Mit csináljak ha anyám ennyire ostoba?
Nem tud az interneten a facebookon,és a candy crushon kivül semmit megnyitni,és folyton tőlem várja h nézzek utána vminek.
PL volt ez az elszámolás a bankoknál. Ő is érintett ebben. Hiradóból és neten halottam róla. Kérdeztem anyámat h ő erről mit tud. Hát semmit,neki nem küldött a bank információt. Mondom neki nézz utána h egyáltalán jár e vmi. Hát hogyan? Ott a googgle,ird be a keresőbe és úgy.
Vagy vmit megnézni h nyitva van e hétvégén,nekem telefonálgat h nézzem meg az interneten. Vagy pl komolyabb ügyeknél,pl végrehajtónak hol az irodája a telefonszáma mi,stb... nem tudja ki google-zni.
Nem akarom elhinni h ennyire ostoba lenne,pedig igencsak úgy tünik.
Én idegeskedek miatta mert annyira h-ülye h nem jár utána semminek,csak várja a sült a galambot. Mondtam pl h irjon a nemzeti eszközkezelőnek hátha megveszik a lakást,vagy a neten fenn van h mik a feltételei. Úgy nézett utána ahogy ti. Mert h ő nem tudja hogy kell,meg hogyan kell e-mailt irni. E mail cimét se tudja. Mondom az e mail cím az amivel belép a facebooka is. Hát ő nem tudja h hol kell oda belépni.
Vagy mikor mondom neki h keressen másik melót ami jobban fizet. Ő nem tudja hol meg hogyan keresse. Képes ott ülni a googgle elött és csak les h mit irjon be. Én szoktam neki küldeni facebookon neki álláshirdetéseket,de nem tud egy önletrajzot összedobni(pedig csak az adatait kellene beirni-europasson),meg elküldeni e mailbe.
Tesóm csinálta neki anno az e-mail cimet,ő tudna neki segiteni,de az is a facebookon kivül mást nem tud megnyitni. Az meg nem az h nem tudja,hanem nem akar segiteni neki.
Tudni kell h én már nem lakok otthon 200 km-rel arréb költöztem munka miatt,facen meg telon tartjuk a kapcsolatot. És elég rossz h azzal telnek a napjaim h aggódok mi van velük otthon. Végrehajtó vonja anyukám fizetésének a felét,de pontosan nem tudja megmondani anyám h mit vonnak. Lakáshitelt vagy egyéb tartozást. Mikor szolók neki h keresse meg a végrehajtót és kérdezze meg,a válasz az h nem tudja felhivni mert nincs pénz a telefonján. Mikor mondom h hát guglizd ki h hol kell keresni,akkor meg nem tudja hogy kell.
MIkor otthon vagyok mutatom h mit kell csinálni h kell e-mailt irni,hol kell az önéletrajzot megcsinálni,stb... de szarik bele az egészbe.
Minap azért hivott h küldjem el az önéletrajzát a nem tudom melyik gyárba. Mondom nekem nincs a gépen a te önéletrajzod. Csináljak neki. Én honnan tudjam h hol mikor mit dolgozott? Miért engem fáraszt ezzel?
Nem tudom helyette a lakést se megmenteni,mert nem én vagyok a tulajdonos,nem járhatok el a nevében,pláne nem 200 KM-ről arrébb.
Én utána néztem,sőt irtam egy érdeklődő e mailt az eszköz kezelőnek h jogosult e anyám arra h megvegyk a lakást. Kértek volna további adatokat,amit én nem tudtam megadni,anyám meg nem nézett utána.
Anyukad vizualis tanulo. Sok ember van ilyen. "Ne mond, hanem mutasd meg" elven ert meg valamit.
Amugy a mai hasznalati utasitas meg legalis dokumentokat sokan nem ertik.
Tele van kifacsart idegen szavakkal, na meg a google altal leforditott kulfoldi nyelvrol magyarra. En mar nem is olvasok magyar ujsagot, 4 sor egy mondat, mire vegig olvasom, elfelejtem az elejet:))
Anyukádat még hagyjuk (érteni nem értem, mert túl fiatal, ahogy írták is.)
De a 19 éves testvéred nem segít? Elvileg ő otthon van vele.
Kedves kérdező, nagyon megértelek, szerintem inkább édesanyád mentalitásával van a gond. 48 éves vagyok, nem profi szinten, de elég jól használom a számítógépet és az internetet, magamtól és a gyerekeimtől tanultam, amit csak lehet, online intézek, számláktól a vásárlásig - rengeteg időt spórolok vele és jelentősen megkönnyíti az életem. Van, aki nem szívesen tanul újat, nemtörődöm módon kezeli a dolgokat, és igyekszik minél jobban arra támaszkodni, aki meg tudja csinálni helyette. Ilyen helyzetben nem tudok jobb tanácsot adni, mint azt, hogy ha fontos neked a családod, fogadd el őket ilyennek, és segíts nekik (a tesódat azért elkaphatnád, hogy álljon ő is oda, és vegye ki a részét, végülis az ő lakhatása is a tét.) Önéletrajzot egyszer kell megírni, utána már te is el tudod küldeni anyád emailjéről, nyilván van hozzáférésed. (most az jutott eszembe, hogy a 67 éves anyámnak teljes egészében én intéztem a háztartási gépcserére a pályázatát, csak az ügyfélkapu megerősítésére kellett személyesen mennie, és a vásárlást intézte a papírok birtokában.)
Ha nagyon megterhelőnek érzed, járj el úgy, ahogy itt már írták, a tesódnak azért vázold fel, mire számíthat, ha leveszed róluk a kezed.
Anyukám 50 évesen magától tanult meg számítógépezni - hozzáteszem, egészen jól -, és volt egy főbérlőnk, aki 78 évesen szintén elvolt az internettel a saját kis laptopján, neki csak egy ismerőse fia mutatta meg futólag, mit hogyan csináljon.
Szóval az "idős blablabla" része számomra elfogadhatatlan, ők sem a kőkorszakban éltek, voltak már körülöttük műszaki cuccok, nem egy ősembernek kell magyarázni!
Kérdező, én tökéletesen megértelek, mintha anyósomról beszélnél, dettó ugyanez. A tévét képtelen magától bekapcsolni, ismeri a ki/be gombot, a hang és csatornaváltót... ha véletlenül megnyom valami mást, itt a világvége. A beltérit se képes kezelni, ő 49 éves.
Tapasztalatból mondom, semmit nem tudsz tenni az ügy érdekében.
Ha van némi tenniakarás anyudban, készíts pár print screent és jelöld be rajta a dolgokat, írd le mit hogyan kell csinálni, csinálj egy kis nyomtatott kézikönyvet neki, abból talán ért. Ha szimplán csak lustaságból veled akar mindent csináltatni (ami elég valószínű), akkor azt is figyelmen kívül fogja hagyni. Ebben az esetben ne foglalkozz tovább vele, az embernek más dolga is van mint 0-24 helpdesket játszani. A testvéred talán csak azért nem segít neki, mert előbb kifogyott a türelemből, mint te :) Képzeld el, őt mennyit zaklathatja ott helyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!