti mit csinálnátok a helyemben?

2015. máj. 1. 12:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%
csinálj 2 accountot egyből, egyet amit anyád is tudhat, meg egy "igazit" ;)
2015. máj. 1. 12:50
 2/12 anonim ***** válasza:
40%

Nos, az én gyerekemnek épp így van. Tudom a jelszavát - ő nem tudja sajátját - és tudja, hogy időnként ra nézek a dolgaira. Gyerek még, ahogy te is. A szülő felelőssége védeni a gyereket. Olyan naivak tudnak még lenni a korban, hogy hihetetlen.

Nálunk a szabály:

1, Senkit nem jelöl be vagy vissza, akivel eloben nem találkozott.

2, A profilja titkos, csak ismerősök ismerősei számára kereshető.

3, Fényképet csak akkor tölt fel, ha mi jovahgytuk.

4, Az üzeneteit bármikor elolvashatom de csak és kizárólag akkor, ha ő is jelen van. Bevallom, erre már hónapok óta nem került sor, valószínű hogy mr nem is fog.

Tehát ha mindketten tartjátok magatokat a szabalyokhoz, akkor ez egy jó megoldás.

2015. máj. 1. 12:50
 3/12 anonim ***** válasza:
20%
Csinálj egyet álnéven (külföldi), a böngésző előzményeket meg mindig töröld ki magad után.
2015. máj. 1. 12:51
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

Lehet én vagyok maradi, de az osztállyal kapcsolatos dolgokat miért nem osztályfőnökin beszélitek meg, miért kell ehhez FB?

A beszélgetéseket meg lehet archiválni, akkor elvileg nem láthatóak, így majd nem tud beleolvasni. Ámbár egy magánbeszélgetésbe beleolvasni...

2015. máj. 1. 12:55
 5/12 anonim ***** válasza:
35%

Kedves 2-es!

Csak annak a gyereke naív, aki naívra neveli és folyton óvja még a szellőtől is. Minden csak nevelés kérdése valamint, hogy milyen környezetet biztosítanak a szülők rá.

2015. máj. 1. 12:57
 6/12 anonim ***** válasza:
40%
Látható, hogy gyerekek adják a válaszokat. "Csinálj kettőt, csinálj alneven". Magyarán hazudj anyadnak. Aztán azt se várd el, hogy ő őszinte Legyen veled, netán melletted álljon, ha bajba kerülsz. Az ismerettsegi körömben a szülők többsége így csinálja, ahogy én és nem okoz problémát a gyerekeknek. Amikor az ember látja, hogy megbízhat a gyerekeben, nem el vissza vele.
2015. máj. 1. 12:59
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

5!

Iskolában dolgoztam és - a szülők tudtával és beleegyezesevel - teszteltük egyszer a gyerekeket. Emailben személyes adatokat kértünk tőlük -név, cím, telefonszam - illetve két erre a célra létrehozott hamis Facebook profilrol ismerősnek jelöltük őket és itt is adatokat kértünk. Először azon lepődtunk meg, hogy a gyerekek 80%anak volt már Facebookja, másodszor azon, hogy mindegyikuk elfogadta a jelolest. Adatokat eleve megadott a profilján 50%, nekünk megadta 30%.Emailben több mint 60 % adta meg az adatait és kivétel nélkül mindegyikuk rakattintott az Emailben lévő linkre.

Nem csak nevelés kérdése.

2015. máj. 1. 13:05
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

A legkisebb fiam 15 éves. Nem tudom a jelszavát, de a telefonjáról bármikor rá tudok nézni a fiókjára.

Amikor megcsinálta a profilját, megbeszéltük, mire figyeljen. Egyébként sem szereti a facebookot, nagyon ritkán használja, egy barátjával chatel néha, elsősorban házifeladat-ügyekben (a barát nem szeret telefonálni.) Két felnőtt bátyja van, a koránál érettebb gondolkodású, ezért is bízom meg benne, meg azért, mert eleinte (talán kétszer vagy háromszor) ránéztem a profiljára, hogy minden rendben van-e. El is mondtam neki, volt, amikor ő mutatta meg.

Teljesen jogos az aggodalom édesanyád részéről. A helyedben megpróbálnék kompromisszumot kötni vele: nem adod meg a jelszót, de megbeszélitek a szabályokat (az egyik válaszban nagyon jól leírták), és időnként a te jelenlétedben megnézheti a profilt. Tekintsd úgy a facebookot, hogy minden, amit ide felteszel vagy leírsz, megmarad, és kis ügyességgel gyakorlatilag bárkinek hozzáférhető, a chatelgetésnél is nagyon meg kell gondolni, hogy mit adsz írásba az interneten. Sajnos, vannak, akik visszaélhetnek ezekkel az infókkal.

2015. máj. 1. 13:06
 9/12 anonim ***** válasza:

" Lehet én vagyok maradi, de az osztállyal kapcsolatos dolgokat miért nem osztályfőnökin beszélitek meg, miért kell ehhez FB? "

Gimiben nekünk a tanárok is írtak face-en volt aki ott közölte, hogy beteg s mivel első óra, helyettesítő tanár meg nincs aludjunk egy kicsit tovább.

Én nem tudtam akkor róla, mivel nem volt még facebookom.

Szerintem egy 14 éves elég nagy már ahhoz, hogy annyi privát szférája legyen, hogy a szülők ne ellenőrizgessék a beszélgetéseit. Bőven elég ha a szülő az ismerőse és látja, hogy miket oszt meg a csemete.

2015. máj. 1. 17:41
 10/12 anonim ***** válasza:

7!

Szerinted a nevelésbe nem tartozik az bele, hogy elbeszélgetünk a gyerekkel mit lehet és mit nem?

Nem is csodálkozok, hogy e-mailben megadták az adatokat, mikor a legtöbb szülő már az öt éves gyereknek tabletet nyom a kezébe, majd 8 évesen saját számítógépet adnak neki szülinapra / karácsonyra, az internet kapcsolat meg már szinte mindenhova be van kötve. A szülők ebbe a környezetbe teszik bele direkt őket, mert ha a többinek van, akkor legyen neki is, adjuk is meg amit szeretne, mert így boldog lesz. A szülők többségének eszébe se jut(mert mondjuk ők nem is nagyon ismerik a számítógépezés rejtelmeit), hogy mondjuk a netezés veszélyeket rejt, miért intenék akkor óva a gyerekeket?

Arról nem is beszélve, hogy az (35-45 közötti) anyukák, apukák nagy része az elmúlt 1-2 évben lett aktív internethasználó. Ha nem is nagyon foglalkoztak vele, sőt még a számítógépet is alig tudták bekapcsolni, akkor ugyan hogy okították volna a kis porontyaikat?

2015. máj. 2. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!